Dijete s posebnim potrebama – put od spoznaje do prihvaćanja

Pon, 28.5.2018.

Trudnoća i iščekivanje rođenja djeteta razdoblje je u kojem se s veseljem pripremamo za novi život, radimo planove za budućnost, maštamo o savršenom djetetu koje ćemo donijeti na svijet. Onog trena kad roditelji saznaju da njihovo dijete ima teškoće, osobito kad su i trudnoća i porod prošli bez problema i teškoće se uoče nešto kasnije, neminovno je da roditelji doživljavaju bujicu emocija i prolaze kroz faze koje se nerijetko uspoređuju sa žalovanjem kao u slučaju smrti bliske osobe.

Tom spoznajom zapravo nestaje san o savršenom djetetu i počinje bitka čiji ishod ovisi o redoslijedu i trajanju svake od 5 faza. Faze se mogu izmjenjivati, pravila nema jer svatko od nas se drugačije nosi sa stresnim situacijama. Najvažnije je što prije i uspješnije doći do 5. faze – prihvaćanja radi dobrobiti djeteta i kvalitete života cijele obitelji.

dijete s posebnim potrebama
Foto: Depositphotos

Gore spomenute faze su:

  1. Negiranje i izolacija - Roditelji doživljavaju šok i ne žele vjerovati da je istina da njihovo dijete ima teškoće u razvoju. Posjećuju brojne specijaliste očekujući da će im oni potvrditi da je došlo do pogreške.
  2. Ljutnja - Roditelji si postavljaju pitanja „Zašto ja? Zašto se to nama dogodilo?“ Traže uzroke, žele na nekoga svaliti krivnju. Ljutnja je često usmjerena na stručnjake jer smatraju da im ne daju točne informacije.Roditelji osjećaju da moraju nešto poduzeti, bilo što. Preispituju svoje ponašanje u prošlosti, kod nekih se javljaju problemi u braku...
  3. „Sklapanje pogodbi“ - Za ovu fazu karakteristično je okretanje spiritualnom. Roditelji traže spas u vjeri, obavezuju se da će živjeti prema najčišćim religijskim uvjerenjima ako dijagnoza bude promijenjena.
  4. Depresija - Veliki gubitak povezan je s uništenim snovima o savršenom djetetu. Roditelji su zabrinuti zbog djetetove budućnosti, obiteljskih financija, odnosa među braćom i sestrama i odnosa u obitelji, promijenjenih obiteljskih uloga, školovanja djeteta, dostupnosti najboljih tretmana za dijete i najtočnijih informacija vezanih uz dijagnozu... U ovoj fazi od velike je važnosti potpora stručnjaka i za dijete s teškoćama i za ostale članove obitelji.
  5. Prihvaćanje - Javlja se kad se obitelj pomiri sa situacijom, kad stekne sigurnost u sebe da će se snaći i biti dovoljno snažni da se mogu nositi s neočekivanim situacijama koje nosi odrastanje djeteta s teškoćama. Roditelji razvijaju odnos povjerenja sa stručnjacima koji rade s njihovim djetetom, upoznaju druge obitelji koje su se našle u sličnoj situaciji, pronalaze vrtić ili školu koji su najbolji za njihovo dijete. Očekivanja od djeteta postaju realna. Kako dijete raste i prolazi kroz svoje razvojne faze, stječe vještine i sposobnosti i pronalazi svoje mjesto u obitelji. (B. Barton, 2001.)

Autor teksta: Edita Štok, mag. rehab. educ.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće