Potraga za medvjedima

Čet, 8.2.2018.

Otkad čitam slikovnice i dječje knjige sa svojim klincima, primijetila sam da ih iznimno privlače one u kojima su likovi životinje. Pogotovo je to bilo izraženo u dobi od 3 do 5 godina. Uopće im nije bilo čudno što životinje pričaju, razmišljaju, sanjaju, rade sve što rade i ljudi.

Eto kako dječji mozak sasvim drukčije percipira fantastične likove i događaje od onog odrasle osobe. Oni su sasvim otvoreni prema svemu što se u slikovnicama i dječjim knjigama može dogoditi i u toj ranijoj dobi to uopće ne dovode u pitanje. Tek kasnije počinje njihovo propitkivanje i seciranje do najsitnijih detalja.

Ali i to opet donosi neko veselje nama roditeljima jer često ostanemo zapanjeni njihovim pitanjima i njihovom otvorenošću prema novim saznanjima.

Barem ja jesam. Moji su klinci znali imati faze kad bi ih nešto sasvim zaokupilo pa bi onda u našoj knjižnici posuđivali slikovnice i dječje knjige vezane usko samo uz tada aktualnu i njima zanimljivu tematiku.

Tako smo tijekom jedne medvjeđe faze čitali, naravno već pogađate, samo o medvjedima. Iako sam ja kao dijete obožavala medu Winnieja zvanog Pooh i pokušala njima prenijeti tu ljubav, ta operacija je bila totalni neuspjeh.

Ne znam zašto, ali sam pogled na naslovnicu lijepe knjige i mog obožavanog medvjeda iz djetinjstva, u njima je budio negodovanje i odbijanje. Tako da o Winnieju nisu saznali apsolutno ništa. Ali smo zato upoznali mnoštvo novih medvjeda i medvjedića.

potraga za medvjedima

Jedan od njih je Grizlijan iz slikovnice Nemaš pojma, Grizlijane autorice Ane Đokić Pongrašić i ilustratorice Dubravke Kolanović, koji im se jako svidio. Divna i poučna priča o odrastanju jednog medvjedića, a koja se može primijeniti i na djecu.

Pogotovo onu koja dolaze u neke nove situacije (polazak u vrtić/školu) pa im nije nepoznat osjećaj zbunjenosti, straha i nesnalaženja. Prateći razvoj priče o Grizlijanu, i sami će shvatiti da će nakon nekog vremena sve biti lakše. Baš zato klinci vole lik smotanog i pomalo razmaženoga medvjeda Grizlijana. Jer su im likovi s kojima se mogu poistovjetiti uvijek dragi i zanimljivi.

potraga za medvjedima

Osim što sam kao dijete voljela medu Winnieja, voljela sam i pjesmice Stanislava Femenića. Doduše, volim ih i sada. Tako da me je sljedećoj slikovnici prvo privukao prijevod Stanislava Femenića.

Ti i ja, Mali Medo je prekrasna slikovnica o ljubavi i odrastanju koja nosi poruku da voljeti svoje dijete i biti blizak s njim, ne znači nužno sve mu dopuštati i priuštiti. Neke druge stvari su ipak važnije.

Kako kaže autor slikovnice Martin Waddell, on piše iz čistog užitka i zabave pa nije ni čudo što njegovu slikovnicu obožavaju klinci i odrasli širom svijeta. Ilustracije Barbare Firth dale su ovoj slikovnici toplinu, bogatstvo i niz emocija koji izvire iz svake naslikane crtice.

potraga za medvjedima

Dok smo tako švrljali knjižnicom i pri svakom posjetu imali detektivsku potragu za medvjedima, naišli smo na Hrkala, autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ili prvo čitanje.

Predivna priča o medi koji je bio drugačiji od drugih i koja donosi poruku da je to sasvim u redu. Svijet bi bio siromašno mjesto bez sanjara i vizionara. Zato ova slikovnica promiče različitost, prihvaćanje, sanjarenje i maštanje, a mi upravo takve volimo.

potraga za medvjedima

A volimo i problemske slikovnice jer često obrađuju svakodnevne situacije i probleme s kojima se nose roditelji, djeca, obitelj. Jedna od takvih je i slikovnica Medvjedići i kućanski poslovi. Kao i sve ostale iz serije o obitelji Medvjedić.

Vjerojatno nema osobe koja nije makar čula za Berenstainove Medvjediće. Ovu zabavnu obitelj čine Mama, Tata, Braco, Seka i Medena Medvjedić koji rade sve što jedna obitelj radi zajedno, a o njihovom životu i dogodovštinama postoji niz slikovnica prodanih u preko 250 milijuna primjeraka.

Nas je prošla medvjeđa faza, sad nas zabavlja nešto drugo, a vi čitajte sa svojim klincima o medvjedima. Ma zapravo, čitajte o bilo čemu. Samo čitajte!

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće