Združena pažnja – zašto je ona važna?

Sri, 5.2.2020.

Kroz rad u savjetovalištu Udruge često se susrećemo s činjenicom da se pojam govora, komunikacije i komunikacijskih vještina poistovjećuje. Iako su oni međusobno povezani, prilikom razvoja djeteta potrebno ih je promatrati svakog posebno, no valja napomenuti da itekako utječu jedni na druge. Komunikacija je temelj svega, stup na kojem dijete usvaja jezik i govor. Naravno, postoje li neka odstupanja u razvoju komunikacije, ista će biti i u razvoju jezika i govora.

Veoma je važno spomenuti predintencijsku i intencijsku fazu u komunikaciji.

U predintencijskoj fazi dijete nije svjesno da njegova ponašanja utječu na druge osobe, dok u intencijskoj fazi dijete počinje shvaćati da njegovo ponašanje itekako djeluje na okolinu i izaziva reakciju. Ovaj prijelaz iz faze u fazu je proces.

Kao što navodi autor Tomasello, između 9. - 12. mj. dijete počinje shvaćati kako dijeliti svoju pažnju, s 11. - 14. mj kako slijediti pažnju drugih, dok u dobi od oko 13. – 15.mj. života kako usmjeravati pažnju okoline u kojoj živi. Brojna istraživanja pokazuju da je razvoj združene pažnje temelj za razvoj jezičnih vještina, a kasnije socijalizacijskih i kognitivnih vještina.

zdruzena paznja
Foto: Depositphotos

Kada govorimo o združenoj pažnji, važno je usmjeriti se na dvije bitne sastavnice : reagiranje i iniciranje.

Reagiranje podrazumijeva da dijete prati pogled druge osobe usmjereno na neki predmet. Npr. kada djetetu kažete „Pogledaj, balon“ i pokažete prstom na njega, dijete će pratiti vaš prst i pogledati prema balonu. Iniciranje pažnje od strane djeteta podrazumijeva sposobnost da dijete traži neki predmet od Vas tako da pokazuje prstom prema predmetu te se uvjerava da ste razumjeli njegovu želju (bilo pogledom, gestom, ponovnim usmjeravanjem...). S obzirom na to da je združena pažnja povezana s razvojem jezika i govora, obratite pažnju na ove vještine svog mališana. Potičite ga, usmjeravajte, smijte se. Ako imate nekih pitanja ili nedoumica obratite se stručnoj osobi za savjet.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće