Prve godine su godine najintenzivnijeg učenja

Pon, 7.8.2017.

Prve godine su godine učenja!!!!

Pedeset posto djetetove sposobnosti za učenje razvija se u prve četiri godine života. Ta činjenica pretvara roditelje u najvažnije pedagoške djelatnike na svijetu. Naravno tu su i stručnjaci različitih profila koji će roditeljima pružiti podršku i dati korisne savjete da zajedničkim radom postignu najbolje rezultate.

Djeca s teškoćama u razvoju mogu ostvariti puno veći napredak nego što se prije smatralo mogućim, iako svako dijete ima svoj individualni potencijal koji nije neograničen, djeca imaju širok raspon svojih sposobnosti čiji razvoj ovisi o vrsti iskustva i tretmana u koje su uključena.

Upravo stoga metode rada temelje se na djetetovoj jedinstvenosti, na temelju koje se određuje individualizirani program namijenjen svakom pojedinom djetetu.

Učenje je najdjelotvornije kada je zabavno, zato je vrlo bitno da se učenje odvija kroz igru. Igra potiče emocionalni, socijalni i motorički razvoj.

prve su godine

Mi naučimo

  • 10% od onoga što čitamo
  • 20% od onoga što slušamo
  • 30% od onoga što vidimo
  • 50% od onoga što vidimo i čujemo
  • 70% od onoga što izgovorimo
  • 90% od onoga što izgovorimo i učinimo!!!

Djetetu je vrlo važna prihvaćenost od strane vršnjaka i već od 4. godine, ta je prihvaćenost važna sastavnica njegovog samopoštovanja. Stoga je vrlo bitno uključivati djecu u različite oblike odgojno-obrazovnih procesa (vrtići, škole, igraonice...), izuzetno je bitan kontakt djeteta s teškoćama u razvoju s djecom bez takvih teškoća, upravo je zato bitna integracija djece u redovni sustav.

prve su godine

Svako dijete prije svega treba roditelje koji se brinu o njemu i o zadovoljavanju njegovih potreba. roditeljima je često potrebna pomoć čitave društvene zajednice, posebice stručnjaka koji će im dati smjernice za rad s djecom, te koji će ih uputiti kamo se javiti radi ostvarivanja prava koje imaju, posebice o uključivanju u predškolske ustanove ili redovne škole. Sukladno o Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi djeca s teškoćama uključuju se u redovne predškolske ustanove po pravu prioriteta. Nažalost, u praksi se to ne provodi.

Prema Konvenciji o pravima djeteta dijete ima pravo živjeti sa svojim roditeljima, također ima pravo i da izrazi svoje mišljenje u slučajevima koji se njega tiču i takvo mišljenje treba biti uzeto u obzir, u skladu s dobi i zrelošću djeteta.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće