Kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu?

Sri, 17.1.2018.

Slikovnica je prva knjiga s kojom dijete ima priliku susresti se. Prema Verdonik, slikovnica je prvo likovno-literarno djelo koje dijete susreće i doživljava svim osjetilima.

Pomoću slikovnica dijete razvija govor i osjećaj za jezik, uči prve pojmove, osjeća ritam, uči o svijetu oko sebe i o sebi samome pomoću informacija koje su mu poticaj za intelektualni razvoj. Slikovnica je zapravo splet odgojnih i obrazovnih sadržaja i vrijednosti, a njena je uloga otkriti djetetu svijet i medij pisane riječi.

Roditelji i ostali odrasli koji čitaju djeci, često nisu dobro upoznati sa slikovnicama, a razlog tomu je nedostatak književne kritike za slikovnice te istraživanja o slikovnicama. Samim time slikovnica ostaje nedovoljno iskorištena u radu s djecom, a roditelji često posežu za nekvalitetnim, kičastim slikovnicama bez pedagoške i umjetničke vrijednosti jer tržište je takvo i nameće kriterije koji nisu uvijek najbolji za dijete i njegov razvoj.

Moram priznati da ni sama, s prvim djetetom, nisam znala odakle krenuti, koju slikovnicu kupiti/posuditi. Ono što je bilo dostupno, bili su popisi po razvojnim dobima djeteta kojih sam se držala ko pijan plota. Osim toga, često sam koristila metodu pokušaja i promašaja.

Nakon nekog vremena, već i sami shvatite kriterije i prepoznate kvalitetnu slikovnicu. Ne može se reći da nema literature, pogotovo u novije vrijeme, koja se bavi slikovnicom. Ako samo malo proguglate, pronaći ćete relevantne izvore (završne radove, stručne članke, knjige) o slikovnicama i o tome kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu.

Nekvalitetne slikovnice ćete lako prepoznati-često nema podataka o odgovornosti (imena autora/ilustratora), nemaštovite su, često stereotipne i s prejednostavnim, gotovo djetinjim tekstom. Pravopis i gramatika su im loša strana, mnogo je pogrešaka. Nerijetko se radi o slikovnicama čiji su likovi iz dječjih animiranih filmova pa se njihova popularnost prenosi iz jednog medija u drugi s ciljem što veće i brže zarade.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Kvalitetnu slikovnicu možete odrediti prema sljedećim kriterijima:

DOB
Važno je da slikovnica bude primjerena dobi djeteta kojemu se čita ili koje ju čita. Za svaku slikovnicu uglavnom postoji preporuka za koju je dob. S obzirom na to da roditelji najbolje poznaju svoje dijete, sami će prepoznati koje slikovnice odgovaraju njihovom djetetu, a preporuke mogu biti samo okvirne smjernice.

ILUSTRACIJA
Tekst i ilustracija u slikovnicama su jednako važni. Odnos teksta i ilustracije se mijenja s dobi djeteta. Dok je dijete manje, ilustracije trebaju biti veće, jednostavne i razumljive, bez previše detalja. Kako dijete raste, tako se i detalji u ilustracijama povećavaju, one trebaju biti nestereotipne i autentične.

I u slikovnicama za male i u slikovnicama za malo veće, ilustracije trebaju biti usklađenih boja i maštovite jer djeca ne vole imitaciju. Vidjet ćete i sami kako brzo nauče prepoznati stil jednog ilustratora pa shvate da su ilustracije slične nekima iz druge slikovnice koju ste već prije čitali, a kojoj je isti ilustrator.

TEKST
Tekst u kvalitetnoj slikovnici treba biti razumljiv, logičan i originalan. I on, naravno, ovisi o dobi djeteta. Na početku će to biti samo pojmovi, pisani velikim fontom slova, a kasnije će se tekst proširivati, smanjujući veličinu fonta do predškolske dobi do onakvog kakav će biti u početnici za 1.razred. Najvažnije je da tekst bude primjeren stupnju djetetovog razumijevanja, zanimljiv, duhovit i maštovit.

TEHNIČKA IZVEDBA
Zadnja, ali ne i najmanje važna, je tehnička izvedba slikovnice. Materijal od kojeg je slikovnica načinjena treba biti kvalitetan, otporan na habanje jer će, nadamo se, često biti djetetu u rukama.

Slikovnica bi trebala biti bez oštrih rubova, oslikana neškodljivim bojama. Malenoj djeci će zanimljive biti slikovnice od mekanoga materijala, maštovitih oblika, možda i sa zvučnim elementima. Najmanji jako vole interaktivne slikovnice s prozorčićima, krugovima koji se okreću, pomicaljkama, rupama.

Uvijek je bolje da su slikovnice tvrdo ukoričene, ali samo iz praktičnih razloga, zbog trošenja materijala. Format slikovnice treba biti prilagođen dobi djeteta. Manjoj djeci najbolje odgovara format 20x20 cm ili 15x20 cm, dok veći mogu čitati slikovnice raznih formata.

Prijelom i grafički elementi su izuzetno važni. Lako je prepoznati nekvalitetnu slikovnicu po tom pitanju. Zna se dogoditi da ilustracija uopće ne prati tekst pa se nađete u situaciji da čitate djetetu jedno, a ilustracija pokazuje nešto sasvim drugo. Ili je ilustracija koja prati tekst na drugoj stranici pa dijete onda okreće listove i ne obraća pažnju na tekst koji čitate.

Roditelji se moraju informirati o kvalitetnim slikovnicama jer su oni ti koji najčešće čitaju djetetu i s djetetom.

Najvažnije je dobro poznavati dijete kojemu se čita ili koje samo čita jer, bez obzira na sve gore nabrojane kriterije, kvalitetna slikovnica je ona koja je u skladu s djetetovim potrebama, interesima, sposobnostima i znanjima - u skladu s njegovim cjelokupnim razvojem.

Primjeri kvalitetnih slikovnica:

Jasličari

Brojevi, Aino-Maija Metsola. Zagreb: Planetopija, 2015.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Gdje se skrivaš, mala maco?, Florian Ahle. Zagreb: Turistička naklada, 2016.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Vrlo gladna gusjenica, Eric Carle. Zagreb: Mozaik knjiga, 2013.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Vrtićarci

Iz života jednog mrava, Marijana Križanović i Lana Hudina. Zagreb: Eskadrila, 2016.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Gospođica Neću, Sunčana Škrinjarić i Nikolina Novosel. Zagreb: Mozaik knjiga, 2014.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Predškolci

Olujni kit, Benji Davies. Zagreb: MeandarMedia, 2017.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Bao baobab i mala Kibibi, Ana Đokić i Dubravka Kolanović. Zagreb: Knjiga u centru, 2016.

kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu

Fotografije: Marija Bratonja, Mali čitači

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće