Časopisi za djecu

Pon, 25.2.2019.

Najčešće se, govoreći o djeci i čitanju, dotičemo slikovnica i dječjih knjiga. No postoji još jedan cijeli svijet koji također utječe na čitalačke navike djece, a to su časopisi.

casopisi za djecu

Sigurno se svi sjećate časopisa koje smo čitali u osnovnoj školi. Ja se jako dobro sjećam uzbuđenja svakog mjeseca kad sam čekala novi broj Smiba. Obožavala sam taj časopis, a naročito Duricu. Vjerujem da svi znaju tko je Durica, sedmogodišnja prgavica, glavna junakinja dječjeg stripa koji u Smibu izlazi od 1986.g., a čiji je autor Ivica Bednjanec. Durica je prije dvije godine zaživjela i na kazališnim daskama Gradskog kazališta Žar ptica u multimedijalnom projektu koji spaja strip, kazalište i videoigru, a ako je vašim mališanima teško čekati novi broj Smiba i avanture vesele Durice, tu je i knjiga Durica-male ljubavi u kojoj mogu uživati.

Smib izlazi od 1970.g., a osim Durice i još 5 drugih stripova, u njemu će klinci pronaći hrpu zanimljivih tekstova, pjesmica, zadataka i zagonetki. Već dugo vremena Smib odgaja generacije, pridonosi stvaranju navike čitanja i zabavlja djecu od 5 do 10 godina. Nerijetko i starije. Osim toga, Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Smibu znak Izvorno hrvatsko.

Istom uzrastu zanimljiv bi mogao biti i Prvi izbor, jedan od najčitanijih dječjih časopisa u osnovnim školama. S obzirom na to da u njegovom stvaranju sudjeluje preko 50 umjetnika i edukacijskih stručnjaka, ne mora se posebno govoriti o njegovoj kvaliteti, ona se podrazumijeva. Odlične priče, pjesme, zagonetke, igrokazi, stripovi i zadaci pružit će pregršt zanimljivog sadržaja djeci. Prvi izbor je podijeljen na dijelove po uzrastima pa se tako u dijelu namijenjenom najmlađima često nalaze priče pisane velikim tiskanim slovima i slikopriče kako bi početnici u čitanju sami savladali tekstove. Osim što je Prvi izbor poticaj djeci za samostalno čitanje, on je i poticaj za stvaranje književnicima i ilustratorima.

Najdugovječniji dječji časopis je Radost. Mnogo je poznatih književnika i ilustratora tijekom godina objavljivalo radove upravo u Radosti. Ta se tradicija nastavlja i danas. Osim divnih priča i pjesama, u Radosti će mališani pronaći i niz zanimljiv članaka vezanih uz prirodu, geografiju i povijest, a sve prilagođeno njihovom uzrastu. Kako svi dječji časopisi imaju neke karakteristične strip junake, tako i Radost ima svog Luku, autorice Ivane Guljašević. Tu su i kratke lekcije iz engleskog, njemačkog i talijanskog kako bi potaknule klince na učenje stranih jezika.

Ako su vaši klinci obožavatelji tema o biologiji, životinjama, ekologiji, povijesti, zemljopisu, fizici i svemiru, onda je Moj planet pravi izbor za njih. To je jedini časopis iz prirode i društva u školama namijenjen učenicima od 2. do 6. razreda. Odlični tekstovi i vrhunske fotografije te posteri koji se nalaze u svakom broju oduševit će male istraživače. Osim što će pomoću ovog časopisa nadopuniti i obogatiti svoje znanje, on će im i pomoći pri razumijevanju gradiva iz prirode, fizike, zemljopisa i ostalih predmeta.

casopisi za djecu

Modra lasta - pa tko nije čuo za velikog Lastana, pomagača, rame za plakanje, psihologa i savjetnika? On je vjerojatno najpopularniji lik Modre laste, još od 1954.g., otkad ona izlazi. Ovaj časopis je namijenjen mrvicu starijima, klincima od 5. do 8. razreda, njima koje već lagano hvataju pubertetske i kojekakve druge bubice. Osim što uz Modru lastu učenici lakše prate nastavno gradivo, razvijaju svijest o vrijednostima i ulozi obrazovanja, oni i sami postaju stvaratelji putem raznih rubrika i kroz literarne, likovne, novinarske, stripovske i fotografske nagradne natječaje.

Ono što čitatelje očekuje u Modroj lasti su: zanimljivi i inspirativni sadržaji, priče iz školskog života, priče suvremenih hrvatskih književnika, strip, posteri, radovi učenika i naravno, Lastan. Potaknite vaše klince na čitanje Modre laste, vjerujem da će i vama biti zanimljivo prelistati ju. Uz Smib, Modra lasta je također dobitnik oznake Izvorno hrvatsko Hrvatske gospodarske komore.

casopisi za djecu

Još jedan dječji časopis koji svakako vrijedi spomenuti, a koji se mojim klincima jako svidio je Brickzine, nastao kao “softver” Dječje kuće u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Namijenjen je klincima od 8 do 12 godina, iako autori ne vole postavljati dobne granice, a evo i ja sam dokaz da ga obožavaju i odrasli (ali djeca u duši). Jedinstven je u Hrvatskoj jer je posvećen stvaranju kulture u širem smislu. Njegov cilj nije “pobijediti “youtubere”, Wolfenstein i ostalu zabavu već utjecati na stvaranje otvorenih, slobodoljubivih, kreativnih i humanističkim vrijednostima prožetih novih generacija.”

U Brickzineu klinci mogu pročitati svašta zanimljivoga, od kratkih priča i putopisa, osvrta na slikovnice do članaka o vrtlarenju, preporuka raznih knjiga, pjesama, internetskih stranica i intervjua, sve protkano dobro doziranim humorom. Dosad su izašla dva tiskana broja: ljetni, kojem je tema bila ulična umjetnost i umjetnici i zimski, kojem je tema dosada. Ako ste u Rijeci ili okolici, svakako pokupite tiskani primjerak za vaše klince, a ako ne, uvijek vam ostaje online magazin dostupan na poveznici https://rijeka2020.eu/projekti/brickzine/.

Nadam se da će vam ovaj kratki vodič o časopisima za djecu pomoći i potaknuti da ih češće kupujete i čitate s vašim klincima.

Možda jest neko drugačije vrijeme, vrijeme ekrana, digitalnih časopisa i portala, ali nema ljepšeg osjećaja od držanja zanimljivog časopisa u rukama, listanja, čitanja i gledanja ilustracija i fotki. Ne dopustite da vaši klinci ne znaju što su to tiskani časopisi i kako do njih doći. Sretno!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće