Čudesna igra

Pon, 5.6.2017.

Igra je izuzetno važna za djetetov razvoj i učenje. Iako postoje mnoge definicije igre, možemo reći da je igra slobodna, spontana, dobrovoljna aktivnost kroz koju dijete zadovoljava svoje potrebe, uči o svijetu, te kroz nju uspostavlja odnose s drugim ljudima.

Igra omogućuje zadovoljstvo djeteta, samoostvarenje, oslobađa od napetosti, olakšava nošenje s frustracijom, te povoljno utječe na cjelokupni djetetov razvoj.

Igra omogućava djetetu da od najranijih dana razvija svoje pamćenje, koncentraciju, usmjeravanje i održavanje pažnje, jer svaka igra od djeteta zahtijeva određeni mentalni napor. Igra također pozitivno utječe i na socioemocionalni razvoj djeteta.
Mnoga strana istraživanja potvrđuju važnost igre, posebice povezanost igre i poboljšanja socijalnih interakcija kod djece s poremećajem iz autističnog spektra.

cudesna igra
Foto: Depositphotos

Djeca koja su bila uključena u razne igre, pa tako i simboličke, sa svojim vršnjacima nakon vrlo kratkog vremena pokazuju bolju usvojenost socijalnih vještina od onih koji nisu bili uključeni u te aktivnosti. Kroz igru djetetu se pružaju brojne mogućnosti za komunikaciju s prijateljima, usvajanje novih riječi, produžavanje rečenica, te postavljanje i odgovaranje na pitanja.

Izuzetno su važne i motoričke igre koje su odlične za djecu s hiperaktivnim poremećajem. S obzirom na to da za svaku „teškoću“ s kojom se dijete nosi postoji igra koja mu može pomoći u nošenju s njom, iznimno je važno prilagoditi igre sposobnostima i vještinama djeteta, kako bi čudesni potencijali svakog djeteta došli do izražaje, te mu olakšali svladavanje onih vještina koje još čekaju da budu osvojene.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće