Bezbolan polazak u školu

Pon, 3.9.2018.

Za desetke tisuća djece ubrzo počinje novo životno razdoblje. Razdoblje koje će biti ispunjeno novim prijateljstvima, ljubavima, svađama, ali i ponekim problemima i izazovima s kojima se neće uvijek znati nositi. Koliko god se nama odraslima čini da se oni raduju polasku u školu, vjerujte za djecu je to jedan stresan događaj.

Dijete se mora prilagoditi novim pravilima ponašanja, odjednom mora sjediti na jednom mjestu 45 minuta, pratiti aktivnost do kraja, mora se ustajati ranije da stigne na vrijeme, a uz to će ga netko od tog dana pa na dalje stalno procjenjivati.

Kod budućih prvaša najvažnija je priprema. Neka djeca će biti presretna što idu u školu, dok će jedan manji dio biti prestrašen, odbijat će sam polazak. Svake godine imamo nekoliko prvaša koje po nekoliko mjeseci roditelji dovode u školu, te njihov rastanak bude jako buran, od vriskova i plakanja, do odbijanja ikakve vrste komunikacije s učiteljima ili stručnom službom. Nerijetko su to djeca koja nisu odlazila u vrtić i tamo nisu prošli fazu adaptacije i odvajanja od roditelja. Većinom je to razlog takve reakcije, te sad prolaze adaptaciju za koju ranije nisu imali prilike.

Što tu roditelji mogu, ali i moraju napraviti? Prvo i najbitnije je razgovarati sa svojom djecom. Roditelji prisjetite se svojih lijepih uspomena iz osnovnoškolskog perioda i podijelite ih sa svojom djecom. Naravno, kroz razgovor ih treba pripremiti da neće uvijek sve biti idealno. Upoznajte ih s time da će u razredu imati određene zadatke i odgovornosti.

bezbolan polazak u skolu

Roditelji zaboravljaju da su svojoj djeci modeli. Ako roditelji imaju pozitivan stav o školi, velika vjerojatnost da će ih djeca kopirati. Ali, naravno da vrijedi i za obrnuti slučaj! Ako roditelj ima negativan stav o školi, ako priča protiv učitelja, ako je njihova misao vodilja da škola nije potrebna u životu uvjerena sam da će polazak djeteta takvog roditelja biti problematičan.

Evo nekoliko savjeta kako što uspješnije pripremiti dijete za polazak u školu:

 • Razgovarajte puno sa svojim djetetom
 • Učite ga načinima rješavanja sukoba
 • Razvijajte pozitivnu sliku o njemu/njoj
 • Učite ga nositi se s neuspjehom
 • Stvarajte radne navike kod djeteta
 • Učite ga samostalnosti od malih nogu
 • Zajedno pripremite radni kutak i školske knjige
 • Ne plašite dijete školom
 • Zajednički upoznajte put do škole
 • Čitajte sa svojim djetetom
 • Ne opterećujte dijete izvanškolskim aktivnostima (barem prvo polugodište)

I za kraj, iako možda i najvažnije, budite uz svoje dijete! Neka vam ono tih nekoliko dana bude iznad posla, iznad problema, iznad svega. Ne zaboravite, samo jednom će krenuti u prvi razred. Budite tu uz njih i za njih.

I iako je vaše dijete sad postalo učenik, imajte na umu da je ono još uvijek dijete željno pažnje i igre. Neophodno je spomenuti staru poslovicu „ od kolijevke pa sve do groba, najljepše je đačko doba!“. Uvjerena sam da će tako biti i kod Vašeg djeteta.

Fotografija: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće