Program neuro-senzorno-motoričke integracije refleksa – MNRI®

Pet, 8.6.2018.

Program neuro-senzorno-motoričke integracije refleksa – MNRI® krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća razvila je Svetlana Masgutova, doktorica na području razvojne psihologije i psihologije učenja. Metoda se od tada provodi diljem svijeta, a klinička istraživanja koja potvrđuju korisnost ove metode provedena su na više od 27000 ispitanika.

MNRI® program obuhvaća vježbe za trening, koordinaciju i sazrijevanje refleksnih obrazaca.

U prvoj fazi MNRI® programa primjenjuje se protokol procjene refleksnih obrazaca u djece i odraslih, a zatim se, prema dobivenim rezultatima, rabe tehnike koje koriste senzornu stimulaciju i motorički sustav za ispravljanje slabih, nefunkcionalnih i patoloških motoričkih obrazaca te terapeutski programi koji integriraju primarne pokrete, kontrolirane motoričke sustave i više kognitivne radnje (Masgutova, 2014).

MNRI® metoda se koristi kod djece i odraslih s:

  • teškoćama učenja
  • ADHD-om
  • poremećajima iz autističnog spektra
  • opsesivno-kompulzivnim poremećajem
  • sindromom Down
  • fetalnim alkoholnim sindromom
  • emocionalnim poteškoćama
  • poremećajima senzorne obrade
  • cerebralnom paralizom
  • i drugim motoričkim teškoćama, genetskim poremećajima te nizom drugih teškoća (Masgutova, 2014).

progam neuro senzorno motoricke
Foto: Depositphotos

Vrsta teškoće ili dob nije prepreka za korištenje ove metode, a s obzirom na to da korisnici mogu sudjelovati aktivno ili pasivno, namijenjena je i djeci s većim i višestrukim teškoćama u razvoju. Vježbe refleksa prema ovoj metodi djeca obično doživljavaju kao vrstu masaže.

Izvodi se na tijelu preko lagane odjeće ili na dijelovima glave i lica, a vježbe su ugodne i opuštajuće. Ovisno o vrsti refleksa koji se integrira, terapeut određuje koliko puta se određena vježba ponavlja i koliko puta tjedno se radi. Primjena ove metode odnosi se na direktan rad terapeuta s djetetom, ali i na poučavanje roditelja za provođenje programa kod kuće.

U našoj Udruzi gotovo svakodnevno provode se vježbe oralno-facijalnih te dinamičkih i posturalnih refleksa, refleksa gornjih udova, kao i taktilna integracija refleksa prema navedenoj metodi, a kod korisnika je zamijećeno bolje držanje posture, poboljšana koordinacija pokreta, poboljšanje tonusa mišića, jačanje oralno-facijalnih mišića, poboljšanje fine motorike, grafomotrike, vizualno-motorne koordinacije, auditivne percepcije, pažnje i koncentracije te mnogih drugih sposobnosti i vještina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće