Socijalizacija? Što je to?

Pet, 22.9.2017.

Socijalizacija je složen proces učenja tijekom kojeg usvajamo norme i pravila svoje kulture, te postajemo sposobni sudjelovati u društvenim odnosima. Prva socijalizacija počinje već od najranijih dana u obitelji.

Kako bi dijete moglo upoznati i naučiti pravila i norme koje vrijede u društvu, prvo mora upoznati samoga sebe. Dijete upoznaje i postaje svjesno samoga sebe uspoređivanjem različitih svojih ponašanja s ponašanjima ljudi oko sebe.

Obitelj je važna, jer upravo tamo dijete počinje prihvaćati i razumijevati druge osobe, uči se suradnji i pomaganju drugima, te počinje preuzimati prvo jednostavnije, a kasnije sve složenije i složenije obaveze.

Dijete koje je u obitelji naučilo društveno prihvatljive oblike ponašanja, lakše će se snalaziti u vrtiću, a kasnije i u školi. Važno je da se prisjetimo da je imitacija vrlo važan oblik učenje, te da često ako nismo dosljedni, te govorimo djetetu jedno, a radimo drugo, ono će prije upamtiti ono što mi radimo, a ne ono što govorimo (npr. govorimo mu kako nije lijepo psovati, a kada vozimo i netko nam oduzme prednost počnemo psovati pred djetetom).

socijalizacija
Foto: Depositphotos

Od najranijih dana potrebno je s djetetom odlaziti u dućan, k liječniku, na poštu i sl., kako bi ga pripremali za prihvatljiva ponašanja u takvoj okolini (čekanje u redu, suradnja, traženje i pružanje pomoći). Socijalizacija, osim što se uči u prirodnoj okolini, može se učiti i putem igre. Za to su vrlo korisne improvizirane igre kod liječnika, u dućanu, na pošti, kod stomatologa, kod frizera; gdje igrajući se s djetetom na nenametljiv i zabavan način možemo dijete puno toga naučiti. Posebno je preporučljivo koristiti različite slikovnice, lutke, te predmete za igru čijim rukovanjem se djeca uživljavaju u različite životne uloge.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće