Numicon - matematički didaktički sustav
Foto: Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije

Numicon - matematički didaktički sustav

Sri, 12.4.2017.

Numicon je matematički didaktički sustav kreiran od strane stručnjaka praktičara s Oxforda. Pristup podržava rani razvoj predmatematičkih vještinama važnih za matematiku. Vrlo je popularan u Velikoj Britaniji gdje se koristi u više od 5900 vrtića i škola.

To je opsežan sustav koji pokriva cjelokupno područje brojeva i osnovnih matematičkih operacije. Numicon sadrži zoran set aktivnosti koji kreiraju inkluzivno okruženje za uspješnije uključivanje djece s teškoćama u grupne aktivnosti. Posebno se korisnim pokazao u poučavanju matematike kod učenika s poremećajima iz autističnog spektra i kod Sindroma Down.

Predstavlja više-senzorni pristup učenju matematike kroz niz praktičnih matematičkih aktivnosti (iskustveno učenje, vizualno i taktilno učenje).

Nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje te omogućuje primjenu na različitim razinama znanja, kod nadarene djece, tipične djece i djece s teškoćama. Pomaže djeci: u razumijevanju brojeva i brojevnih sustava, u računanju i matematičkom mišljenju, u razvijanju mentalnih slika i u upoznavanju s matematičkim jezikom.

Oblici u Numiconu omogućuju uvid u brojčane vrijednosti. Djeca uspješna u matematici kreiraju mentalne slike brojeva i matematičkih operacija samostalno. Međutim nisu sva djeca uspješna u stvaranju mentalnih slika brojeva. Oblici u Numiconu su namijenjeni da se kroz istraživanje i igru vidi jasna veza između brojeva i oblika te da se stvore veze među njima.
To su “slike" brojeva koje djeca percipiraju taktilno, vizualno i iskustveno kroz igru. Nizanjem oblika djeca otkrivaju odnose između brojeva, a razumijevanje tih odnosa je ključno za dobro razumijevanje matematike (svaki broj je “jedan više od prethodnog” i “jedan manje od sljedećeg”).

numicon

Foto: Dinamikom


Rupe u oblicima su poredane na način da predstavljaju brojeve od 1 do 10, uzorak tih rupa za svaki broj slijedi isti princip slaganja “u parove”.

To djeci omogućuje uočavanje veze među brojevima, odnosno kako kombinacije manjih brojeva čine veće brojeve fizičkim spajanjem oblika (npr. 2+6=8, 4+4=8). Numicon pristup ilustrira zbrajanje i oduzimanje. Potiče razvoj matematičkog jezika (prije- poslije, veći- manje).

Program započinje istraživanjem, igrom i iskustvenim učenjem. Naglasak je na aktivnostima u vodi, pijesku, pričama i pjesmama, rješavanju stvarnih životnih problema, umjetnosti te aktivnostima u vrtu. Iako se u početku aktivnosti čine vrlo jednostavne kroz njih djeca dobivaju važne matematiče ideje koje su temelj kasnijeg razumijevanja brojeva.

Dijete se ne smije ubrzavati u ponuđenim aktivnostima, za početak je dovoljno da dijete samo istražuje materijale te na taj način kreira neku svoju igru. Numicon je samo jedan dio šireg iskustva koje djeca imaju s brojevima. Vrlo je važno omogućiti djetetu veći broj iskustva (razgovor o znamenkama i brojevima).

numicon

Foto: Depositphotos

Ohrabrite dijete da broji sve i svašta oko sebe i usmjerite pažnju na brojeve koji ga okružuju (tel. brojevi, kućni brojevi, brojevi stranica, prometni znakovi, novci...)Pustiti djecu da istražuju i razvijaju vlastite igre s Numiconom.

Ne vršiti pritisak na djecu zbog želje za napretkom, uzastopnim ponavljanjem dijete treba učvrstiti znanje, pa onda postupno uvoditi nove aktivnosti.

Kod upoznavanja djeteta s novom aktivnosti, najbolje je da sami inicirate i demonstrirate tu aktivnost, pa da dijete nakon što shvati nastavi aktivnost.
U udruzi imamo numicon materijal te potičemo matematičke vještine kod djece.

Literatura:

https://global.oup.com/education/content/primary/series/numicon/?region=uk
https://www.down-syndrome.org/practice/2018/
https://www.numicon.co.nz

Pripremila: Ivana Sopek, mag. rehab.educ.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće