Zašto treba pustiti djecu da budu tužna?

Pet, 26.10.2018.

Važnost tuge za sretno dijete

Tuga je emocija na vrlo lošem glasu, a njezinu pravu vrijednost zapravo ne poznamo. Ne samo da na sve načine izbjegavamo biti tužni, već tako učimo i djecu. Koliko puta ste vidjeli da se djetetu, npr. slomi igračka, a roditelji ga tješe rečenicama kao Ne plači, kupit ćemo drugu./Ti si veliki dečko (djevojčica.)/To je samo igračka itd.

Takvim pristupom šaljemo poruku djeci da plač nije poželjan te da njihov gubitak nije važan. Takav događaj kao što je gubitak jedne igračke za dijete je velika stvar pa upravo takve trenutke treba iskoristiti da pokažemo djeci kako se nositi s gubicima u životu. U životu je najteže prihvatiti životne okolnosti onakve kakve jesu. Ljudi koji izbjegavaju bolne emocije u realnim okolnostima narušavaju svoje psihičko zdravlje.

Ako uzmemo primjer iz svakodnevnog života, situaciju kada dijete trči i padne. Tada roditelji najčešće reagiraju na način prema djetetu s bujicom riječi: Ništa! Ništa strašno! Poskočilo dijete! Evo, već je prošlo... Ovakva reakcija roditelja uči dijete da je strašno osjećati bol i da se ona mora izbjeći pod svaku cijenu. Djetetu šaljemo poruku da njegova tuga i bol nisu važni. Dugoročno gledano, doći će do toga da se dijete neće kasnije znati nositi sa životnim izazovima, bit će manje tolerantno na frustracije svakodnevnog života i zapravo vrlo nesretno što uopće osjeća i najmanju nelagodu. To nije poruka koju želimo poslati...

zasto djecu treba pustiti da budu tuzna


Istraživanja su pokazala da naš mozak ne može iz svijesti selektivno potiskivati neke emocije, a neke ne. Drugim riječima, potiskivanje tuge dovest će do potiskivanja i drugih emocija, osobito radosti.

Ako uzmemo sve navedeno, potiskivanje svih tih emocija kako bi se zaštitili od tuge naposljetku može dovesti do bezvoljnosti, manjka energije i razvoja depresije. Iako je tuga neugodna emocija, tuga je zdrava emocija koja se javlja u situacijama gubitka. Tugu treba dopustiti sebi i djeci ako je realno u toj situaciji biti tužan.

Nažalost, često se događa da se tuga izbjegava iz straha da će vječno trajati i da se nikada iz nje neće izaći ako joj se prepusti. To nije točno, tuga je proces koji ima svoj jasan početak, razvoj pa čak i sretan kraj. Nasuprot tome, potiskivanje tuge zapravo predstavlja pravu opasnost jer sprječava psihološko razrješenje.

zasto djecu treba pustiti da budu tuzna

Potisnuta i neprepoznata tuga pretvara se u simptome anksioznosti, depresije, napetosti, strahova, a zatim u rizična ponašanja i bolesti ovisnosti. Osoba tada poseže za obrambenim ponašanjima koja služe da se osjećaj tuge zamaskira u npr. euforičnost, neautentičnu sreću, preglasan smijeh, pretjeranu aktivnost, različita rizična ponašanja, kao i korištenje alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kada sebi uskraćujemo emociju tuge, zapravo se tada udaljavamo od realnosti, razdvajamo osjećaje, a s umrtvljenjem tuge uspavljujemo i sve druge emocije te ostajemo prazni, beživotni, ravnodušni, iscrpljeni i bez sposobnosti za ljubav, rad i radost življenja.

Funkcija emocije tuge je dragocjena za zdrav psihički život i bez nje nema razvoja, ni zrelosti, prihvaća se stvarnost kakva jest, priznaje gubitak i dozvoljava da se taj gubitak oplače i konačno razriješi.

Tek tada naša ličnost sazrijeva i postaje snažnija, otpornija te bolje integrirana. Zato, sljedeći put kada se vaše dijete bude susrelo sa situacijom gubitka, umjesto da kažete Ništa strašno, recite Da, to je tako tužno, potpuno te razumijem i pustite dijete da se isplače u vašem zagrljaju.

zasto djecu treba pustiti da budu tuzna

Dopustite djeci tugovanje jer jedino tako rastu i sazrijevaju, uče o sebi i životu te prihvaćaju život kakav je, što im omogućava da ga žive punim plućima.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće