Roditeljski odgojni stilovi i kako ih prepoznati

Pet, 8.2.2019.

U svakodnevnim izazovima roditeljstva donosimo tisuće odluka o tome kako odgajati vlastitu djecu. Svi ovi pojedinačni odabiri predstavljaju opći roditeljski stil koji zauvijek utječe na djecu određujući kakve će odrasle osobe ona postati. Roditeljski odgojni stil je zbir roditeljskih stavova prema djetetu te emocionalnog ozračja unutar kojeg se odvijaju sva međudjelovanja roditelja i djeteta.

Psiholozi danas razlikuju četiri glavna roditeljska odgojna stila, ovisno o tome koliko topline roditelji pokazuju te koliko zahtjeva postavljaju djetetu - autoritaran (kruti), autoritativan (demokratski), permisivan (prepopustljiv) i indiferentan (zanemarujuć) odgoj. Svaki od ovih tipova rezultira različitim reakcijama djece. Iako svaki roditelj povremeno koristi mješavinu stilova, većina ih ipak naginje jednom od ranije navedenih. Stoga pogledajmo pažljivo svaki od ova četiri odgojna stila te utjecaje koje mogu imati na ponašanje i razvoj ličnosti djeteta.

Autoritaran odgoj - visoki roditeljski zahtjevi, kontrola i nadzor

Autoritarno roditeljstvo karakteriziraju veliki zahtjevi i strog nadzor bez davanja objašnjenja, uz nedovoljno topline i potpore. Roditelji koji koriste ovaj stil očekuju visoku razinu poslušnosti, pri čemu pokazuju vrlo malo topline, a prekršaji se kažnjavaju, često i fizički. Obično postavljaju vrlo visoke standarde za svoju djecu, no ne nude obrazloženja svojih pravila i očekivanja.

Češće se usredotočuju na negativne akcije djeteta - prije će dijete opomenuti zbog nepoželjnog ponašanja, nego ohrabriti poželjne reakcije.

Djeca autoritarnih roditelja uglavnom su poslušna i sposobna, no sklona su niskom samopoštovanju, strahu ili stidljivosti, slabijih su socijalnih kompetencija, a nerijetko su i lošeg ponašanja kada su izvan kruga roditeljske skrbi.

roditeljski odgojni stilovi

Kako prepoznati autoritarni odgojni stil?

 • Imate li vrlo stroga pravila za koja smatrate da ih treba slijediti bez obzira na sve?
 • Nudite li često kao objašnjenje postavljenih pravila "Jer sam tako rekao/rekla?
 • Dajete li djetetu malo izbora i odluka?
 • Jeste li rezervirani u količini topline koju pokazujete svom djetetu?

Autoritativan odgoj - potpora i poštivanje uz jasno postavljanje granica ponašanja

Autoritativno roditeljstvo često se opisuje kao pristup usmjeren prema djetetu. Roditelji koji koriste ovaj stil očekuju poštivanje pravila, no pritom omogućuju otvoreni dijalog s djecom o pravilima i ponašanju općenito, otvoreno pokazuju ljubav i prihvaćanje te daju potporu u okvirima zadanih ograničenja.

Jedna od ključnih navika ovih roditelja je jačanje dobrog ponašanja svoje djece, a ne samo ukazivanje i kažnjavanje nepoželjnih.

Ova vrsta roditeljstva stvara zdravo okruženje te pomaže razvoju produktivnog odnosa roditelja i djeteta. Općenito, većina stručnjaka se slaže kako autoritativni stil roditeljstva dovodi do sretne, odgovorne, neovisne, uspješne djece s boljim samopoštovanjem i samopouzdanjem.

Kako prepoznati autoritativni odgojni stil?

 • Ima li dan vašeg djeteta strukturu, kao što je dogovoreno vrijeme za spavanje ili sudjelovanje u kućanskim poslovima?
 • Postoje li posljedice za ometanje ove strukture ili kršenje pravila?
 • Imate li otvorenu komunikaciju s djetetom, odnosno može li dijete s vama razgovarati o svemu, bez straha od osude ili negativnih posljedica?

Permisivan odgoj - visoka razina ljubavi i topline, ali niska razina nadzora

Ovi roditelji obično su vrlo topli, no ne postavljaju jasne granice, rijetko discipliniraju ili kažnjavaju svoju djecu, a pravila se nedosljedno provode. Djetetu se prepušta većina odluka, čak i kad ih dijete nije sposobno samo donijeti. Nedostatak strukture uzrokuje da djeca odrastaju s malo samodiscipline i samokontrole, pretjerano su usmjerena na sebe, nedovoljno su razvijenih socijalnih vještina te nerijetko ulaze u sukobe s autoritetima.

roditeljski odgojni stilovi

Kako prepoznati permisivni odgojni stil?

 • Postavljate li ograničenja ili pravila vašem djetetu?
 • Kompromitirate li često pravila kako biste ih prilagodili raspoloženju djeteta?
 • Izbjegavate sukobe sa svojim djetetom?

Zanemarujući odgoj - niska razina ljubavi i nadzora

Zanemarujuće roditeljstvo jedan je od najopasnijih stilova koji se razlikuje od ostalih po tome što većina roditelja rijetko zaluta u ove postupke kao odgovor na ponašanje djeteta. Iako ispunjavaju osnovne potrebe djeteta, zanemarujući roditelji uglavnom su ravnodušni, ne pokazuju interes za dijete, njegove želje, potrebe, uspjehe i neuspjehe te nemaju vremena i snage brinuti se za njih.

U ekstremnim slučajevima ovi roditelji mogu čak odbaciti ili u potpunosti zanemariti potrebe svoje djece. Djeca koja imaju negativan odnos sa svojim roditeljem teže formiraju odnose s drugim ljudima, posebice djecom njihove dobi, zahtjevna su i nerijetko neposlušna te imaju slabu mogućnost regulacije emocija.

roditeljski odgojni stilovi

Kako prepoznati zanemarujući odgojni stil?

 • Imate li razumijevanja za sve što se događa u životu vašeg djeteta?
 • Je li vaš dom siguran prostor gdje dijete može podijeliti svoja iskustva i očekivati pozitivnu povratnu informaciju?
 • Provodite li dugo vremena izvan kuće, ostavljajući dijete u potpunosti samo?
 • Poznajete li prijatelje vašeg djeteta?
 • Jeste li uključeni u život svog djeteta izvan kuće?

Kao roditelji svakodnevno utječemo na razvoj djece i njihovu budućnost. Od postavljanja odgovarajućih vremenskih ograničenja do pripreme užine i usvajanja pravila ponašanja, svakodnevno imamo stotine šansi da poboljšamo vlastiti roditeljski stil jer...

"Ne postoji jedan način da budete savršeni roditelj. Ali postoje milijuni načina da budete dobri. "

I zapamtite, svi aspekti roditeljstva mogu biti teški, no pronaći pomoć ne mora biti. Nemojte se bojati zatražiti je!
Za sva pitanja javite se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nas potražite na linku https://www.facebook.com/akademijazaroditelje.vz/

Autor članka: Tea Bukvić, mag. psych.
Literatura:
1. Čudina-Obradović, M. i Obradović, J. (2003). Potpora roditeljstvu: izazovi i mogućnosti. Revija za socijalnu politiku, 10(1), 45-68.
2. Luketin, D. i sur. (2015). Roditeljstvo je dvosmjeran odnos - priručnik za bolji odnos s djetetom. Split: Tiskara Šegvić d.o.o.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće