Utjecaj zlostavljanja na mozak u razvoju

Uto, 9.1.2018.

Kada govorim o zlostavljanju ne mislim samo na udaranje, vikanje, psovanje već i na odsutnost dodira, smješka, ljubavi, pažnje, kontakta očima i pozitivnih emocionalnih reakcija.

Ispitivanja djece različite dobi ukazuju na to da smirujući dodir, nježan glas i kontakt očima omogućuje svoj djeci da napreduju i da rastu. S druge strane odsutnost bliskosti može dovesti do niza nepoželjnih oblika ponašanja.

Slike magnetske rezonancije ukazuju na promjene u emocionalnim dijelovima mozga (tipa amigdale) kod navedene djece. S obzirom na to da je svako dijete individua za sebe ne može se govoriti o tome da će zanemarivanje na svu djecu djelovati jednako, odnosno „koja količina zanemarivanja“ će utjecati na dijete.

utjecaj zlostavljanja na mozak u razvoju

Kada je već malo dijete zapostavljeno ili zlostavljano velika je vjerojatnost da će razviti manju sposobnost samosvladavanja, da će biti impulzivnije, agresivnije, te da će razviti manju sposobnost kočenja antisocijalnog ponašanja.

Kod takve djece nije zadovoljan njihova potreba za pripadanjem i ljubavi, ali i za moći tako da se kod djevojčica često javlja povlačenje u sebe, sanjarenje ili fantaziranje, dok je kod dječaka dominantnija agresivnost.

utjecaj zlostavljanja na mozak u razvoju

Vrlo je važno naglasiti da iako zlostavljanje i zanemarivanje može ostaviti ogromne posljedice na dijete, veliki dio djece koja su to proživjela kasnije mogu voditi tipičan, produktivan i ispunjen život. Studije pokazuju da su te osobe tijekom djetinjstva imale barem jednu odraslu osobu koja ih je podupirala, njegovala i kojoj su oni bili važni, te im je pomogla da očuvaju samopoštovanje, i/ili su bili uključeni u savjetodavni rad.

Iz svega navedenog jasno je da je za obogaćivanje djeteta važno pružati neograničenu količinu nježnosti, izgrađivati osjećaj sigurnosti i razvijati samopoštovanje koje će utjecati na sva ostala djetetova iskustva, te prethoditi dugoročnom mentalnom zdravlju.

utjecaj zlostavljanja na mozak u razvoju

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće