Obrazovanje talenta

Čet, 31.8.2017.

„Osobnost svakog ljudskog bića - njegove sposobnosti, način razmišljanja i osjećaji – urezuje se i kleše obukom i okolinom“ Shinichi Suzuki

Često roditelji kada se odluče započeti glazbeno obrazovanje sa svojom djecom, izražavaju sumnju.

Ta sumnja proizlazi iz uvriježenog vjerovanja da je talent urođen. „Ne znam da li on to može, jer ja nemam sluha, nisam muzikalan, nemam ritam...“ su stvari koje se često mogu čuti. Ali treba imati na umu činjenicu da sva djeca govore Hrvatski jezik.

Bez obzira koji dijalekt ili narječje, djeca u pravilu savladaju materinji jezik sa najsitnijim detaljima. Zapravo se postavlja pitanje, da li djeca nemaju sluha ili imaju toliko dobar sluh da su se prilagodila lošem pjevanju roditelja? Iz primjera materinjeg jezika treba shvatiti da se talent ne nasljeđuje nego razvija.

obrazovanje talenta

To naravno ne znači da su sva djeca ista. Ali kada govorimo o „talentu“ trebali bi zapravo razmišljati o više ili manje razvijenim sposobnostima. Tako ne bi trebali govoriti da netko nema sluha, nego da ima manje razvijen sluh, odnosno da trebamo raditi na razvijanju sluha. Isto vrijedi i za ritam, muzikalnost ili bilo koju drugu sposobnost.

Problem je u tome što je nemoguće odrediti sposobnost novorođenog djeteta, bez obzira da li urođene nadarenosti ili odlike postoje ili ne. Petogodišnja ili šestogodišnja djeca su već obučavana i njihove sposobnosti od te točke procjenjuju.

Istraživanja razvoja mozga su pokazala da se mozak najbrže i najviše razvija u ranom djetinjstvu, a za njegov razvoj je ključna okolina.

Ako ne postoje podražaji iz okoline, potpuno zdrav mozak neće razviti sposobnost vezanu na taj podražaj. Drugim riječima, ono što ne postoji u okolini ne može se razviti.

Važnost okoline za razvoj djeteta se nikako ne smije podcjenjivati. Pametna beba može postati neglazbena. Zapravo može postati bilo što, ovisno o svojoj okolini.

obrazovanje talenta

Prema dr. Suzukiju, jedina odlika koju dijete može imati u trenutku rođenja je sposobnost bržeg i senzitivnijeg prilagođavanja svojoj okolini od ostalih. Ta sposobnost prilagođavanja okolini na samom početku je izvor iz kojega proizlaze sve druge sposobnosti.

Da su se Einstein, Goethe ili Beethoven rodili u kamenom dobu, ne bi li imali sposobnost i odgoj ljudi kamenog doba? A vrijedi i obrnuto. Dijete iz kamenog doba odgojeno danas moglo bi svirati sonatu za violinu kao i bilo koji mladi čovjek današnjice. Zapravo danas, u nama već postoji sav potencijal koji čovječanstvo može dosegnuti.

Bebe odgajane u različitim kulturnim sredinama već tijekom prvih devet mjeseci prilagođavale su se svojim okolinama. Nisu razvijale odlike koje određena okolina nije zahtijevala. Ako to uzmemo u obzir, da li je stvarno moguće procijeniti dijete od pet ili šest godina i zaključiti da su njegove sposobnosti posljedica superiornosti ili inferiornosti u vrijeme rođenja? Dr. Suzuki tvrdi da se takav način razmišljanja treba odbaciti. Točnije bi bilo reći da ne znamo koje visine dijete može doseći ako ga od rođenja pravilno odgajamo.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće