Zašto je čitanje od najranije dobi važno i kako kod najmlađih potaknuti ljubav prema čitanju?

Pon, 30.10.2017.

Vjerojatno ste već svi čuli za PISA istraživanja (Međunarodna procjena znanja i vještina učenika). Ona u trogodišnjim ciklusima procjenjuju učenička postignuća petnaestogodišnjaka na području matematičke, prirodoznanstvene i čitalačke pismenosti. Čitalačka pismenost podrazumijeva razumijevanje i korištenje pisanih tekstova, razmišljanje o njima i angažman prilikom čitanja radi postizanja osobnih ciljeva, razvoja vlastitog znanja i potencijala te aktivnog sudjelovanja u društvu.

Kad je riječ o toj vrsti pismenosti, u svim ciklusima PISA istraživanja, hrvatski su učenici bili statistički značajno ispod prosjeka. Ono što zapravo najviše utječe na postignuća čitalačke pismenosti je čitateljski angažman odnosno čitalačka praksa i odnos prema čitanju. Dosadašnja istraživanja su pokazala da učenici uglavnom čitaju samo ako moraju te da bi pronašli informacije koje im trebaju, a iznimno rijetko radi zadovoljstva. I u tome se krije najveći problem.

Odakle krenuti i kako to promijeniti?

Pa od samoga početka, već od rođenja djeteta. Djeca od najranije dobi reagiraju na glas, pogotovo svojih roditelja. Čak i dok dijete ne razumije sve, čitanjem se stvara osjećaj bliskosti između roditelja i djeteta, dijete se osjeća sigurno i osjeća da se roditelj posvećuje baš njemu. Iako je u prvoj godini slikovnica zapravo igračka koju dijete proučava i prelistava, kasnije će postati predmet koji će zavoljeti poput igračke.

Roditelji i odgojitelji uz pravi poticaj i zainteresiranost za čitanje djetetu, svojim modelom i izlaganjem djeteta slikovnicama kod kuće, u vrtiću, u knjižnicama uvelike utječu na razvoj ljubavi prema čitanju. Brojne su dobrobiti čitanja od najranije dobi za dijete. Čitanje utječe na cjelokupan djetetov razvoj, potiče razvoj komunikacije, govora, mašte, pažnje, kritičkog mišljenja, obogaćuje djetetov rječnik, stvara međugeneracijske veze između djece i odraslih, a dijete prepoznaje i razumije svoje i tuđe osjećaje.

zasto je citanje vazno

Što učiniti kako bi dijete zavoljelo čitanje?

  • stvorite svoje male rituale čitanja (kod nas ne prođe niti jedna večer, a da ne pročitamo/ispričamo priču za laku noć)
  • čitajte djetetu naglas u svim prilikama pa i onim najobičnijima, svakodnevnima (dok kuhamo, šetamo, kupujemo u trgovini)
  • čitajmo i mi sami jer smo im mi najvažniji modeli
  • vodite djecu u knjižnice jer su one mjesta gdje žive knjige prepune mašte i čarobnih događaja
  • ograničite djeci vrijeme provedeno s gadgetima i naučite ih da knjige mogu biti jednako zanimljive jer pružaju ulaz u jedan sasvim drugi svijet, svijet mašte.

Dok su djeca malena, često traže da im pričamo priče. Nekad djeca pričanje priča vole više od čitanja slikovnica jer se roditelji/odgojitelji/neke druge odrasle osobe više užive dok pričaju, gestikuliraju i glume pa je djeci zanimljivije. A ponekad vole i da im jednu te istu slikovnicu čitamo bezbroj puta (iz vlastitog iskustva znam) što trebamo poštovati. Na pitanja koja djeca postavljaju u vezi pročitanog treba odgovoriti, a nakon čitanja/pričanja porazgovarati ili nastaviti s nekom drugom povezanom aktivnošću.

zasto je citanje vazno

Dobro je kod čitanja primijeniti pravilo „pet prstiju“.

Pročitajte djetetu jednu stranicu iz knjige, ali se prethodno dogovorite s njim da, kada ne razumije neku riječ, podigne prst. Drugi prst za drugu riječ, i tako redom. Ako na toj jednoj stranici ima pet riječi koje dijete nije razumjelo, knjiga je preteška za njega-odaberite drugu knjigu. Ako dijete ne podigne niti jedan prstić, onda je knjiga dobra za vježbanje. Ako dijete podigne dva ili tri prsta, knjiga je pravi izbor. Nepoznate riječi treba, naravno, objasniti, a dok čitate, važno je slikovnicu držati tako da ju i dijete može pratiti, promatrati ilustracije i sam tekst.

Svaki dan smo okruženi raznim porukama, u trgovinama, u vrtiću/školi, na ulici...i one su, pored slikovnica, dječjih knjiga i dječjih časopisa, važan izvor za čitanje. Na našem tržištu postoje razne slikovnice, a više o tome kako odabrati dobru i kvalitetnu slikovnicu primjerenu dobi djeteta, neki drugi put. Uživajte u čitanju/pričanju s vašim klincima i zapamtite: djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle.

(Podaci o PISA istraživanjima i čitalačkoj pismenosti su preuzeti iz Nacionalne strategije poticanja čitanja i iz teksta za odgojitelje - projekt Čitajmo im od najranije dobi Ivanke Stričević)
Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće