Male tajne velikih majstora – savjeti stručnjaka o odgoju djece (drugi dio)

Uto, 9.10.2018.

Prvi članak MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA (prvi dio) objedinio je najkorisnije savjete stručnjaka o odgoju djece koji mogu biti od velike pomoći roditeljima u nastojanju da stvore što kvalitetniji odnos s djetetom. Kako su roditelji sami preopterećeni savjetima sa svih strana , ponekad izgube moć svog intuitivnog odlučivanja i nađu se u dilemi čine li svojim izborima dobro ili loše djetetu.

Ponekad se treba odmaknuti , duboko udahnuti i vratiti se sebi te u sebi pronaći odgovore, navode psiholozi. Stručnjaci navode još neke jednostavne a korisne savjete za roditelje kako bi radom na sebi napredovali u svojoj ulozi.

Usporite

Današnji način života prepun je jurnjave, obaveza, teleportiranja, multitaskinga i sl. Psiholozi savjetuju roditeljima da uspore svoj dinamičan ritam.

Najobičnije dosadne radnje pretvorite u događaj. Npr. mijenjanje pelena neka traje 3 minute umjesto 30 sekundi. To radite sporije, razgovarajte s djetetom, objasnite mu što radite, pričekajte na njegov odgovor. Tako ćete raditi na povjerenju i kvalitetnijem odnosu s djetetom.

Kućni unplugged (ostavite telefon i računalo)

Često zaboravljamo da su najdragocjenije „stvari“ koje nekome (pogotovo djetetu) možemo dati – naše vrijeme i puna pozornost. Zato se potrudite da budete u cijelosti prisutni kada ste s djetetom.

Od trenutka kada dolazite po dijete u vrtić nakratko spremite mobitele, razveselite se djetetu, zagrlite ga i slušajte kako je provelo dan. Ponekad isključite telefon kada dođete kući ili definirajte posebno vrijeme (cca 1 h) kada ćete isključiti svu elektroniku i biti samo s djetetom i obitelji.

male tajne velikih majstora 02

Ne uznemiravajte se radi nekoliko suza

Djeca rane i predškolske dobi često plaču jer još uvijek nemaju dovoljno kognitivnog kapaciteta za rješavanje određenih unutarnjih dilema, konflikata. Plač je način s kojim djeca rješavaju stres.

Upravo zbog toga se djeca bolje osjećaju kada se isplaču. Umjesto da dijete molite da prestane plakati, recite mu da je sve u redu ako plače, dajte mu do znanja da ste tu uz njega i da će se brzo osjećati bolje.

Opustite se, nije sve problem

To može potvrditi svaki roditelj koji ima dvoje i više djece. Ne postoji pravi način da napravite nešto s čim će svi biti zadovoljni. Mali problemi i poneke odluke s vremenom postaju nebitni. Duboko udahnite i krenite dalje.

Ne pokušavajte biti super roditelj

Savršeni roditelji ne postoje. Ako težite savršenstvu u roditeljstvu sigurno ćete biti razočarani u sebe i svoje dijete. Ovdje se radi o procesu učenja u kojem je dozvoljeno raditi greške i vama i vašem djetetu.

Zato zaboravite na svoja nerealna očekivanja i nikada se ne uspoređujte s drugim roditeljima jer je svatko od nas i naše djece jedinstven, originalan. Sasvim je u redu biti „dovoljno dobra mama“ i „dovoljno dobar tata“.

Prihvatite osjećaj krivnje

Odgoj djeteta je maraton a ne sprint. Ako ponekad date prednost vašim aktivnostima a ne djetetu ( npr. izaberete odlazak na vježbanje koje vam je potrebno umjesto djeteta) , drugi dan ćete možda provesti duže vrijeme s djetetom i to nadoknaditi. Prihvatite osjećaj krivnje jer je to normalan dio roditeljstva.

Vaša sreća je važna

Sretni roditelji – sretna djeca. Važno je da brinete o sebi i da radite stvari koje vas usrećuju izvan uloge roditelja. Možda mislite da ste super mama ili tata jer stavljate svoje potrebe na zadnje mjesto što na kraju ispadne loše za dijete i za obitelj.

male tajne velikih majstora 02

Nesuglasice s partnerom rješavajte iza zatvorenih vrata

Svi partneri imaju nesuglasice koje ponekad moraju rješavati pred djecom kako bi i djeca naučila rješavati konflikte. Ali ako svađa preraste u nešto ozbiljnije ne nastavljajte je pred djecom.

Vikanje, neprimjereno ponašanje i izražavanje kao i negativna energija mogu utjecati na djetetov osjećaj sigurnosti. Samokontrola je bitna u partnerskim odnosima i pridonosi konstruktivnoj svađi koju je najbolje nastaviti iza zatvorenih vrata , što dalje od djece.

Priznajte kada niste u pravu

Kada napravite nešto i žao vam je zbog toga (vičete, izgovorite nešto u ljutnji i sl.) prvo se smirite i tek poslije popravite odnos s djetetom. Ako očekujete od djeteta da se ispriča kada pogriješi, vi se također ispričajte i tako budite dobar primjer djetetu.

male tajne velikih majstora 02

Volite životinje i prirodu i prenesite ljubav na dijete

Nakon napornog tjedna odlazak u prirodu zvuči kao melem. Zamijenite ambijent stana za izlet u prirodu. Vrijeme koje vi i dijete provedete u prirodi je od višestrukog značaja za obitelj.

Priroda i vi u prirodi možete biti nevjerojatan učitelj vašem djetetu . Priroda razvija čula, unapređuje kognitivni razvoj, te nas opušta. Učite dijete da brine o životinjama i da čuva okoliš.

Zlatno pravilo - puno poljubaca i zagrljaja

Zdravo samopoštovanje i osjećaj sigurnosti počinju pogledom između roditelja i djeteta, zagrljajem, poljupcem i riječima „volim te „. Svaki dan nađite vremena za to.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće