Odgoda upisa u prvi razred - stručnjak VS roditelj

Sri, 20.6.2018.

Dugo sam razmišljala koju temu obraditi za svoj prvi članak. S obzirom na to da se trenutno na poslu najviše bavim odgodama polaska u osnovnu školu, upravo sam se zato odlučila za tu temu.

Polazak djeteta u školu jedan je od najvažnijih trenutaka u životu djeteta i cijele njegove obitelji. Za cijelu obitelj je to jedan veliki događaj. Javlja se zabrinutost kako će se dijete prilagoditi novonastalim situacijama, zahtjevima škole, školskoj sredini, hoće li biti uspješno?
Školski obveznici su djeca koja će do 1.travnja tekuće godine imati navršenih šest godina.

Naravno da se događa da dijete koje je školski obveznik nije spremno za školu. U tom slučaju Školsko povjerenstvo predlaže odgodu upisa u prvi razred. Cilj odgode kako stručnjacima u Povjerenstvu, tako i djetetovim roditeljima jest da se dijete u toj godini koju dobije odgodom obogati novim iskustvima i vještinama, te još više razvije one vještine koje prilikom utvrđivanja psihofizičke spremnosti za polazak u školu nisu bile dovoljno razvijene.

odgoda upisa u prvi razred
Foto: Depositphotos

Ranije sam spomenula da se kod roditelja javlja velika zabrinutost prilikom djetetovog polaska u školu, međutim još veća zabrinutost javlja se kod roditelja kod kojih je predložena odgoda upisa u prvi razred. Nažalost još uvijek se susrećemo s roditeljima koji odgodu upisa shvaćaju kao tragediju, te predloženo nerijetko odbijaju. Moram priznati da u velikom broju takvih slučajeva roditelji ne popuštaju, uz mnogobrojne izgovore, poput onih „ali on će onda imati već skoro 8 godina, ali svi prijatelji mu idu sad u školu, ali on je jedini dječak sljedeće godine...“ .

Često roditelji kažu „ ali pogledajte kako je on veliki dečko“. Zaboravljaju da je fizička zrelost samo kap u moru potrebnih za uspješan polazak u školu.

Veoma je važno, ako ne i važnije, da dijete bude emocionalno, socijalno i intelektualno zrelo.

Ako je dijete emocionalno nestabilno ono će se teško nositi s uspjehom, odnosno neuspjehom, te s osjećajima koji prate navedeno. Moj cilj kao stručnjaka je roditeljima objasniti da odgoda upisa ne znači da su oni loši roditelji ili da su zakazali u odgoju, da to ne znači da s djetetom nešto nije u redu. Najčešće roditelji odbijaju odgodu upisa jer smatraju da je to njihov osobni poraz. Upravo zato smo mi tu da ih u to razuvjerimo i da im pažnju usmjerimo na to da ako je dijete, nespremno za polazak u prvi razred, isti upiše postoji jako velika vjerojatnost da će polazak u školu imati posljedice na djetetov kognitivni, a posebice emocionalni razvoj.

Vjerujem da ćete se složiti da tu vrijedi ona stara narodna poslovica „bolje spriječiti nego liječiti“. Zar ne?

odgoda upisa u prvi razred
Foto: Rozali Sanja Šlogar

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće