Glazba i slikovnice

Uto, 23.10.2018.

Glazbena iskustva djeteta započinju još u majčinom trbuhu. Dok dijete sluša melodične otkucaje majčinog srca, glazba koju slušaju majka i otac dopire i do njega. Po rođenju, djetetu se pjevaju uspavanke, dječje pjesmice, dijete je gotovo u svakom trenutku okruženo raznovrsnom glazbom.

A glazba je najsvestraniji i najučinkovitiji medij razvoja djeteta.

Ona pozitivno djeluje na fizički i intelektualni razvoj svakog djeteta i omogućuje razvoj estetskog odnosa prema umjetnosti. I puno toga zajedničkog ima sa slikovnicama. I glazba i slikovnice su umjetnost, utječu na razvoj komunikacijskih vještina, vizualne i slušne percepcije, pamćenja, mišljenja, opažanja, djelovanja, kritičkog mišljenja, motoričkih vještina, kreativnosti i mašte, vještine čitanja i emocionalne inteligencije.

Zato nisu rijetkost glazbene slikovnice. Višefunkcionalne, one su zapravo spoj glazbene, jezične i likovne umjetnosti. Ili slikovnice koje govore o glazbi, glazbalima, glazbenicima. Puno možemo naučiti, i mi i naši mališani, iz takvih slikovnica. U nastavku ću vam predstaviti nekoliko slikovnica o glazbi i glazbenih slikovnica, nama najdražih.

glazba i slikovnice

Prva, jedna od naših najdražih slikovnica ikad, je autorska slikovnica Davida Lichtfielda Medo i klavir u izdanju Mozaik knjige. To je prva slikovnica Davida Lichtfielda, inspirirana njegovom ljubavlju prema glazbi, šumama te pjesmom The White Stripesa "Little Room", i dobitnica je nagrade Waterstones Children´s Book Prize za najbolju dječju slikovnicu Best Illustrated book 2016.

Priča o malenom medvjediću koji je u šumi pronašao klavir kojem se svakodnevno vraćao sve dok jednoga dana, kad je medo već bio odrastao, iz njega nije počela izlaziti prekrasna melodija. David Lichtfield u svom crtanju koristi različite tradicionalne tehnike, ali i kombinira elemente u Photoshopu kako bi dočarao ozračje i stvorio jedinstvena umjetnička djela.

A njegova slikovnica Medo i klavir to zaista i jest. Prekrasna bezvremenska priča o glazbi, prijateljstvu i ljubavi koja donosi poruku o tome kako uvijek trebamo slijediti svoje snove, s predivnim ilustracijama koje dočaravaju svaki medin doživljaj. Namijenjena je djeci vrtićkog i mlađeg školskog uzrasta. Slikovnica je dobila i nastavak kojem se nadamo uskoro i na hrvatskom jeziku.

glazba i slikovnice

Prekrasna slikovnica autorice Koraljke Milun i ilustratora Maje Pušić-Čerić i Ranka Čerića Zmaj Škakljaj u izdanju Ibis grafike je divna priča o neobičnom prijateljstvu koje je usrećilo velikog zmaja i malenog mrava. Priča koja slavi glazbu i različitost i nosi poruku kako nismo svi isti.

Različitost je ono što nas obogaćuje i što nam pruža priliku da usrećimo druge.

Na primjeru prijateljstva ova dva neobična lika, autorica je dokazala da čak i kad mislimo da je nešto nespojivo - u krivu smo jer upravo je glazba taj univerzalan jezik koji spaja. Zmaj Škakljaj je namijenjen vrtićarcima, ali će u ovoj priči uživati svi, i mlađi i stariji čitatelji.

glazba i slikovnice

Ako vam je želja najmlađima približiti glazbu i ključne pojmove vezane uz glazbu, a sve to kroz jednu divnu priču i čarobne ilustracije, onda je Ritam Zvukolik prava slikovnica. Autorica Lucija Stanojević na jednostavan način, kroz priču o Ritmu, Zvuku, Tonu i Melodiji te čarobnoj šumi kojoj treba pomoć, približava djeci svijet glazbe.

Priključuju se tu još i Zbor i Orkestar i mnoštvo djece koji će spasiti šumu koja će se od tada zvati Zvukolika Šuma jer svi će shvatiti kakvu moć ima glazba. Ilustracije Katarine Matković u ovoj slikovnici su zaista čarobne i odvest će vaše mališane, a i vas, na putovanje kroz zanimljive avanture Ritma Zvukolikog.

glazba i slikovnice

Nedavno je Školska knjiga izdala glazbene slikovnice iz serije Orkestar priča priču i moji klinci su se oduševili već prvim čitanjem i slušanjem. Slikovnica Orašar napisana je prema bajci E.T.A.Hoffmanna, a oživljava glazbom Petra Iljiča Čajkovskog. U ovoj priči iz klasičnog baleta koju je prepričala Katie Flint, djevojčica Klara od svog ujaka za Božić dobiva Orašara - kositrenog vojnika koji u ponoć oživljava i bori se protiv Kralja Miševa, a Klara zajedno s njim odlazi do Kraljevstva Slatkiša i doživljava brojne avanture sve do povratka u svoj dom.

Priču svi više-manje znaju, ali ono što će vas totalno raspametiti su ilustracije. Ilustratorica Jessica Courtney-Tickle ima čarobnu ruku. Toliko boja i detalja uz glazbeni predložak pružaju zaista neponovljiv doživljaj.

glazba i slikovnice

Još jedna slikovnica iz iste serije je i Četiri godišnja doba za koju je tekst napisala Katie Cotton. Glazbeni predložak je djelo velikog Antonija Vivaldija, a sve vas poziva na odlazak u avanturu s djevojčicom Izabelom i njenim psom Flokijem koji će u jednom danu, od odlaska iz kuće u zoru do povratka u suton, doživjeti čaroliju izmjene svih godišnjih doba. I jedna i druga slikovnica na kraju sadrže kratku biografiju skladatelja, rječnik glazbenih pojmova i mogućnost ponovnog preslušavanja svih glazbenih ulomaka. Još je jedna slikovnica izdana u ovoj seriji - Uspavana ljepotica, i nadam se skoroj verziji na hrvatskom jeziku.

Mnogo je slikovnica o glazbi i glazbenih slikovnica, mnogo smo ih po preporuci pratitelja bloga Mali čitači i pročitali, ali ne stanu sve u jedan članak.

Zahvaljujem svima koji su slali preporuke, a u nastavku možete pronaći još neke naslove slikovnica i dječjih knjiga:

  • Životinjski zbor
  • Pjesma maloga cvrčka
  • Začarani violinist
  • Čudesni glasovir
  • Pijanistica
  • Fućka mi se!
  • Tri medvjeda i gitara
  • Leteći glasovir
  • Zvjezdani kvartet
  • Violinistica...

Uživajte u glazbi i slikovnicama s vašim klincima jer kako kaže autorica Lucija Stanojević, glazba ima moć da učini život ljepšim!

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće