Izrada didaktičko – senzoričkih materijala
Foto: Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije

Izrada didaktičko – senzoričkih materijala

Sri, 7.6.2017.

Zašto izrađivati didaktičko-senzoričke materijale?

Za izradu didaktčko-senzoričkih materijala nije nam potrebno mnogo vremena, dovoljno je tek malo volje i kreativnih ideja. Osim što su financijski daleko povoljniji od sličnih inačica dostupnih u trgovinama, potiču nas na recikliranje i iskorištavanje materijala dostupnih u svakom kućanstvu.

Također, u procesu izrade možemo ih točno prilagoditi potrebama djeteta za koje ih izrađujemo, a osim što će djeci takvi materijali biti zanimljivi u igri, možemo i njih uključiti i u samu izradu. Na taj način dobivamo veoma zanimljivu grupnu ili individualnu aktivnost koja će razvijati maštovitost i kreativnost kod djece te im jačati samopouzdanje i osjećaj uspješnosti.

Što je senzorna integracija?

Senzorna integracije je proces organizacije osjetilnih informacija kako bi te informacije bile smisleno upotrijebljene. Senzorna integracija omogućuje integraciju osobe sa fizičkom okolinom, a funkcija mozga je da osjetilne (senzorne) informacije pravilno integrira.

Senzorna integracija ima utjecaj na:

  • dječju igru
  • emocije
  • samoregulaciju ponašanja
  • na ponašanja prilikom spavanja, jedenja
  • na motoričko planiranje
  • na socijalna ponašanja
  • govor, pažnju, učenje...

Možemo zaključiti da je senzorna integracija usko povezana sa cjelokupnim djetetovim razvojem.

Senzorna integracija počinje se razvijati prije rođenja, a nakon rođenja njezin razvoj kreće spontano, ali to ne mora baš uvijek biti pravilo. Prisjetimo se da se prve dvije godine djetetova razvoja nazivaju razvojem senzomotoričkih vještina, a to je isključivo iz razloga što se u tim prvim godinama života djetetova interakcija s fizičkom okolinom odvija isključivo na osnovi motoričkih radnji i preko senzornih organa (uho, oko, dodir). Razlikujemo nekoliko senzornih sustava – taktilni, vestibularni, proprioceptivni, vizualni, auditivni, gustativni i olfaktorni.

Ako dođe do disfunkcije senzorne integracije, odnosno razvoj senzorne obrade ne teče normalnim procesom, razlikujemo:

  1. nedovoljno osjetljivo/hipoosjetljivo
  2. pretjerano osjetljivo /hiperosjetljivo reagiranje
  3. ili kombinaciju nedovoljnog ili pretjeranog reagiranja na senzorne informacije.

Nedovoljno osjetljivo dijete preslabo reagira na neki senzorni unos, odnosno ne doživljava ga dovoljno u svom spektru senzorne obrade, te će ono stalno tražiti taj senzorni unos. Ono će svoju igru organizirati na način da doživi što više senzornih unosa na koje preslabo reagira. Nedovoljno osjetljivo dijete je uvijek u pokretu, kreće se kratko i nervozno, ne završava aktivnosti, te aktivnosti nemaju svrhu.

Pretjerano osjetljivo dijete pretjerano reagira na senzorne unose, odnosno senzorne unose doživljava preintenzivno. Takvo dijete izbjegava aktivnosti koje mu donose previše senzornih unosa. Preosjetljivo dijete često ima poteškoće u verbalnoj komunikaciji, kroz prostor se kreće sporo i pokazuje malo interesa za okolinu oko sebe.

Ideje za izradu didaktičko-senzoričkih materijala

Dijete koje ima poteškoće kod obrade taktilnih osjeta izbjegavat će ili pretjerano dodirivati određene materijale, strukture, površine. Za takvu djecu možemo izraditi taktilne podloge ili ploče od različitih materijala.

Materijali se razlikuju u stukturi, od hrapavih do glatkih, mekanih do tvrdih, suhih ili vlažnih. Iskoristiti možemo zaista sve što pronađemo u kućanstvu: žitarice, spužvice, tkanine, kamenčiće, naljepnice, gel za kosu, pjenu za brijanje..., a djetetov zadatak bit će opipati navedene podloge.

senzoricko didakticka pomagala

senzoricko didakticka pomagala

S obzirom da su nam kod igre nekako uvijek najdostupnije ruke i šake djeteta, najčešće tražimo dijete da dotakne neki materijal rukama, no zapravo to kod djece može izazvati izrazitu nelagodu jer na vrhovima prstiju imamo najviše živčanih završetaka. Zbog toga je puno bolje krenuti opipavati materijale dijelovima tijela s manje živčanih završetaka, npr. leđima ili natkoljenicama, a zatim postupno dolaziti do šaka i lica.

Kod djece koja ne vole dodirivati različite materijale kojima mogu uprljati ruke, npr. boje za prste ili pjenu, možemo se koristiti različitim lopticama ili igračkama koje ćemo umočiti u boju te će se dijete kroz igru postupno prilagoditi na osjećaj zaprljanih ruku.

senzoricko didakticka pomagala

senzoricko didakticka pomagala

Varijacije za igru su različite, npr. dijete može zažmiriti pa pogđati o kojem se materijalu radi ili možemo ukomponirati i različite boje i oblike uz različite strukutre te na taj način istovremeno vježbati i vidnu percepciju.

Za vježbe vidne percepcije možemo koristiti svjetleće boce u koje ćemo staviti vodu i glicerin te unutra ubaciti šljokice i perlice. Pomicanjem boce dijete će promatrati kako se šljokice i perlice miču.

senzoricko didakticka pomagala

Također, za vježbe vidne percepcije možemo osmisliti različite igre uparivanja i razvstavanja po boji ili obliku, a također možemo iskoristiti sve materijale dostupne u kućanstvu: gumbe, čepove od boca, posudice, boce...

senzoricko didakticka pomagala

senzoricko didakticka pomagala

senzoricko didakticka pomagala

Dijete sa poteškoćama auditivne obrade će stalno tražiti buku ili će izbjegavati buku pokrivajući uši, izbjegavanjem bučnih prostorija. Postoje načini na koje možemo pomoći djetetu da osvijesti, odnosno smisleno reagira na određeni senzorni unos. Potrebno je djetetu osmisliti okruženje bogato senzornim unosima u kojem će se djetetu ostvariti doticaji sa senzornim doživljajima. Pomagala koja možemo izraditi su „kišni štapovi“ – boce u koje ćemo staviti različite materijale, npr. pijesak, gumbe, kamenčiće..., koji će različitim kombinacijama stvarati različite zvukove.

Autori teksta: Darija Kulfa, mag.rehab.educ. i Mateja Svetec, mag.rehab.educ.
Fotografije: Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije

Literatura:
Jean Ayres (2002.) - «Dijete i senzorna integracija», Naklada Slap,Jastrebarsko, 2002.
Biel L. i Peske N. –« Senzorna integracija iz dana u dan», Ostvarenje, 2007.
Goddard, S., Blythe: - «Uravnotežen razvoj- što sve dječji mozak treba od rođenja do školskih dana», Ostvarenje, Lekenik, 2008
Clark Brack, J. «-Učenjem do pokreta, kretanjem do spoznaje»- program senzomotoričkih aktivnosti za djecu predškolske dobi, Ostvarenje, 2009.
Fulgosi – Masnjak,R.; Osmančević Katkić ; Lang Morović M.: Osnove senzorne integracije, Zagreb 2014.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće