„Laki“ i „teški“ klinci

Pon, 11.6.2018.

Jedna od karakteristika koju roditelji već u prvim mjesecima mogu primijetiti kod djeteta jest karakterističan stil pristupa ljudima i situacijama, kao i način emocionalnog reagiranja na njih. Riječ je o temperamentu - dijelu ličnosti koji ima urođenu ili biološku komponentu.

Temperament neke djece je takav da su ona često uznemirena, teško se prilagođavaju na nove ljude i situacije, kao i na promjene u ritmu svakodnevnih aktivnosti. Primjerice, takvo će dijete intenzivno i negativno reagirati pri pokazanoj namjeri drugog djeteta da se poigra njegovom igračkom.

S druge strane, neka će djeca, u skladu sa svojim temperamentom, lako prihvatiti promjene u svojoj okolini i najčešće će biti veselog raspoloženja. U maloprije spomenutom primjeru, nasmiješeno će dodati svoju igračku drugom djetetu a svoju aktivnost prebaciti na nešto drugo.

Autori najstarije klasifikacije temperamenta, Alexander Thomas i Stela Chess, prema ovakvim karakteristikama razlikuju „tešku“, „laku“ i „suzdržanu“ djecu.

  • Prva pokazuju općenito negativno raspoloženje i intenzivno reagiraju na većinu podražaja, negativno reagiraju na nove ljude i situacije, a raspored hranjenja i spavanja je uglavnom nepredvidljiv.
  • Druga su obično dobro raspoložena, lako uspostavljaju rutinu svakodnevnih aktivnosti i pozitivno pristupaju novim situacijama i ljudima.
  • Djeca iz treće skupine su uglavnom donekle negativnog raspoloženja, manje su aktivna, a pred nepoznatim ljudima sklona su povlačenju.

laki-i-teski-klinci
Foto: Depositphotos

Iako temperament ima biološku osnovu, pogrešno je vjerovati da su djeca takva kakva jesu i da mi tu ne možemo puno učiniti. Prirodno je da su upravo „teška“ djeca najveći izazov svojim roditeljima koji pronalaze načine kako ublažiti često i iscrpljujuće reakcije djeteta.

Tako roditelji, koji primijete da dijete uznemiruje velik broj podražaja, mogu smanjiti ritam događanja u djetetovoj okolini. Tako se prilagođavaju djetetu, usklađuju svoje ponašanje s njegovim temperamentom. S druge strane, inzistiranje na (pre)velikom broju dnevnih aktivnosti koje zbog same svoje učestalosti i brze izmjene uznemiruju dijete, može pojačati sklonost djeteta razdražljivom reagiranju. Kroz iskustvo s fizičkom i socijalnom okolinom, temperament je moguće u određenoj mjeri modificirati.

Prije svega, važno je prihvatiti temperament djeteta i pratiti njegove reakcije na podražaje iz okoline.

Adekvatnim reagiranjem na potrebe djeteta, podržavanjem i poštivanjem njegove individualnosti te podržavajućim ponašanjem, koje se prije svega odnosi na usklađivanje roditeljskih postupaka s temperamentom djeteta, osobine teškog temperamenta moguće je ublažiti, a u konačnici i promijeniti.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće