Što se u vrtiću radi?

Čet, 19.4.2018.

Ponekad otrči veselo, ponekad mi se oplete oko nogu. Ni nama nije baš svaki dan volja ustati i ići raditi, pa tako i našim malcima. Nije zbog toga što ih netko čupa ili jer su jučer morali pokupiti svu rižu i ječam koji su prosipali. Nije vam to našoj djeci toliko bitno, koliko mi mislimo da jest.

I ne, nisu uopće nesretni kada vam se opletu oko nogu i odbijaju ući u sobu. Samo im danas nije neki dan. I sigurna sam da sve te stvari puno teže padaju nama roditeljima, nego njima. I svi se često u tih desetak sati upitamo: “Što li sada radi? Da li je sretan? Da li je pojeo dovoljno? Možda ga neko dijete čupa. Možda je baš sad nesretan!”

I često imamo sasvim krivu percepciju o onome što se događa u vrtiću i još češće misao kako im je dan možda neispunjen i možda se često dosađuju. Jer i nama je ponekad teško naći neku zabavu s kojim bi ih maknuli od ekrana, motivirali na aktivnost. A tek kakve predrasude o tetama često imamo.

“Blago njima! One praktički ništa ne rade. Samo se igraju. Da bar ja imam takav posao!”

No često u svemu tome zaboravljamo koliku odgovornost imaju baš te odgajateljice. Od sigurnosti naše djece, do toga da većina znanja i odgoja u njihovoj predškolskoj dobi ovisi baš o njima.

Mi smo zaista sretni s našim tetama i naš trogodišnji malac uvijek s veseljem odlazi u vrtić. Da, ima dana kad se oplete oko mojih nogu i protestira, no ne bi li se grozno osjećali da to ponekad nije tako. Ne bi li se zapitali zašto?

sto se u vrticu radi

I tako mi neki dan zapne za oko Tjedni plan rada u našoj skupini. Stanem i pročitam. Iznenadilo me što sve rade s trogodišnjacima, bez obzira na to što me malac nekad i sam zna iznenaditi svojim bistrim izjavama poput: “Mama, jel ova boja smeđa ili brown?” Da, do nedugo nisam ni znala da pričaju s njima engleski jezik. Bila sam uvjerena da to ne spada pod redoviti program. Pa, vratimo se na onaj plan.

Spajanje slova s fotografijom

Wooouoow. Pa zar već, prvo mi je palo na pamet. No znajući da danas u školu morate krenuti sasvim pismeni, a ovo je za sada samo genijalna dječja igra, zašto ne?!

Dakle – gle A, kao aaaauto. Gle M, kao miš.

Obiteljsko – dramski centar

Ovaj tjedan su maškare i sigurna sam da će iz ovoga isplutati neko genijalno i maštovito maskiranje djece i teta i nastati spontano neki igrokaz. Lani smo baš uživali gledajući djecu kako glume da su tigrovi, zmajevi, Ane i Elze.

Čak je i teta bila Elza, a djevojčice su je stalno molile da ponovno, po ne znam koji puta pjeva “Let it go”. Teta je to totalno profi odradila, gestikulirajući baš kao prava Elza, a curice su vrištale kao na koncertu Ivana Zaka.

Tradicijske igre

Aaaaa, odatle ovo svakodnevno mijaukanje i pjesmica “Ide maca oko tebe”

Likovi centar

Izrada maski od kartonske kutije i izrada maski od papirnatih tanjura.

Priznajte da ste bar malo ljubomorni na tete. Moj to doma ne bi ni za živu glavu napravio, a kamoli stavio na glavu. Tamo je napravio mačje oči i tako me dočekao. Ponosan na sebe.

Glazbeni centar: Sviranje starih brojalica u metru i ritmu i slušanje glazbe

Istraživački centar: Istražujemo čipku

Svjetlosna ploča: Istraživanje prirodnih materijala

Građevni centar: Gradimo kamenom

sto se u vrticu radi

Možda ovo svi vrtići nemaju istaknuto, pa možda mislite da vam se malac dosađuje ili nije sretan, no niste u pravu.

Djeca su nam u dobrim rukama i svakako bi trebali više cijeniti te divne ženice koje provode dan s našim djetetom, više nego mi sami. I upravo mi palo na pamet kako u utorak imaju maškaradu i predstavljanje jednog zanimanja zajedno.

Moj srednji sin koji je po struci kuhar, pomoći će kuharicama u vrtiću raditi krafne i usput djeci objasniti kako je biti kuhar baš cool. Sigurna sam da će biti oduševljeni gledajući dvadesetogodišnjaka, ne predaleko od njihove razine ponašanja, kako iz njegovih ruku nastaju velikeeeeee krafne s marmeladom. Bit će tu brašnjavih noseva i tijesta sigurno posvuda.

Još uvijek mislite da im je dosadno i da su cijeli dan nesretni. Ne, zar ne!?

Vjerujem i da ste svjesni kakve su tete zmajice.

Dok vi ipak ponekad ukradete trenutak za tipkanje po mobitelu i razgovor sa susjedom, one to ne mogu. Čuvaju našu dječicu. Kud oni skokom, tu tete okom. Sjetite se toga ponekad i pokažite im da to znate i cijenite. Njima nema većeg veselja od sretne djece i zahvalnih roditelja.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće