Dijete i Uskrs

Uto, 16.4.2019.

Proljeće je stiglo, priroda se probudila a s njome kao da se vratila životna radost u sve nas. Tople zrake sunca, cvrkut ptica i šarenilo boja mame nas da više vremena provodimo u prirodi s obitelji, prijateljima....

Bliži nam se Uskrs, najveći kršćanski blagdan i zadatak nas kao roditelja je objasniti djeci značenje i simbole tog blagdana, ako ne želimo da sve ostane na šarenilu, konzumerizmu i komercijalizaciji tog blagdana te ako želimo našu djecu odgajati u vjeri od malih nogu. Najradosniji kršćanski blagdan, Božić, puno je lakše približiti i objasniti djeci jer taj blagdan slavi rođenje Isusa Krista koji je kao dijete došao medu nas, a rođenje djeteta je uvijek prožeto osjećajima radosti, topline, iščekivanja... Iako prožet prizorima patnje, trpljenja, nepravde i boli, Uskrs je blagdan kojim slavimo pobjedu života nad smrću, svijetla nad tamom.

Teme muke, smrti i uskrsnuća mogu kod djece izazvati strah i nelagodu, te u pojašnjavanju značenja Uskrsa moramo biti pažljivi. Kako ćemo pristupiti objašnjavanju značenja tog blagdana i koliko ćemo informacija dati djetetu, ponajprije ovisi o obiteljskoj tradiciji i dobi djeteta.

dijete i uskrs

Simboli Uskrsa

  • Križ simbol kršćanske vjere. Isus je umro na križu, ali je 3. dan uskrsnuo.
  • Cvijeće - cvjetanje cvijeća u proljeće simbol je Isusova uskrsnuća.
  • Svijeća - velika uskrsna svijeća pali se u noći Velike subote. Simbolizira život i radost, daje svjetlo koje rasvjetljuje tamu.
  • Maslinova grančica - spomen je na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem kad ga je silno mnoštvo dočekalo mašući cvjetnim grančicama uz povike: Hosana, Hosana Sinu Davidovu! Djetetu maslinovu grančicu možemo objasniti kao simbol mira među ljudima.
  • Jaja su od davnina korištena u obredima slavljenja buđenja prirode i predstavljaju simbol plodnosti. U davna vremena kršćani su bojali jaja crvenom bojom koja simbolizira krv koju je Isus za nas prolio, a poganski narodi koristili su zelenu boju kao simbol buđenja prirode nakon zimskog mirovanja. Pilići koji izlaze iz jaja, također simboliziraju novi život. Janje-simbolizira Isusa, Jaganjca Božjeg, koji je dao svoj život za spas cijelog svijeta.

Kako se pripremiti za Uskrs

Važno je pripremiti se za Uskrs, hodati malim koracima prema najvećem kršćanskom blagdanu koji daje smisao katoličkoj vjeri, a vjernicima nadu, vježbati samokontrolu, suzdržavati se od nečeg u čemu uživamo, intenzivnije moliti, uključiti duhovnu dimenziju, činiti djela milosrđa i tako pokazati opredjeljenje za Isusa, jer sama vjera bez djela ne vrijedi puno.

Vrijeme pripreme za Uskrs jest vrijeme korizme koje traje 40 dana od Pepelnice kada nas je znak križa na čelu načinjen pepelom podsjetio na našu smrtnost.Vrijeme korizme nas poziva na nesebičnost, odricanje i pokoru...Tako roditelji mogu doći s djecom u crkvu taj dan, prisustvovati obredu pepeljenja i porazgovarati s djecom na njima primjeren način što taj obred znači nama vjernicima. Pepeo označava naše kajanje za naše loše postupke, spremnost na nova djela dobrote, pomaže razviti duh poniznosti...Petak, dan kad je vjerski običaj postiti, nije izabran slučajno. Dan je to kad je Isus umro na križu i toga se dana vjernici prisjećaju Kristove muke koju je podnio za nas ljude.

Kako bismo u srcima naše djece posijali sjeme dobrote, nesebičnosti, suosjećanja prema ljudima u potrebi, u vrijeme korizme možemo porazgovarati o tome čega bi se mogli odreći, kako i kome pomoći; prikupljati novčiće, donirati hranu, odjeću, igračke ili slatkiše u neku udrugu koja brine o potrebitima i tako pokazati ljubav i milosrđe na djelu. Isus je rekao:“Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“(Mt 25,45) Na taj način možemo u svakom čovjeku vidjeti svojeg brata, biti spremni pomoći i ne okretati glavu od ljudi koji su potrebni naše pomoći, jer uvijek je bolje davati nego primati.

Kroz korizmeno vrijeme možete sa starijom djecom prisustvovati obredu križnog puta u vašoj crkvi (ima prilagođen djeci). Na blagdan Cvjetnice - Nedjelje Muke Gospodnje, cvjetne grančice možete s djecom odnijeti na blagoslov, poći za Isusom, pozdraviti Ga. Misa na Cvjetnu nedjelju je posebna i svečana. Na Veliku subotu možete djecu dovesti u unutrašnjost crkve, na Božji grob.

dijete i uskrs

Kako biste djeci na primjeren način objasnili smisao i važnost Uskrsa, važno je da ne prenaglašavate Isusovu muku i trpljenje, nego veći naglasak staviti na radost uskrsnuća i pobjede života nad smrću. Objasnite djeci da je Isus dao svoj život za sve nas na križu, ali je uskrsnuo i smisao njegove patnje bio je da otkupi ljudske grijehe i spasi nas. Zajedno s djetetom možete sudjelovati u nedjeljnoj svečanoj misi te prisustvovati blagoslovu jela. Djeci možete pročitati slikovnicu „Dijete i Uskrs“, autorice Brankice Blažević u kojoj su ljubav, žrtvovanje i opraštanje dočarani kroz jednostavne stihove i ilustracije.

Doista nije važno koliko smo novaca potrošili kako bi naš blagdanski stol bio pun i bogat. Važno je s koliko smo se ljubavi i zajedništva pripremali za najvažniji kršćanski blagdan, s koliko smo mira i zahvalnosti sjeli blagovati hranu, jesmo li se pomolili kao obitelj i zahvalili za sve blagoslove, ali i križeve i trpljenja na koje svakodnevno nailazimo.

Predlažem vam dvije kratke molitve prije jela koje djeca mogu lako usvojiti.
„Dođi dragi Isuse, budi nama gost.
Blagoslovi ovo jelo i nahrani naše tijelo.“

Ili
„Božja ruka hranu dala
Moj Isuse tebi hvala.
Sve što daješ nama Ti,
Daj i drugoj dječici.“

Obilježavanje blagdana pobuđuje ugodne emocije koje ostaju u dječjem sjećanju i zato je doista važno uključiti dijete u pripreme ovisno o njegovoj dobi i mogućnostima. Zato, zavrnite rukave, zajedno ukrasite kuću uskrsnim dekoracijama, pecite kolače, bojate pisanice... To će u djetetu pobuditi optimizam i životnu radost i na taj će način ono primiti poruku o važnosti zajedništva, o slavljenju života i mira među ljudima, a tople obiteljske uspomene ostat će duboko urezane u njihovu sjećanju.

Vama i vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće