Kako sve možemo štedjeti?
Foto: Depositphotos / SPONZORIRANI ČLANAK

Kako sve možemo štedjeti?

Čet, 19.7.2018.

Jedan od prvih oblika štednje koju ostvarimo u životu je ubacivanje kovanica u malu kasicu prasicu, zar ne? Neki ljudi svoje novce spremaju u čarapu. Neki ju skrivaju ispod jastuka, ispod madraca.....I što se najčešće dogodi?

Čim mi zatreba neki novac, prvo što radim – razbijam ili 'provaljujem' u svoju kasicu. Priznajte da je tako! Znam neke ljude koji su u očaju nabavljali one limene kasice koje se ne daju otvoriti drugačije nego otvaračem za konzerve. Mislili su da će novac tako duže biti siguran od njih samih, ali često je taj otvarač za konzerve brzo bio u upotrebi i kasica opet 'provaljena'! Nažalost, nerijetko smo svjedoci da i lopovi nanjuše sva skrivena mjesta u stanu ili kući i novac ukradu.

kako sve mozemo stedjeti

Pa dobro, kako onda i gdje mogu štedjeti?

Danas je barem toliko proizvoda i ustanova prilagođeno štednji i klijentu da se samo moram odlučiti za štednju. Postoje razni oblici štednje – npr. dječja štednja, štednja za mlade, rentna štednja, štednja po viđenju, e-štednje, stambena štednja, štednja + investicijski fondovi, mirovinska štednja itd. Također, životno osiguranje je jedan od odličnih oblika štednje.

Prilikom ugovaranja štednje, na što trebam obratiti pozornost?

Postoji nekoliko stvari na koje je važno obratiti pažnju prilikom ugovaranja štednje. Npr. rok štednje; naknade; kamatne stope (jesu li fiksne ili varijabilne); postoje li neki rizici ako ranije raskidam štednju; imam li obvezu redovite uplate; nakon isteka, kako mogu raspolagati sredstvima; da li je štednja osigurana; kolika je dobit i slično.

A zašto bih uopće štedio i od kud?

Za štednju nije potrebno mnogo novaca. Već s malim mjesečnim odvajanjima, mogu se skupiti određena sredstva.

Zašto?

Zato što nikada ne znaš što život nosi. Dogodit će se da zato što imam štednju ili policu života, i zatreba mi neki iznos sredstava za neku nepredviđenu okolnost u životu, ne moram dizati kredit ili se zaduživati. Koliko puta ste čuli da se nekome ili čak i vama dogodio neki nesretni slučaj pa neko vrijeme niste mogli raditi? Iznenada, vaše dijete je odraslo (ne znate kako se to moglo tako brzo dogoditi), i vi trebate platiti maturalac ili godinu na fakultetu? Ili samo želi starost dočekati s velikim osmjehom na licu, da si možete priuštiti koji izlet ili tečaj a da ne razmišljate – kako? Za sve ove slučajeve, bolje je imati neki crni fond (premda mali) nego razmišljati o kreditu ili zaduživanju!

U današnje vrijeme, često čujem, ne isplati se štedjeti jer neću puno zaraditi. Da, ovo je možda vrijeme niskih kamatnih stopa na štednju (ali i niskih kamatnih stopa na kredit) i ponekad, kod štednje, nije toliko bitno 'koliko sam zaradio' nego koliko sam 'spremio' novaca od sebe.

kako sve mozemo stedjeti

Pozivam vas da na naš e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljete crtež svog djeteta, kako ono štedi. I odgovorite na sljedeća 3 pitanja:

  1. Zašto motorist mora obavezno koristiti kacigu za glavu?
  2. Što mislite, do koje godine djetetova života možete ugovoriti štednju?
  3. Što mislite, na što možete iskoristiti stambenu štednju nakon isteka?

Isto tako, pozivam vas da na isti mail pošaljete vaša pitanja vezana za štednju? Odgovorit ćemo na svako vaše pitanje, a najbrže odgovore i pitanja nagrađujemo promotivnim poklon paketom za vaše dijete.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće