Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati

Pon, 19.11.2018.

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina poslije je usvojila "Konvenciju o pravima djeteta". Trebalo je proći 30 godina kako bi se 1989. godine u cijelom Svijetu počeo obilježavati Međunarodni dan dječjih prava, a sve to zahvaljujući inicijativi UN-a. Tako se želi utjecati na javnost i razne organizacije da se potakne senzibilnost u smislu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih drugih oblika diskriminacije.

Djeca i adolescenti u siromašnim zemljama najviše su pogođeni nepravdom i diskriminacijom , a UNICEF je organizacija koja svojim utjecajem i odgovornim ponašanjem promiče svijest o pravima djece. To se prije svega odnosi na ona prava koja su ignorirana ili zanemarena. Kada se postignu uspješni rezultati na terenu i potakne lokalna vlast da počne ozbiljno razmišljati o dječjim pravima, tada je to pravi putokaz prema onome što dalje treba činiti u budućnosti.

covjecanstvo duguje djetetu
Foto: Depositphotos

Novi naraštaji moraju biti svjesni svojih prava i treba ih odgajati da se bore i zalažu usprkos preprekama na koje nailaze. Razne organizacije čiji je krajnji cilj borba i promicanje ljudskih prava i sloboda, rade na poduzimanju konkretnih koraka kako bi se zaštitila i unaprijedila prava djece. Svako napredno i progresivno društvo treba shvaćati dječja prava kao temelj svojeg opstanka.

Dječja prava znači:

  • pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),
  • pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),
  • pravo sudjelovanja (donošenje odluka)
  • i prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Kako bi Svijet postao sredina u kojoj vlada mir i obostrano razumijevanje, potrebno je da djeca budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje JA.

Autor teksta: Janja Mitrović prof.reh.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće