Pokret, igra, učenje

Pet, 23.6.2017.

„Kretanje otvara vrata učenju” dr. P. Dennison

Dijete od svog rođenja koristi pokret kao sredstvo komunikacije sa svojom okolinom. Ono mimikom lica pokazuje svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, prstom ili gestom pokazuje što želi, povlači roditelje kada želi njihovu pozornost.

U najranijoj dobi dječjeg razvoja pokret i kretanje stvaraju osnovu za učenje, razvoj mišljenja, kreativnosti i svih drugih kognitivnih funkcija. Kroz pokret i igru dijete razvija motoričke vještine, stječe nova iskustva, upoznaje svoju okolinu i stvara sheme aktivnosti bitne za razvoj operativnog mišljenja.

Svaki pokret, vježba i igra trebaju biti jasno definirani, verbalno opisani i u skladu s kognitivnim ili motoričkim razvojem djeteta. U igri i kretanju dijete se uvijek treba ugodno osjećati.

pokret igra ucenje

Igra potiče izgradnju posturalnih refleksa, razvoj vestibularnog i proprioceptivnog sustava koji su temelj za razvoj svih drugih vještina i sposobnost učenja.

Poštivanjem pravila igre, čekanjem na red, uočavanjem prisustva drugog i poštivanjem drugog kao ravnopravnog partnera u igri razvijamo socijalizacijske vještine te pravilne emocionalne reakcije.

Kroz pokret se pobuđuju, ponavljaju i dograđuju senzomotorna iskustva i kod djeteta raste osjećaj samopouzdanja. Vezano uz učenje kroz pokret i igru T. Govedarica (2000) ističe: “U predškolskim i školskim ustanovama, malo se pažnje poklanja igri telom, ritmici i pokretu radi radovanja, saznavanja i druženja. Pokret se kod nas vrlo rano pretvara u neki sport, igru takmičenja čime se neguje prkos i selekcija”.

Igrama i vježbama edukacijske kineziologije potičemo suradnju i razvoj samopouzdanja. Dijete ponovno iskustveno doživljava tjelesnu cjelovitost, upoznaje gestualni prostor (prostor koji može dohvatiti svojim ekstremitetima), objektivni prostor u kojem se kreće, poboljšava orijentaciju na vlastitom tijelu, prostoru i vremenu, razvija i poboljšava koordinaciju pokreta te lateralizaciju, razvija osjećaj za ritam i u svim aktivnostima se osjeća ugodno i zadovoljno.

pokret igra ucenje

Igrajući se i istražujući dijete razvija fonološku svjesnost, uči komunicirati, spontano otkriva i usvaja nove sadržaje u okolini koja ga okružuje. U nastavnom procesu pokret i igra kod učenika potiču aktivnost i djeluju na njih motivirajuće.

Igrajte igre loptom, igre građenja, igre brzine reakcije, krećite se na verbalni nalog (Care, care gospodare koliko ima sati?, Crna Marica, Crvena kraljica 1,2,3) i po zadanoj shemi ( Twister) savladavajte poligone s djecom i potičite dijete na motoričke aktivnosti, pokret i igru.

Autor teksta: Blaženka Maltar, prof. def.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće