Pomozite djetetu razviti samopoštovanje

Pon, 9.10.2017.

Oko druge godine života dijete je spremno uočavati poveznice između onoga što mi kažemo, mislimo ili kako se osjećamo, te to povezati s time kako se ono ponaša, misli, ili osjeća, odnosno već tada zna što roditelj odobrava, a što ne.

Zna što znači pohvala, te da je pohvala povezana s pozitivnim emocijama, a jednako tako zna i što znači „ne“. Osjećaj samopoštovanja kod djeteta razvija se kroz toplinu, suosjećanje koje prima od roditelja, odgajatelja, učitelja i svih ljudi koji mu pružaju podršku, ali i kroz njegove vlastite „unutarnje slike“ koje je sam izgradio kroz odnose s drugim ljudima koji su ga pohvalili svaki puta kada je učinio nešto dobro ili lijepo.

Svaki puta kada su njegove „unutarnje slike“ u skladu s pozitivnim reakcijama koje prima od okoline njegovo samopoštovanje raste i razvija se.

pomozite djetetu razviti

Ako dobiva negativne povratne informacije od okoline (roditelja, prijatelja...), osjeća se uznemireno, poraženo, a to vodi prema niskom samopoštovanju.

Većina djece s teškoćama u razvoju ima nisko samopoštovanje, odnosno negativnu sliku o samome sebi. Tome doprinosi osjećaj frustracije i bespomoćnosti koji se javlja kada dijete nešto ne učini dobro, i negativne reakcije drugih prema onome što dijete čini. Stoga dijete ne treba kažnjavati ili kritizirati ako nije u svemu uspješno,a posebice ako ono na to me može utjecati (loša koordinacija, hiperosjetljivost na zvukove...).

Često previsoki zahtjevi, buka, promjene rasporeda, mnoštvo različitih podražaja mogu dovesti do toga da dijete izgubi kontrolu, a nakon toga ono ima još goru sliku o sebi.

Stoga je važno dijete udaljiti od situacija koje uznemiruju njegov živčani sustav i nad kojima nema kontrolu. Uz sve to najvažnije je da roditelji ostanu smireni i da oni imaju kontrolu nad svojim ponašanjima, te da biraju strategije i odgojne metode koje su prilagođene svakom pojedinom djetetu, te ne narušavaju njegove primarne potrebe.

Foto: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće