Senzorna integracija 4.dio

Pon, 10.9.2018.

Auditivni i vizualni osjetilni sustav

Slušanje i gledanje složeni su procesi koji uključuju nekoliko međusobno povezanih radnji.

Slušanje je iznimno složen proces koji uključuje zamjećivanje i obrađivanje zvukova. Zvuk se razlikuje po glasnoći, frekvenciji odnosno visini (broju zvučnih valova u sekundi), trajanju zvuka te lokaciji zvuka. Djetetu ili osobi s poteškoćama senzorne integracije na auditivnom osjetilnom sustavu može biti teško uskladiti sve te radnje.

Moguće je da dijete ima iznimno osjetljiv sluh i čuje ono što većina ljudi ne može čuti. To može biti i jedan od razloga zašto dijete ne može zanemariti nevažne zvukove i usmjeriti pažnju samo na važne zvukove. Neka djeca mogu biti premalo osjetljiva na zvuk pa im trebaju zvukovi jačeg intenziteta da probudi njihov sluh (Biel, Peske, 2007).

auditivni i vizualni osjetilni sustav

Poteškoće senzorne integracije na auditivnom osjetilnom sustavu koje se mogu zamijetiti su:

 • zaokupljenost zaštitom od ometajućih zvukova,
 • pritužbe na bol u ušima, na veliku buku,
 • distraktibilnost, slušanje glasne glazbe,
 • loša slušna pažnja,
 • teško slijeđenje uputa,
 • poteškoće u izražavanju ritma.

Što je vid? Možda sposobnost oka da precizno prikuplja slike?

Vid je više od sposobnosti oka da precizno prikuplja slike – mozak mora zapažati vidne informacije u okolini, mora obraditi značenje te vidne informacije, zapamtiti tu vidnu informaciju, biti u stanju slijediti vidnu informaciju dok se ona ili vi kao promatrač krećete, znati treba ili ne reagirati na tu vidnu informaciju, i ako se odluči reagirati - odabrati najbolji način reagiranja (Biel, Peske, 2007).

Vid i dobra vidna sposobnost ovisi i o pravilnom radu očnih mišića. Mnogo djece s poremećajem senzorne integracije na vizualnom osjetilnom sustavu imaju smetnje okulomotorike i vještine združenog rada očiju. A to im otežava svakodnevne zadatke kao što je gledanje nekoga u oči, penjanje po stubama, zaobilaženje prepreka, igranje različitih sportova, a i čitanje i pisanje (Biel, Peske, 2007).

auditivni i vizualni osjetilni sustav

Poteškoće senzorne integracije na vizualnom osjetilnom sustavu koje se mogu zamijetiti su:

 • osjetljivost na svijetlo (blještavilo, jarka svijetla),
 • pokrivanje očiju da se izbjegne svijetlo,
 • distraktibilnost, loša vidna pažnja.

Aktivnosti kojima možete poticati navedene osjetilne sustave

 1. Koristite prigušenu rasvjetu da smirite i opustite dijete, ograničite količinu sadržaja koju nudite djetetu te mu označite mjesto gdje treba nešto napisati, nacrtati, kao. npr spajanjem točkica.
 2. Za vrijeme sunčanih dana, dopustite djeci da nose sunčane naočale da izbjegnu blještavilo sunca koje im možda smeta.
 3. Dopustite djetetu da nosi boje koje želi, izbjegavate igračke, odjeću u bojama koje dijete baš ne voli.
 4. Potičite dijete na igranje igara koje potiču razvoj vizualnih vještina – npr. gurajte špagete kroz slamke raznih boja, ubacujte kuglice vate različitih boja kroz zadane boje, igrajte memory, slažite puzzle s djetetom.
 5. Potičite dijete da sluša zvukove iz prirode, izađite u prirodu i slušajte zajedno zvukove te zaigrajte igru pogađanja zvukova.
 6. Igrajte kod kuće igre slušanja – sjednite na tepih i slušajte zvukove oko sebe te pokušajte pogoditi koji je to zvuk.
 7. Potičite dijete da svira neki glazbeni instrument.
 8. Dozvolite djetetu da kontrolira zvukove (npr. na radiju) - tako će dijete imati priliku istraživati tihe zvukove od glasnih, odnosno samostalno sebi regulirati glasnoću koja mu odgovara.

Zabavljajte se u igri sa svojim djetetom. Sudjelujte u zajedničkim aktivnostima, potičite i upoznajte dijete s novim aktivnostima. Omogućite djetetu da svakodnevno upoznaje nove vizualne i auditivne informacije, upoznajte dijete s tim informacijama, dajte djetetu vremena da ih ono upozna, uključujte ga u aktivnosti koja omogućuju mogućnosti za dobivanje različitih osjetilnih informacija na vizualnom i auditivnom osjetilnom sustavu.

Autor teksta: Darija Kulfa, mag.rehab.educ.
Fotografije: Depositphotos

Literatura:
Ayres, J.A., (2002): Dijete i senzorna integracija, Naklada Slap, Zagreb
Biel, L., Peske, N., (2007): Senzorna integracija iz dana u dan, Ostvarenje, Zagreb
Brack, J.C., (2009): Učenjem do pokreta, kretanjem do spoznaje - program senzomotoričkih aktivnosti za djecu predškolske dobi, Ostvarenje, Zagreb

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće