Kreativnost kao psihoterapija

Pet, 18.1.2019.

Kroz razne kreativne tehnike (crtanje, modeliranje, drama...) usmjeravamo se na cjelokupnu ličnost djeteta, čime potičemo njen razvoj, ali i usavršavanje psihomotornih i emocionalno socijalnih vještina. Kroz korištenje kreativnih tehnika dijete prepoznaje i jača svoje potencijale i jake strane, te osnažuje svoje samopoštovanje.

Kroz rad na djelu ono pronalazi nove načine rješavanja svojih problema i poteškoća, te dobiva novi uvid u cjelokupnu situaciju. Korištenje kreativnih tehnika u terapijskom radu još uvijek nije dovoljno zastupljeno, a one imaju izrazitu važnost. One motiviraju na učenje, potiču suradničku atmosferu, poboljšavaju odnose svih sudionika , te stvaraju pogodne uvjete za učenje i usavršavanje. Zadatak suvremenih metoda rada je da se potiče slobodu izbora, kreativnost i originalnost svakog djeteta.

kreativnost kao psihoterapija

Prepoznavanje svojih potencijala, i jačanje samopoštovanja dovodi do boljeg zadovoljenja svojih potreba, čime raste i kvaliteta života djeteta. Korištenjem kreativnih tehnika u mogućnosti smo zadovoljiti sve svoje psihološke potrebe: zabava, sloboda, moć i pripadanje.

Kada osoba ne pronalazi način kako da izrazi svoju kreativnost ona postaje nezadovoljna jer ne zadovoljava na pravilan način svoje potrebe, što stvara osnovu za nastanak mnogih psihosomatskih bolesti.

Kada se ne osjećamo slobodnima da izrazimo sebe to nas može dovesti u bolest. „Što imamo više slobode i mogućnosti zadovoljenja svojih potreba tako da pritom ne onemogućavamo drugu osobu da zadovolji svoje sposobniji smo koristiti svoju kreativnost, ne samo za vlastitu korist nego i za korist svih drugih“(W. Glasser, 2004.).

kreativnost kao psihoterapija

U svima nama je prirođena kreativna igra koja ima izuzetno značajnu ulogu u našem životu. Ona može stvoriti remek djela kao i bolesti. Kreativnost nema ograničenja, niti znamo kuda nas sve kreativnost može odvesti. Snovi i maštanje su najbolji primjer.
Tijekom rada djeca sama biraju što će i kojom tehnikom crtati. Ako su djeca neodlučna, terapeut raznim pitanjima pomaže djeci da se izraze i odluče što žele.

Dijete u svakom trenutku ima mogućnost izbora, te se teme i tehnike prilagođavaju individualno.

Važna je opuštena i poticajna atmosfera, te igra kao metoda rada. Kako bi unaprijedili odnos s djecom terapeut će primjenjivati ponašanja koje nas zbližavaju s drugima umjesto onih ponašanja koja nas udaljavaju od drugih. Tako da će umjesto kritiziranja, optuživanja, žaljenja, prigovaranja, prijetnji, kažnjavanja i nagrađivanja koristiti skrbne navike kojima će se povezati s djecom, te će stvoriti dobre odnose, odnose povjerenja. Također će i djeca međusobno početi koristiti skrbne navike poput slušanja, podržavanja, razumijevanja, ohrabrivanja, vjerovanja i prijateljstva.

Od djeteta se ne očekuju umjetnički radovi, iako to mogu biti, već originalni i kreativni produkti koji prikazuju njegovu percepciju svijeta. Tijekom rada proces stvaranja i dobar odnos važniji je od konačnog rada.

kreativnost kao psihoterapija
Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće