Proljeće u slikovnicama

Pet, 5.4.2019.

Proljeće, ono kalendarsko, nam je stiglo i mi smo se odmah bacili na čitanje slikovnica i dječjih knjiga o buđenju prirode. A jedna od naših najdražih slikovnica o proljeću je Kako je jabuka otkrila proljeće, autorice Andree Debak i ilustratorice Karin Tancel. Mene je kupila već prvom rečenicom u slikovnici, svojevrsnom posvetom:

"Proljeće nikad ne prestaje za one koji ga žele vidjeti."

proljece u slikovnicama

I zaista, ne prestaje. Samo ovisi o kutu promatranja. Slikovnica započinje opisom jednog zimskog dana na livadi. Sve je pod snijegom, drveće je tužno, mali zečići skakuću okolo, potočić je zaleđen i sve je tiho. No, već nakon nekoliko dana, snijeg se otopio, potočić žubori, a livada i šuma se počnu buditi iz zimskoga sna. Sve je oživjelo, i biljni i životinjski svijet.

Probudilo se i jedno malo stablo jabuke, još pospano od dugog zimskog sna. Najveće i najstarije stablo u šumi - velika dama Trešnja odluči pomoći maloj Jabuci, tužnoj jer je bez ijednog listića. Objasni joj da mora još malo sačekati, učiti o prirodi pa će onda i ona dobiti lijepe, zelene listove. Jednog jutra, nakon što se mala Jabuka probudila, nije se mogla načuditi. Mali, zeleni stošci pojavili su se na njenim granama. Iako je očekivala pravo lišće, Jabuka se razveseli i zajedno sa životinjama i biljkama slavi povratak proljeća. Poučna je ovo i maštovita priča u veselim rimama i s prekrasnim ilustracijama prirode u proljeće koja će se svidjeti svakom mališanu, a i odraslima.

Još jedna dječja knjiga koja savršeno paše uz proljeće je Velika knjiga kukaca autora Yuvala Zommera. U njoj možete saznati toliko novih činjenica o kukcima koje vjerojatno niste znali prije. Npr. jeste li znali da većina mravi živi 90 dana, da muha može letjeti unatrag, da su stonoge starije od dinosaura, da paličnjak kad upadne u zamku ili je u opasnosti, može ostaviti svoju nogu i pobjeći? Znači, hladno ostavi komad svog tijela i pobjegne. Ok, kasnije mu izraste nova, valjda zato nema problem s ostavljanjem noge.

proljece u slikovnicama

Naše dvorište je u zadnje vrijeme puno leptira. Pa ih onda proučavamo, gledamo kako su lijepi sa svim tim bojama na svojim krilima. Čitajući ovu knjigu, saznali smo da leptir monarh leti tisućama kilometara daleko na jug kako bi pronašao toplo i sunčano mjesto na kojem će prezimiti. Prekrasno je ovo izdanje na čijem ćete kraju, nakon što naučite puno toga novoga o kukcima, pronaći mali rječnik kukaca i kazalo. U svakom poglavlju nalaze se pitanja "Možeš li pronaći...?" gdje klinci trebaju pronaći određene kukce, a na samom početku knjige je zadatak da pronađete skrovišta plave muhe na 15 mjesta u knjizi. Na kraju knjige imate šalabahter ako klincima bude preteško. Ili vama.

Tekst u knjizi je jednostavan, prilagođen djeci i pun zanimljivih činjenica koje će i odrasle ostaviti u čudu, a ilustracije su prekrasne, prepune detalja. Ali ne tako da se pogubite u njima, već da možete pratiti tekst i usput baciti oko na to kako to sve zapravo u prirodi izgleda. Ma divota! Savršena knjiga za male proljetne istraživače.

S dolaskom proljeća vrtovi i livade su prepuni raznog cvijeća. Divnih zumbula, veličanstvenih ruža, samodopadnih narcisa, skromnih ljubičica, veselih jaglaca, sramežljivih orhideja i običnih maslačaka. A baš o takvom jednom običnom maslačku koji je sebe smatrao dosadnim i ružnim govori priča naše poznate dječje spisateljice Sunčane Škrinjarić, Plesna haljina žutog maslačka.

proljece u slikovnicama

Mi smo ju pročitali u izdanju koje je ilustrirala divna Pika Vončina. Približava se proljetni ples cvijeća i sve cvijeće će doći u raskošnim proljetnim haljinama, samo je jedan mali maslačak tužan jer smatra da je njegova žuta haljina obična i neugledna. U pomoć mu priskoči stari mrzovoljni pauk te mu od tankih, paučinastih niti isplete najljepšu haljinu koju je maslačak ikada vidio.

Zasjao je na proljetnom plesu cvijeća, a već idućega jutra jedan je dječak otpuhnuo njegovu haljinu te su od njega nastali brojni maslačci. Divna i poučna priča u kojoj će klinci prepoznati životni ciklus jednog maslačka ocrtana je prekrasnim ilustracijama Pike Vončine. Nakon čitanja ove slikovnice, ne gine vam traženje maslačaka na svim mogućim livadama, ali tome i služi proljeće, zar ne?

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće