Moje svakodnevne igre – pokretne igre za boravak na zraku

Pet, 20.10.2017.

Uz svu današnju tehnologiju i dostupnost elektronskog sadržaja djeci, pa još uz nezaobilazan ubrzani ritam života nas odraslih, zaboravimo na igre u prirodi koje su obilježile naše djetinjstvo i naše vrtićke dane.

Igre „Skrivača“ i „Lovača“ nekada su bile svakodnevna igra djece. Još ako se pronašao koji komadić cigle u blizini, neizostavna je bila i igra „Školice“ (nekada su krede imali samo učitelji u školi pa je za crtanje po betonu bila dobra i cigla).

moje svakondnevne igre

Tih igara se većina nas sjeća, a evo i još nekih:

DANI U TJEDNU

Ova igra se igra ovako:
Dvoje djece se drže za ruke i dok svi izgovaraju redom dane u tjednu, ostali prolaze ispod njihovih ruku. Kod posljednjeg dana u tjednu (nedjelja) dijete koje prolazi je uhvaćeno. Šaptom ga pitaju: „Koju ćeš boju: crvenu ili plavu? (boju dogovaraju na početku igre i ona je tajna). „Uhvaćeni“ bira boju i hvata se iza djeteta koji je zamislio tu boju. Kada se sva djeca svrstaju, igra se završava povlačenjem.

CARE, CARE, KOLIKO JE SATI?

Ova igra se igra ovako:
Sva djeca pitaju: „Care, care, koliko je sati?“ Car odgovara: „Dva mišja.“ Sva djeca se pomaknu za dva mala koraka naprijed, prema caru. Djeca ponavljaju pitanje a car odgovara. Tko prvi stigne do cara, postaje novi car i igra se nastavlja. Koraci ili skokovi koje zadaje car mogu biti različiti: zečji, žablji, slonovi, medvjeđi i slično.

BRŽE, BRŽE

„Jedan, dva, tri bacite loptu svi
sada u vis bacite svi pa ćemo je hvatati“
Ova igra se igra ovako:
Košara se naponi loptama ili balonima. Jedno dijete ima zadatak da što prije sve lopte izbaci iz košare, a ostali da ih što brže vrate u košaru. Igra je završena kada dijete praznu korpu digne iznad glave.

VUK I OVCE

„U šumi je muk, ti si sada vuk“
Ova igra se igra ovako:
Brojalicom se odredi dijete koje će biti vuk. Vuk se kreće duž linije, lijevo – desno, na sredini polja. Ostala djeca su ovce. Ovce pokušavaju prijeći na druga polja, a da ih vuk ne uhvati. Ovca koju vuk uhvati postaje vuk. Broj vukova se povećava, a pobjednik u igri je dijete koje vuci ne uhvate prilikom prelaženja linije.

moje svakondnevne igre

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće