Suradnja s roditeljima

Čet, 26.4.2018.

Biti roditelj je najzahtjevnija i najneizvjesnija uloga u životu.

Biti roditelj djeteta s teškoćama u razvoju iziskuju neizmjernu hrabrost, strpljivost, mudrost i veliku ljubav.

Suradnja odgojitelja/učitelja i roditelja djece s teškoćama u razvoju vrlo je važna jer:

  • pospješuje odgoj i obrazovanje,
  • ima pozitivan utjecaj na ponašanje djeteta
  • kao i na njegov školski uspjeh.

Kvalitetna suradnja omogućava kontinuirano praćenje rada i razvoja djeteta u predškolskom i školskom periodu pronalazak uzroka eventualnih teškoća, ukazivanje na propuste i poticanje normalnog toka razvoja.

Za kvalitetnu suradnju potrebna je aktivna, pozitivna, dvosmjerna i prilagodljiva komunikacija te povjerenje koje izgrađuje učinkovita komunikacija. Svaki odgojitelj/učitelj treba naučiti slušati roditelje i uspostaviti učinkovitu komunikaciju odmah na početku školske godine ili prilikom kretanja u vrtić.

suradnja s roditeljima

Suradnja se ostvaruje putem roditeljskih sastanaka, individualnih razgovora i pisanih poruka.

Na roditeljskim sastancima se raspravlja o pitanjima od interesa za sve roditelje, dok su individualni razgovori najprimjereniji za rješavanje osobnijih pitanja i problema koji su vidljivi u ponašanju i učenju djeteta. Pismenim porukama se prenose neke formalne informacije, pozivi roditeljima, edukativni materijali.

Roditelji djeteta/učenika nikada ne bi trebali biti samo pasivni primatelji informacija već ih učitelji i odgojitelji trebaju poticati na aktivno sudjelovanje i život u školi ili vrtiću.

Jedan od izvora sukoba između učitelja i roditelja je, primjerice, činjenica da te dvije strane opažaju istu stvar različito te da roditelji imaju dojam kako ih se ne sluša. Dok jedna strana može dijete promatrati kao energično, spontano i društveno, druga ga strana može smatrati divljim i nediscipliniranim.

Takve razlike u percepciji dodatno su naglašene različitim okolnostima u kojima učitelj/odgojitelj i roditelji vide dijete. Isto dijete može biti otvoreno i brbljavo u sigurnosti svoje kuće, dok u školi ono može biti mirno i povučeno.

suradnja s roditeljima

Tijekom suradnje s roditeljima odgojitelji/učitelji uvijek trebaju naglašavati jake strane djeteta, pohvaliti njegov trud i napredak jer će roditelji tako lakše prihvatiti negativne stvari kada se dogode.

U razgovor trebaju unijeti i neke neverbalne znakove poput klimanja glavom, razmišljati o onome što čuju i postavljati pitanja jer tako mogu razjasniti neke stvari koje nisu dobro razumjeli, a sugovorniku daju do znanja da ga stvarno slušaju.

Kada je to prikladno dobro je pitati roditelja za mišljenje i aktivno ga uključiti u rješavanje problema i dogovaranje strategija podrške ako je potrebno. Kod upućivanja roditelja s učenikom na timsku obradu za primjerene oblike školovanja učitelji trebaju biti detaljni i objasniti roditeljima što to znači kako bi znali što ih očekuje jer roditelji u tom trenutku imaju mnoge nedoumice i pitanja.

Tijekom komunikacije odgojitelji/učitelji trebaju upotrebljavati JA poruke, otvoriti se roditelju i poslati PORUKU POVJERENJA, jer je svim roditeljima, a naročito roditeljima djece s teškoćama u razvoju bitno da svoje dijete povjere osobi kojoj vjeruju.

Odgojitelji/učitelji uvijek trebaju biti dobro pripremljeni za kvalitetnu komunikaciju s roditeljima, a to znači da trebaju odabrati mirno mjesto za razgovor bez ometanja, imati mapu opažanja djeteta/učenika, učeničkih/djetetovih radova, procjene uspjeha. Važno je odrediti cilj sastanka, razgovarati prijateljskim tonom i naposljetku provoditi dogovoreno.

Blaženka Maltar, prof. def. mentor
Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće