Vrijeme je za junakinje

Sri, 11.7.2018.

Svi znamo da su djevojčice, djevojke, žene, rijetko glavni likovi u slikovnicama. Pokazala su to brojna istraživanja. A onda kad jesu, najčešće su u ulozi princeza koje čekaju svog princa na bijelom konju. Slikovnice su prepune rodnih stereotipa. Što nije uopće čudno jer rodni stereotipi postoje otkad postoji svijeta. Unatoč tome što se promijenilo društvo i način života, rodni stereotipi su i dalje prisutni. Negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri. Ali su tu, ukorijenjeni u društvo. Poput kakvog korova kojeg se teško riješiti.

Od svog rođenja djeca su izložena rodnim stereotipima. Počevši od boje odjeće, igračaka za djevojčice i igračaka za dječake do zanimanja za žene i zanimanja za muškarce. Može se reći da su rodni stereotipi očekivanja o određenim kvalitetama i tipičnim ponašanjima za muškarce i žene, zasnovana na urođenim psihičkim i fizičkim razlikama među njima. Usvajanje rodno stereotipiziranih uloga počinje od rođenja. Od obitelji, vrtića, škole, društva. A slikovnica je samo jedan od medija koji na to može utjecati. Ali važan. Zato je iznimno važno da biramo kvalitetne slikovnice bez rodnih stereotipa. Reći ćete teško je. Je, ali čak i kada u nekoj slikovnici naiđete na nešto što ne smatrate dobrim za svoje dijete, uvijek možete to u čitanju s manjom djecom promijeniti, a većima objasniti zašto to ne bi trebalo biti tako.

U zadnje vrijeme, sve se češće pojavljuju slikovnice i dječje knjige u kojima su upravo djevojčice, djevojke, žene, glavni likovi i koje dokazuju da svaka djevojčica može postići što god želi. I odlične su! Pa sam vam odlučila predstaviti upravo takve naše najdraže slikovnice i dječje knjige.

vrijeme je za junakinje

Zahvaljujući odličnoj reklamnoj kampanji, paiI samoj Kickstarter kampanji pomoću koje su autorice skupile novac za izdavanje knjige, Priče za laku noć za mlade buntovnice nakladnika Znanje bile su najiščekivanija dječja knjiga kod nas u zadnje vrijeme. Elena Favilli I Francesca Cavallo dobile su potporu 20 025 poklonika te uz pomoć 60 izvanrednih ilustratorica uspjele u svom naumu da izdaju knjigu u kojoj se nalazi stotinu kratkih pripovjedaka o iznimnim ženama, poznatim i manje poznatim, koje su svojim životima, sudbinama i postignućima nadahnule svijet.

Iako njihovi životi nisu bili bajke, tako započinje svaka od pripovijetki. Na jednoj stranici je tekst, a na drugoj ilustracija i citat. Raskošno je ovo izdanje koje bi trebala imati svaka kućna biblioteka jer ju mogu čitati najmlađi, ali i stariji ukućani te tako saznati razne podatke koje nećete pronaći u školskim udžbenicima. Iako je ideja, kao i tehnička izvedba odlična, možda se moglo još malo poraditi na tekstu. Kako bilo, nećete požaliti kupite li ovu knjigu vašim mališanima ili nekome na dar jer je inspirirajuća i poručuje svim mladim buntovnicama i buntovnicima iz cijeloga svijeta:

"Sanjajte još veće snove,
težite višem,
borite se žešće,
a kad posumnjate, ne zaboravite:
vi ste u pravu."

vrijeme je za junakinje

Jedna od snažnih i uspješnih žena koje se spominju u Pričama za laku noć za mlade buntovnice je Frida Kahlo. Ta kratka pripovijetka može biti uvod u jednu prekrasnu slikovnicu nakladnika Planet Zoe, Frida Kahlo i njezini ljubimci. Ova slikovnica dobila je nagradu The New York Times/New York Public Library Best Illustrated Children's Books Award za 2017.g. I to sasvim zasluženo.

Autorica dr.sc. Monica Brown, nagrađivana američka spisateljica, odlično jeprenijela Fridin život od djetinjstva do jedne od najpoznatijih slikarica na svijetu u slikovnicu. Naglasak je na Fridinim kućnim ljubimcima, majmunima, papagaju, psima, puranima, orlu, mačkama i lanetu, te autorica usporedbom njihovih i Fridinih osobina uspijeva ovu biografsku priču učiniti novom i neobičnom, samo usputno spominjući sve Fridine životne tragedije. Nagrađivani američki ilustrator John Parra predivnom je paletom boja, asteškim uzorcima i pomalo vođen stilom same Fride Kahlo, ilustracije učinio pravim malim umjetničkim djelima u kojima jednako uživaju mali, a i veliki. Ovo je još jedna inspirirajuća slikovnica zbog same umjetnice koja je uspjela postići što je željela unatoč zdravstvenim i ostalim životnim poteškoćama o čemu najbolje svjedoči njena rečenica: "Noge, zašto bih vas trebala kad imam krila kojima mogu letjeti?"

vrijeme je za junakinje

Nedavno je Profil izdao jednu odličnu slikovnicu! Veličanstveni izum autorice Ashley Spires. Uz svog najboljeg prijatelja na cijelom cjelcatom svijetu, malenog psića, bezimena djevojčica iz slikovnice pokušava izraditi svoj veličanstveni izum. Točno zna kako mora izgledati i raditi, samo ga treba napraviti. No nakon što završe s nacrtima, čekićanjem, mjerenjem i izradom, zapanjena je otkrićem da izum uopće nije veličanstven. Zapravo, poprilično je loš. Pa kreću ispočetka. I ispočetka. I ispočetka.

Frustriranu pogreškama, djevojčicu obuzima bijes što nitko ne može vidjeti veličanstveni izum koji njoj čuči u glavi. Kad odluči odustati, njezin pomoćnik psić predloži šetnju. Videći svoje pokušaje poslagane na pločniku, uoči kod svakog nešto što joj se sviđa. Baci se na posao i uspijeva u svom naumu. Izradila je izum baš kakav je zamišljala, veličanstveni izum. Ova priča klincima pruža odlične lekcije o životu: strpljenje, upornost i neodustajanje i pokazuje da svatko može uspjeti u svom naumu, pa čak i ako ste samo mala djevojčica. Snovi su važni, a još je važnije slijediti ih i od njih ne odustati.

vrijeme je za junakinje

I na koncu, naša najdraža junakinja, ili možda antijunakinja. Olivia, nakladnika Profil. Vjerujem da su mnogi od vas čuli i sa svojim klincima čitali o Oliviji, šestogodišnjoj svinjici koja je osvojila svijet svojim humorom i stavom. Ian Falconer je, inspiriran svojom nećakinjom Olivijom, smislio lik svinjice Olivije koja je postala globalni hit. Dosad je izašlo nekoliko slikovnica o Oliviji, a od drugih dječjih slikovnica ju razlikuje čisti minimalizam. I u tekstu i u ilustraciji. Najčešće Ian Falconer koristi drveni ugljen i gvaš tehniku na papiru, a od samih Olivijinih početaka, uz crnu, bijelu i crvenu, ubaci samo još poneku boju ili pravo umjetničko djelo poznatih svjetskih umjetnika.

Dosad je Olivia pokupila mnoge nagrade što samo potvrđuje vrijednost ovih neobičnih dječjih slikovnica. Možda se njen uspjeh krije u tome što se predškolci mogu poistovjetiti s njom - ima dosadnog, malog brata koji ju u svemu kopira, ne voli popodnevno spavanje, vrlo dobro reproducira najpoznatija umjetnička djela na zidovima u svojoj kući, voli graditi dvorce od pijeska na plaži; dok roditelji suosjećaju s Olivijinim roditeljima jer isto tako kod kuće imaju tipičnog predškolca s viškom energije i raznovrsnim idejama te nimalo snage nakon cjelodnevnih avantura upravo tog predškolca. Odvažna, drugačija i izvan okvira, to je naša Olivia, a mi ćemo ju zauvijek pamtiti po njenoj izjavi:

"Ako su svi princeze, onda princeze nisu ništa posebno!"

Ovo je samo djelić slikovnica i dječjih knjiga koje ruše rodne stereotipe, sve ih je više danas. A ja ću samo reći - bilo je i vrijeme!

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće