Ftičeki i fašnik

Pon, 5.2.2018.

Nakon hiperprodukcije raznoraznih božićnih predstava, nema odmora za kreativce. Slijedi nam veljača – vrijeme maškaranja i ljubavi. U ovom postu pokazat ću vam što sam sve u svom radnom vijeku pripremila za ove prigode, možda i vi dobijete neke ideje, inspiraciju ili motivaciju.

Već sam pisala što sam radila prošle godine za Valentinovo. Valentinovo se danas slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na romantičnu ljubav već je simbol za ljubav općenito – dječja, roditeljska, prijateljska. Davno prije svih mogućih predmeta u obliku srca koja svojom crvenom bojom vrište na svakom koraku, postojali su razni običaji vezani za taj blagdan, a jedan od njih je i međimurski koji kaže da je to dan kada se “ftičeki ženijo”. Od kada sam ovo otkrila svake godine za Valentinovo pečem ftičeke.

fticeki i fasnik

Prvi koncert za ovu prigodu organizirala sam 2014. godine pod nazivom Ljubav je glazba – glazba je ljubav.

Program je bio raznovrstan – umjetnička, popularna i filmska glazba s dozom prigodne poezije, a sve popraćeno zanimljivim tekstovima na panou ispred koncertne dvorane škole. Koncert su omogućili brojni učenici i njihovi nastavnici, a jednu točku osmislili su učenici sami.

Organizirali su se u Komorni sastav glazbene škole “Maestoso”, skladbu koju su izveli priredio je i aranžirao učenik 3. razreda srednje škole teorijskog smjera, a uvježbali su ju sami pod njegovim vodstvom. Skladbu Pirated godfather of the Carribbean možete poslušati ovdje.

fticeki i fasnik

Naredne godine sproveli smo projekt Mimo klasike u sklopu kojeg smo se bavili popularno glazbom 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. O samom tom projektu pisat ću u posebnom postu. Drugi koncert iz tog ciklusa bio naslovljen #šezdesete za Valentinovo. Dan prije koncerta profesor Tihomir Petrović održao je predavanje “Beatlesi izbliza”.

fticeki i fasnik

A sada Fašnik. Kada sam počela raditi u Novskoj, zaletila sam se kao luda. Odmah smo za kraj prvog polugodišta priredili božićni mjuzikl Kako je tata ukrao bor. Toliko nam se svidjelo to raditi da smo odmah za pokladno vrijeme priredili glazbeno-scenski spektakl Naša mala škola sa kojim smo čak imali i jedno gostovanje!

fticeki i fasnik

U projekt je bila uključena skoro pa cijela škola, ali i članovi lokalne zajednice koji su nam pomogli u njegovoj realizaciji. Bilo je to u vrijeme kada smo se još uvijek kao podstanari i svi se gužvali u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Radili smo u svega nekoliko prostorija, uključujući zbornicu, čajnu kuhinjicu pa čak i ravnateljev ured! Dakle, bilo je stvarno tijesno. Ali moram reći da je to svakodnevno sudaranje po hodniku (jednom!) sa učenicima i kolegama rezultiralo tijesnom suradnjom svih profesora i jednom toplom i motivirajućom atmosferom.

fticeki i fasnik

Inspirirana humorističnom serijom Naša mala klinika, predstava pokušava dočarati uvjete u kojima smo radili, međusobne odnose, rad i svakodnevni život u školi, a sve kroz šalu na račun svojih profesora, ali i svoj. Bila je to prilika da vidimo kako nas učenici vide, a sve zahvaljujući svom razvijenom daru zapažanja.

U predstavi likovi dolaze na ideju da bi sredstva za proširenje škole mogli prikupiti organiziranjem koncerta. Pa su tako učenici glumili i domaće estradne glazbenike.

Na kraju, ne zaboravite se počastiti finim krafnicama.

Fotografije: Kristina Lučić Andrijanić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće