Upis djece u prvi razred osnovne škole - 2.dio

Sri, 26.4.2017.

Upis u prvi razred treba biti veliki događaj. Onaj posebni koji će pamtiti i roditelji i dijete. Zato ga takvim napravite. Ako ste već uzeli slobodan dan na poslu, probajte u tom danu zaista uživati. Nikako nemojte, ono što roditelji često rade, plašiti dijete školom i dolaskom na upis. Danima prije im objasnite što se od njih očekuje – ne da znaju čitati i pisati nego pristojno se ponašati i razgovarati sa tetama koje će ih tamo svašta ispitivati. Uzdam se u svoje kolegice i kolege da će Vam pomoći da taj čin upisa u školu stvarno istinski doživite, proživite i uživate.

Često mi se dešavalo da roditelj nije objasnio djetetu kako kod nas ipak treba sjesti jedno vrijeme, nešto nacrtati i s nama razgovarati i tu nastaju problemi.

Neka djeca plaču, neka traže mamu ili tatu, a neka ne žele ništa napraviti.
Moje je mišljenje, a tu se ne bi svi pedagozi složili sa mnom, da roditelj treba i smije biti u ispitnoj prostoriji s djetetom. U slučaju da se roditelj miješa u ispitivanje, smeta ispitivaču ili djetetu, na to ga upozoravamo i zamolimo da to ne čini. Samo sam jednom zamolila roditelja da izađe iz prostorije u nizu godina što upisujem djecu u 1. razred.

Ali da obrazložim – mislim da je vrijedno da roditelj bude prisutan dok ispitujemo dijete jer će tako neposredno čuti što i kako pitamo dijete, vidjeti kako se njegovo dijete ponaša u ispitnoj situaciji i odmah će dobiti povratnu informaciju o našim saznanjima o djetetu.

Također mislim da je vrijedno da dijete osjeti prisutnost svog roditelja (uvijek roditelja sjednemo nekako iza ili sa strane) jer će tako biti sigurnije.

Ono što mi, kao stručna služba također pratimo, je odnos roditelja i djeteta. Nije presudno, ali jako puno pokazuje ponašanje roditelja prema djetetu i obratno. Slušamo upute koje majka ili otac daju djetetu. Važan je i način na koji to čine.
Prilikom donošenja odluke o upisu djeteta u školu najvažnije je da promatramo dijete cjelovito - što sve zna, može, hoće, čega se boji, što mu stvara teškoće ili napor, u čemu je dobro, što je nedostatak navika ili nesnalaženje. Nije dovoljno da je "pametno", ako je vrlo nesamostalno ili se teško nosi s neuspjehom. Dobro je da je dijete koje kreće u prvi razred zadovoljno samo sa sobom i motivirano polaskom u školu. Za dobar početak u školi pozitivna slika o sebi jedna je od najvažnijih osobina.

Roditelji na upisu ispunjavaju Upisnicu u školu koja je službeni dokument, popunjavaju upitnik o tome gdje stanuju, koliko je to daleko od škole, je li dijete pohađalo predškolsku ustanovu i slično te daju niz podataka o djetetu od njegova rođenja do danas. Vrijedno je znati ako dijete ima neke zdravstvene teškoće kako bismo se u školi znali postaviti u odnosu na taj problem. Nemojte skrivati nego nam recite o čemu se radi. U školu idu djeca s raznim bolestima i problemima i za njih znaju samo oni učitelji koji su u razredu s djetetom. Nema potrebe da to zna cijela „škola“.

Svrha informacija koje tražimo o djeci:

  • upoznavanje djece
  • odgoda upisa u 1. razred
  • formiranje razrednih odjela
  • upute roditeljima
  • upute učiteljima

Nakon procjene spremnosti za školu, odmah Vam preporučamo slijedeće o djetetu:

  1. redoviti upis
  2. prijevremeni upis (za djecu koja do 1.4. tekuće godine nisu napunila 6 g.)
  3. odgodu upisa (za jednu školsku godinu)
  4. ili utvrđuje primjereni oblik školovanja.

Sve ćemo Vam detaljno objasniti o čemu se radi, koja su naša očekivanja, što trebate napraviti i gdje itd.
Već od samog upisa djeteta u školu, mi u stručnoj službi pokušavamo graditi „image“ pomagača i suradnika u razvoju, rastu i obrazovanju vaše djece. Uvijek su na prvom mjestu njihovi učitelji, ali mi ovdje u pozadini, možda malo objektivnije vidimo neke stvari i možemo dati pravi savjet u pravo vrijeme. Obratite nam se kada god imate potrebu za tim.

Zato smo u školi – zbog Vaše djece i Vas!

Do skorog čitanja.... LP

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće