Kako djeca rastu?

Sri, 4.4.2018.

Prostorije Društva psihologa Varaždin 24. ožujka bile su mjesto okupljanja roditelja koji su posjetili još jednu u nizu radionica Akademije za roditelje A+.

Više je razloga zbog kojih bismo trebali poznavati dječji razvoj, ali, najjednostavnije rečeno, poznavanje karakteristika razvoja, redoslijeda razvojnih faza i značajki djeteta u svakoj fazi omogućuje stvaranje optimalnih uvjeta, tj. poznavanjem dječjeg razvoja kompetentnije unosimo promjene u njihov život i rješavamo probleme koje djetinjstvo nosi.

Znajući osnovne karakteristike razvoja djece, znamo što podržati, poticati i očekivati uodređenoj dobi, a upravo su se time vodile i psihologinje Monika Melnjak i Tea Bukvić kad su definirale temu radionice Pomozi mi da izrastem velik i zdrav.

"Poticaji od mame i tate su kao prekidači za svijetlo. Dati djetetu poticaj u pravom trenutku života je kao upaliti svijetlo u sobi prepunoj mogućnosti!" Gary Smalley

kako djeca rastu
Foto: „AZRA+“ - Akademija za roditelje A+

Ako ste promatrali kako djeca rastu, vidjeli ste kako se razvijaju od najranijih dana te prolaze put od ležećeg položaja kada su jedva sposobna držati glavu do puzanja, hodanja i naposljetku odrastanja u visoko funkcionalnu odraslu osobu. Velik je to i težak put za dijete, a posebno odgovoran za njegove najbliže čija je zadaća omogućiti mu da postane odrasla, slobodna, samostalna i odgovorna osoba.

Kada govorimo o razvoju, govorimo o nizu složenih promjena u osobinama, sposobnostima i ponašanjima djeteta uslijed kojih se ono mijenja te postaje sve veće, spretnije, sposobnije i prilagodljivije (Pećnik i Starc, 2010). Iako se na dječji razvoj ne bi trebalo gledati "rascjepkano" jer su pojedini aspekti razvoja povezani i međusobno se potiču, iz praktičnih je razloga ovom radionicom obuhvaćen samo dio dječjeg odrastanja - motorni i kognitivni razvoj te razvoj govora.

kako djeca rastu

Razvoj motorike može se pratiti kroz djetetovu sve veću sposobnost svrhovitog i skladnog korištenja vlastitog tijela za kretanje i baratanje predmetima. Upravo je pokret ono što uvelike pridonosi rastu i razvoju djece - omogućavajući i potičući dijete da se kreće i vježba utječemo na razvoj manje-više svih motoričkih sposobnosti. Svakodnevne motoričke aktivnosti integralni su dio djetetovog repertoara ponašanja te osiguravaju podražaje kroz koje djeca doživljavaju mnoge dimenzije njihove okoline (Starc i sur., 2004).

Kognitivni se razvoj odnosi na mentalne procese pomoću kojih dijete pokušava razumjeti i sebi prilagoditi svijet koji ga okružuje. U svakom razvojnom periodu očigledna je djetetova rastuća sposobnost, no istodobno postoje i određena specifična ograničenja u mišljenju. Koristeći se tjelesnim i mentalnim "alatima" s kojima su rođena, djeca kroz neposredni kontakt osmišljavaju okolinu i stvaraju svoje predodžbe svijeta u kojem žive usput kreirajući vlastito znanje. Pritom je vrlo važno omogućiti im istraživanje okoline u sigurnim uvjetima uz odrasle podržavajuće osobe (Starc i sur., 2004).

Prateći čimbenik motoričkog i kognitivnog razvoja jest razvoj govora - više psihičke aktivnosti koja omogućuje priopćavanje znanja, osjećaja, potreba i mišljenja drugim ljudima pomoću sustava simbola. Samim rođenjem djeci je ugrađena predispozicija za učenje govora koju kasnije realiziraju kroz interakciju sa socijalnim okruženjem, prije svega obiteljskim (Starc i sur., 2004).

Igra kao sastavni dio života i temeljna aktivnost sve djece još jedan je aspekt razvoja koji je bio u fokusu ove radionice.

Djeca rastu i razvijaju se kroz igru - igra je arena u kojoj se iskušavaju različiti aspekti tjelesnog i spoznajnog razvoja djeteta, ona je univerzalna i instinktivna, svoj je djeci poznata (Pećnik i Starc, 2010). Djeca igru doživljavaju kao nešto ozbiljno jer u njoj zapravo istražuju, isprobavaju i koriste različite strategije, a odrasli su poželjni suigrači samo ako je i sami tako doživljavaju, uvažavaju zamisli i ideje djeteta te mu nenametljivo nude nove mogućnosti (Pribela-Hodap, 2011).

kako djeca rastu

Kroz radionicu polaznici su se upoznali s općim karakteristikama djetetova razvoja za svako razvojno razdoblje, uz opis optimalnih uvjeta, kako bi bolje razumjeli gdje djeca jesu u određenom trenutku svog razvoja te koji utjecaji tome pridonose.

Početak travnja donosi još jednu radionicu naziva "Voli me riječima" na kojoj će svi zainteresirani imati priliku obogatiti svoja iskustva i steći nova saznanja o vještini komunikacije s djecom.

Na naše edukativne radionice možete se prijaviti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dobro nam došli!
Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće