LOPTA – najbolja igračka svih vremena

Sri, 17.7.2019.

Što dijete treba za pravilno razvijanje mozga?

Dijete prirodno uči kroz igru i pokret. Igranje i kretanje je u ljudskoj prirodi, osnovna je potreba i način izražavanja. Djeci je potrebno kretanje kako bi se zdravo razvijala i kako bi se dobro osjećala. Kretanje je temelj za razvoj mozga!

U zadnje vrijeme stručnjaci, roditelji stalno tragaju za novim metodama, sredstvima i tehnologijama koje će poticati djetetov razvoj, pogotovo na intelektualnoj razini, a zanemaruju činjenicu da već desetljećima unazad takvo sredstvo, tj. igračka već postoji, svima na dohvat ruke – LOPTA. Nažalost, sve je više djece s višestrukim teškoćama (hiperaktivnost, disleksija, disgrafija, lošija fina i gruba motorika, držanje olovke, držanje tijela, sjedenje, slabija koncentracija, pažnja i pamćenje...) pri čemu se svakako jedan od najvećih uzroka nalazi u nedostatku motoričkih igara.

Biranjem lopte kao igračke u djetetovom razvoju zapravo možemo prevenirati cijeli niz potencijalnih poteškoća u predškolsko doba.

Također, pri odabiru lopte za dijete ne treba komplicirati, nego mu dati na izbor dvije-tri pa da odabere koja mu se najviše sviđa. Boja, veličina, težina i drugi kriteriji nisu toliko važni – djetetu jednostavno treba lopta. Iskustvo najčešće pokazuje da će dijete odabrati onu koja mu je najviše potrebna.

lopta najbolja igracka

Istraživanja i praksa su pokazali da će teže lopte izabrati djeca koja imaju poteškoća u senzornoj integraciji, točnije propriocepciji. To naše osjetilo, poznato kao šesto čulo, odnosi se na sposobnost našeg organizma da ima percepciju samoga sebe, tijela u prostoru, položaja mišića, zglobova. Također, propriocepcija nam služi da se opiremo jednoj sili koja vrši stalni pritisak na naše tijelo – gravitaciji. Gravitacijski utjecaj jedan je od najvećih podražaja na naš živčani sustav koji se konstantno odvija, odnosno bez toga ne bi bilo života.

Kada su znanstvenici poslali žive organizme u svemir, ubrzo su uvidjeli kako je došlo do propadanja moždanih stanica. Drugim riječima, propriocepcija nam pomaže da se opiremo gravitaciji što znači da krećemo, a kada se krećemo dolazi do razvoja mozga. U tome kontekstu, današnji stil života koji sve više potiče sjedalački način provođenja vremena - mirovanje dovodi do toga da se umanjuje utjecaj gravitacije kao važnog podražaja za razvoj mozga.

Nažalost, sve više djece nema razvijenu unutarnju kartu vlastitog tijela, tzv. shemu tijela koja se normalno razvija u prvoj godini života. Kod takve djece primjećuju se simptomi kao što je nespretnost, zapinjanje za predmete u prostoru, djeca ne mogu prepoznati dijelove tijela u ogledalu. Kada stoje i zatvore oči, njišu se i teturaju. Takva udaljenost od vlastitog tijela ima veliki utjecaj i na socio-emocionalni razvoj djeteta. Takva djeca trebaju vježbati doživljaj sheme vlastitog tijela, npr: stavi loptu iza leđa, podigni ju lijevom rukom, stavi loptu na glavu itd. Dijete koje nije ovladalo finom motorikom uglavnom će odabrati najmanju loptu baš zato da može manipulirati s njom. Neka djeca će odabrati bodljikave lopte zato što im treba za ravnotežu u taktilnoj senzorici.

Veliki je značaj lopte i zaista je lopta najbolja igračka svih vremena, generacija i uzrasta, a evo i zašto:

  • Aktivnosti s loptom smanjuju poteškoće u vizualno-motoričkoj koordinaciji.
  • U vođenim aktivnostima djeca uče poštivati niz naredbi, od jednostavnih do složenih uputa pa uče da svaka radnja ima svoj redoslijed koji je jako važan.
  • Aktivnosti s loptom poboljšavaju sposobnost prostorne orijentacije te sljedeći naredbe, ovladavaju i vremenskom dimenzijom.
  • Djeca uče organizirati pokrete tijela u skladu s uputama koje dobiju: Uzmi loptu lijevom rukom i hodaj po iscrtanoj liniji i sl.
  • Aktivnosti s loptom integriraju osjetila vida, sluha, ravnoteže, dodira te propriocepciju, aktiviraju veliki broj područja kore velikog mozga pa samim tim grade bogatu neuronsku mrežu.
  • Smanjuje poteškoće pri određivanju veličine, udaljenosti i jačine.
  • Odlična aerobna aktivnost koja doprinosi boljem dotoku kisika u mozak.
  • Povećava opseg i raspon pažnje.
  • Lopta je važna za razvoj i stimulaciju područja u kori velikog mozga za dinamičku akomodaciju, finu motoriku i ravnotežu. Zato je lopta moćno sredstvo u ranoj prevenciji dispraksije, disgrafije i disleksije, poremećaja koji se mogu javiti kasnije u školskom uzrastu.

lopta najbolja igracka

Sjedalački način života i provođenje vrijeme ispred ekrana dovodi do zapostavljanja ove izuzetno važne funkcije oka što rezultira smanjenjem broja sinapsi u više regija mozga. Dinamička akomodacija oka se razvija u potpunosti do sedme godine brzim pokretima oka, dakle trčanjem, praćenjem predmeta, preskakanjem prepreka i sl. Lopta je idealna igračka za vježbanje te važne funkcije oka jer prateći loptu oko se stalno akomodira.

Bila velika ili mala, žuta ili plava, lopta je igračka za svako dijete, nije skupa, dostupna je svima i idealan je način kako provesti slobodno vrijeme s djetetom. Sad kad znate koliko im to koristi za cijeli razvoj, brzo u dućan po novu ili neku zaboravljenu loptu u podrumu.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće