Popularno-znanstvene slikovnice i knjige za djecu

Pon, 25.11.2019.

Često popularno-znanstvena literatura za djecu ostane nekako sa strane, manje se o njoj piše pa možda i djeca rjeđe posežu za takvim slikovnicama i knjigama. Važno je da djeca čitaju i takve knjige jer tako uče o svijetu oko sebe, povijesti i znanosti. Mi jako volimo upravo takvu literaturu pa smo odlučili s vama podijeliti neke od naših najdražih naslova u nadi da će se i vama svidjeti.

popularno znanstvene knjige

Knjiga koja nas je sve u obitelji iznenadila svojom veličinom i sadržajem je Atlas pustolovina. Ponosno nosi titulu najveće dječje knjige (dimenzijama) naše kućne knjižnice. Ova zbirka čuda prirode, uzbudljivih iskustava i zabavnih događanja provest će vaše klince preko svih kontinenata. Sigurno će uživati čitajući o Londonskom oku, Aljasci, Amazoniji, cvjetanju trešanja u Južnoj Koreji, rijeci Zambezi, Novom Zelandu i Antarktici. Uz najzanimljivije priče sa svakog kontinenta, tu su i divne ilustracije Lucy Letherland, velika karta svijeta, svakog kontinenta pojedinačno, kazalo pojmova te igra Možete li pronaći? Odlična je ovo dječja knjiga koja će zabaviti i male i velike, uz koju će mnogo novoga naučiti te koja će klince sigurno potaknuti na sanjarenje o dalekim putovanjima. Proputujte cijeli svijet uz ovog knjižnog diva, baš kao i mi.

popularno znanstvene knjige

Na putovanje možete krenuti i s knjigom upravo tog naslova-Putovanje. Možda vam se na prvi pogled učini da je namijenjena starijim klincima, barem osnovnoškolcima, ali lako ćete tekst i priču prilagoditi i mlađima. Ja sam uživala u čitanju svojim malcima. Tako su jednostavno ispričane priče o nevjerojatnim seobama životinja, toliko je novih podataka, a ilustracije su nešto čarobno, no manje nismo ni očekivali od Jenni Desmond, autorice Plavetnog kita. U ovoj su dječjoj knjizi opisana putovanja 20 različitih životinja, od najmanjih vretenaca do grbavih kitova, a svima je zajedničko da prelaze nevjerojatne udaljenosti iz različitih razloga i na tim svojim putovanjima nailaze na brojne prepreke i opasnosti od kojih je najveća, naravno, čovjek. Na samom kraju knjige nalazi se zemljovid na kojem su prikazane sve seobe iz knjige te zaključak kako životinje selice danas trebaju našu pomoć kako bi sigurno stigle na svoja odredišta.

Oduvijek su avanture i nepoznato privlačili brojne znatiželjnike. Neki su bili dovoljno hrabri da se otisnu na daleka putovanja kako bi istražili nove krajeve, ljude i životinje. A nekima je bilo dovoljno čitati o tim hrabrim istraživačima, njihovim putovanjima i dogodovštinama. Tako smo i mi, uz Veliku knjigu istraživača, dobili priliku naučiti nešto novo o brojnim poznatim istraživačima i istraživačicama koji su se odvažili na nevjerojatna putovanja i pothvate. I to ne samo čitajući o njima. Ova dječja knjiga koju će zavoljeti i mnogi odrasli, pruža nevjerojatan doživljaj čitanja uz proširenu stvarnost. Nakon što preuzmete aplikaciju Velike knjige istraživača, usmjerite kameru prema određenim stranicama koje su posebno označene i gledajte kako će one oživjeti. Promatrajte kako će se pojaviti likovi kojih nema na otisnutim stranicama, uživajte u zvukovima i glazbenoj pozadini. Ova knjiga provest će vaše klince i vas kroz cijeli svijet, kroz povijest i nevjerojatna postignuća i sigurno ćete ju poželjeti imati na policama vaše kućne biblioteke. Na samom kraju nalazi se karta Istraženi svijet na kojoj se nalaze svi istraživači i istraživačice spomenuti u knjizi i njihove kratke biografije.

popularno znanstvene knjige

Kroz povijest se možete prošetati i čitajući slikovnicu Pođimo u prošlost. Ana i Tin su sestra i brat koji imaju psa Flokija te vole učiti o prošlosti. Od američkog Zapada, preko Azteka, Inka, Rimskog Carstva i drevnog Egipta sve do ledenog doba, novi prijatelji povest će nas na avanturu te ispričati neke zanimljive i nove činjenice o davnim vremenima. Usput će klinci na svakoj stranici dobiti zadatak da pronađu 5 različitih predmeta što u mnoštvu detalja neće biti uopće lako. Nema mnogo teksta, samo ono najbitnije uz predivne i slikovite ilustracije.
A kad se vratite s putovanja u prošlost, s Anom, Tinom i Flokijem možete poći u svemir. Raketom ćete obići cijelu Mliječnu stazu te na jednostavan i djeci blizak način naučiti ponešto o zviježđima, atmosferi, Mjesecu, Suncu, planetima, kometima i galaktikama. I ovdje se klinci mogu zabaviti traženjem 5 različitih predmeta na svakoj stranici.

popularno znanstvene knjige

Ako vaši klinci vole čitati o životinjama, ovo je savršena knjiga za njih. U knjizi autorice Anne Claybourne, Skener: Čudesne životinje, otkrit ćete nevjerojatne činjenice o svijetu čudesnih životinja. Predstavljeno je po 5 životinja iz svake kategorije. Najveće, najbrže, genijalne, najjače, sićušne, smrtonosne, svjetlucave, najdužeg životnog vijeka, megaselice, očaravajuće, najotpornije i majstorice prerušavanja. Kad bi vas netko pitao koja je najbrža životinja na svijetu, vjerojatno bi većina odgovorila gepard. Ja jesam, ali to je netočno. Najbrži je sivi sokol koji postiže brzinu od 390 km/h ! Oduševile su me vrane i hobotnice, nisam imala pojma da su toliko inteligentne. A upoznat ćete i crnog morskog vraga, najružniju ribu koju sam vidjela, aldabarsku divovsku kornjaču za čiju se jednu jedinku pretpostavlja da je uginula u dobi od 255 godina, hobotnicu Dumbo (koja ima uši kao i slonić) te australskog moloha koji ima lažnu glavu na stražnjoj strani vrata, jer zašto ne? Osim zanimljivih činjenica, u knjizi se nalazi i rendgen, pa tako rendgenski možete pregledati plavetnog kita, afričkog slona, aldabarsku divovsku kornjaču i medojednog jazavca. Klincima je to najzanimljiviji dio knjige uz brojne prozorčiće. Ovo je jedna od dječjih knjiga koju vrijedi imati u kućnoj biblioteci. Poučna i zanimljiva, i za klince i za odrasle.

popularno znanstvene knjige

A kad završite s biologijom, geografijom, poviješću i astronomijom, vrijeme je za malo umjetnosti. Kroz 8 poglavlja (Razmišljamo o slikama, Ostavljanje tragova, Svjetlo i sjene, Pogledajte ovaj prostor, Zrcala i odrazi, Slikanje i fotografija, Pokretne slike i Priča se nastavlja) Povijest slika za djecu saznajemo mnogo informacija o umjetničkim djelima, od onih naslikanih u špiljama do slika stvorenih pametnim mobitelima. I sve to na zabavan i zanimljiv način. Knjiga koja je dobitnik nagrade Novi horizonti, posebne nagrade žirija na Sajmu dječje knjige u Bologni za 2019.g., je koncipirana tako da David Hockney i Martin Gayford pričaju o određenim temama, uz njihove riječi nalaze se i njihova imena pa uvijek znate tko što govori, a osim toga za njihove su riječi korištene različite vrste fontova kako bi nam bilo lakše. Ilustratorica Rose Blake odlično je nadopunila svojim živopisnim ilustracijama knjigu koja vrvi umjetničkim djelima.

Nadam se da vam je pomoglo ovo malo putovanje kroz popularno znanstvenu-literaturu te da ćete se baciti na čitanje s vašim mališanima. Javite nam dojmove!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće