Kamo nakon osnovne škole?

Pon, 6.5.2019.

Baš se ovih dana družim s osmašima pa mi se nekako nametnulo to vječno pitanje – KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE?. Od kada radim u školi, mene samu muči kako odgovoriti na to pitanje. Što reći tim djevojkama i dječacima, koji sa svojih 13...14 godina moraju odlučiti o svojoj budućnosti. I još im nitko ne garantira da će biti onako kako odluče, kako žele i što žele... Ali idemo redom.

Odluka o budućem zanimanju je jedna od najvažnijih odluka u životu. Možda ne baš točno o zanimanju, ali barem treba odlučiti kojim putem krenuti. Na to koje zanimanje odabrati i za koju se školu odlučiti utječu brojni faktori . Njih trebamo ozbiljno proučiti, osvijestiti i prihvatiti. U ovoj fazi ozbiljnog razmišljanja dobro dođe barem jedna „odrasla“ glava u vidu mame, tate, pedagoga, učitelja ili prijatelja. Navedeni faktori, na koje treba obratiti pažnju su: sposobnosti i osobine ličnosti, zdravstveno stanje i potrebe društva.

kamo nakon osnovne skole
Foto: Depositphotos

Sposobnosti:

Koliko ste se puta pitali: “Što želim raditi nakon završetka srednje škole?” Na to pitanje nije lako odgovoriti osim ako ste izdvojili vrijeme da procijenite svoje vrijednosti, interese, sposobnosti, mogućnosti, osobne karakteristike i željeni budući životni stil. Morate spoznati sami sebe i to će vam pomoći u izboru za nastavak obrazovanja. Razgovarajte i sa znancima i saznajte kako oni sude o vama i tako upotpunite sliku o sebi.

Za pomoć se možete obratiti razrednicima i ostalim učiteljima u školi te stručnoj službi. Na temelju testova i sustavnog razgovora s vama, oni vam mogu pomoći da potpunije spoznate svoje sklonosti i mogućnosti. Oni vam ne mogu reći koji posao da odaberete i koji posao je najbolji za vas. Savjet uvijek možete prihvatiti, ali odabir je na kraju na vama.

Zdravstveno stanje:

Pri odabiru srednje škole nije važno samo koji obrazovni program ćete izabrati, nego što taj obrazovni program pruža u budućnosti. Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informirajte se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možete zaposliti s tim zanimanjem. Pomoć pri odabiru zanimanja koja su Vam interesantna i saznajte više o uvjetima rada.

Potrebe društva:

Svake godine stručnjaci predviđaju koje će biti najtraženije zanimanje. Naravno, nema ništa loše ako poslušate stručnjake i pročitati članke o „novim vrućim zanimanjima“, te ako upravo pronađete sebe u nekom od zanimanja, no u realnosti mnoge stvari se mijenjaju brže nego što mislite. Ono što je danas „vruće“ zanimanje, ne znači da će biti u sljedećih nekoliko godina. Ono što morate uzeti u obzir su vaši interesi, vrijednosti i vještine.

Dakle, osmaši imaju jako puno posla i razmišljanja, a mi odrasli smo tu da ih usmjerimo, osvijestimo, uputimo...Tu smo i da ih utješimo, ako nešto pođe van plana. U odabiru zanimanja je važno misliti na to da ne moramo raditi ono za što se školujemo – vjerujem da imate puno primjera oko sebe, i to da se, tijekom života, možemo doškolovavati, mijenjati struke, škole, fakultete. Prema tome, dragi osmaši, samo hrabro! Sretno!!!
... do čitanja...A.G.JUG

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće