Kako uspješno komunicirati s djecom?

Pon, 16.4.2018.

Na koji način prenijeti poruke ljubavi i prihvaćanja? Kako razgovorom umanjiti nepoželjna ponašanja? Zašto je važno biti iskren u komunikaciji s djecom?

Odgovori na ova i brojna druga pitanja mogli su se čuti 7.4.2018. na još jednoj radionici Akademije za roditelje A+, održanoj na temu komunikacijskih vještina u kontekstu roditeljstva. Riječ je o trećoj od ukupno sedam radionica iz ciklusa edukativnih predavanja i radionica kojima je svrha osnaživanje roditelja u njihovoj roditeljskoj ulozi te razmjena znanja, iskustava, nedoumica i pozitivnih primjera uz stručno vodstvo psihologinja Monike Melnjak i Tee Bukvić.

"Efikasna komunikacija između roditelja i djece posebno je važna jer način na koji razgovaramo sa svojom djecom i slušamo što nam ona govore ima dalekosežne posljedice na to kakvi ljudi ona postaju." Hendrix i Hunt, 2001.

Odgovarajuća komunikacija roditelja i djeteta, između ostalog, jedan je od ključnih elemenata uspješnog roditeljstva. Ona je puno više od pukog razmjenjivanja informacija - nesumnjivo se radi o vrlo važnom elementu u odgoju koji uključuje i razumijevanje osjećaja skrivenih iza tih informacija te poticanje djeteta na aktivnost i razmišljanje.

Kroz komunikaciju s roditeljima dijete postepeno opaža i gradi sliku svijeta te odnosa u svojoj obitelji, ali i sliku sebe kao osobe. Upravo zbog toga razgovor s roditeljima može biti poticaj cjelokupnom razvoju djeteta ili destruktivan i poguban faktor koji može u potpunosti ugroziti djetetovu svijest o sebi.

kako uspjesno komunicirati s djecom

Nerazumijevanje, krive interpretacije i loše izražavanje najčešći su uzroci problema u komunikaciji unutar obitelji, što se nerijetko odražava i na slabije razvijenim komunikacijskim vještinama i s ostatkom svijeta.

Iako su dobronamjerni i vole svoju djecu, roditelji često:

  • zapovijedaju
  • izdaju naredbe
  • etiketiraju
  • moraliziraju
  • šalju dvosmislene poruke
  • poruke podcjenjivanja ili
  • nerazumijevanja i sl.

Ovakve poruke u sebi kriju riječ "ti" s negativnom konotacijom - usmjerene su na osobu u cjelini, a ne na konkretan postupak, zbog čega se dijete osjeća krivo, odbačeno, nevoljeno te se počinje opravdavati, povlačiti ili prkositi. S druge strane, upućivanje "ja" poruka isključuje položaj moraliziranja i kritiziranja - "ja" poruke ne izazivaju otpor i pobunu, već su konkretne i informativne te sugeriraju smjer promjene ponašanja (Starc i sur., 2004).

S obzirom na to da su djeca izuzetno osjetljiva na sve poruke koje dobivaju od svojih roditelja i bezrezervno vjeruju u njih, osobito tijekom najranijeg djetinjstva, stvaranje odnosa te pokazivanje prihvaćanja i uvažavanja na djetetu prepoznatljiv način jedna je od važnijih zadaća odraslih.

kako uspjesno komunicirati s djecom

Osim što je važno što odrasli govore, važno je i kako to čine jer razgovor nije samo sadržaj koji se izgovara. Iako se obično smatra kako se glavninu poruke šalje verbalnim dijelom komunikacije, istina je da svega 7% informacija dolazi verbalnim putem, a ostalih 93% neverbalnim dijelom komunikacije.

Pod neverbalnu se komunikaciju ubraja kontakt očima, ponašanje i držanje tijela, mimika lica, brzina i ritam govora, jačina i boja glasa, gestikulacije rukama i sl. Neverbalna komunikacija bitno utječe na izgovoreno jer ona potvrđuje, mijenja, negira i vrednuje ono što je izgovoreno (Matošina-Borbaš i sur., 2013).

kako uspjesno komunicirati s djecom

"Razlog zbog kojeg imamo dva uha, a samo jedna usta je da bismo mogli više slušati." Latinska poslovica

Jedan od ključnih aspekata komunikacije jest i sposobnost predanog, aktivnog slušanja bez prekidanja - usmjeravanjem pažnje, slušanjem i razumijevanjem onoga što dijete govori, bez kritiziranja i moraliziranja, roditelji pokazuju prihvaćanje i stvaraju ozračje sigurnosti (Starc, 2004). Aktivnim slušanjem potiče se i održava razgovor, pomaže se djetetu da s povjerenjem govori o onome što ga muči te mu se poručuje da ga se čuje i razumije, uz prihvaćanje njegovih stavova, ideja i osjećaja (Starc i sur., 2004).

kako uspjesno komunicirati s djecom

"Važno je imati na umu - djeci ne trebaju odbijanja, prodike, nepotrebna pitanja, prazne prijetnje, ultimatumi, omalovažavanje, upozorenja i diktati. Djeci je potrebno objašnjenje, podrška, ohrabrenje i prilika za odgovorno ponašanje, jednako kao i poticaj za samostalno mišljenje." Coloroso, 2007.

25. travnja slijedi još jedna radionica naziva "Mama, tata, život nije hakuna matata". Pridružite nam se te steknite nova znanja o dosljednosti u odgoju te uspostavljanju pravila i postavljanju granica kao preduvjetima zdravog dječjeg razvoja. Dobro nam došli!
Prijave na edukativnu radionicu primaju se do 23. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Autor članka: Tea Bukvić, mag. psych.
Fotografije: "AZRA+" - Akademija za roditelje A+
Literatura:
1. Coloroso, B. (2007). Disciplina sa srcem - Pomozite svom djetetu u razvijanju unutarnje
discipline. Buševec: Ostvarenje d.o.o.
2. Hendrix, H. i Hunt, H. (2001). Svojoj djeci pružimo ljubav koja iscjeljuje - vodič za
roditelje. Rijeka: Dušević i Kršovnik.
3. Matošina-Borbaš, i sur. (2013). Eduka - priručnik za mlade o nenasilju i toleranciji.
Virovitica: SOS telefon Poziv u pomoć.
4. Starc, B. i sur. (2004). Osobine i psihološki uvjeti razvoja djeteta predškolske dobi. Zagreb:
Golden Marketing - Tehnička knjiga.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće