Naučiti učiti?!

Pon, 9.3.2020.

Već dugo radim u školi i družim se s učenicima koji imaju poteškoća s „učenjem“. Često te poteškoće urode lošim ocjenama pa onda razgovaramo o tome kako, koliko, kada i gdje uče. Inspirirana jednim predavanjem kolegice Dinke Juričić, od koje ovom prilikom posuđujem neke izjave i komentare, uvijek im kažem da trebaju pametno učiti. Zar postoji „nepametno učenje“? - često pitaju pa im objašnjavam da možeš prepoznati one koji tako uče po tome što im je učenje teško i što ga ne vole. Svi koji nauče učiti na „pametan“ način – vole učiti!

3 glavne oznake nepametnog učenja:

 • puno puta moraš ponoviti da bi nešto naučio
 • gubiš puno vremena vraćajući se na ono što si zaboravio
 • kad napokon zapamtiš što sve treba, nakon tjedan – dva pola toga zaboraviš

3 glavne oznake pametnog učenja:

 • jako brzo učiš
 • ne moraš ponavljati
 • lako se prisjećaš onoga što si naučio i dugo to pamtiš

Najbolje od svega je što svatko može naučiti pametno učiti!

nauciti uciti
Foto: Depositphotos

Kao što sam rekla na početku, osim toga što učiš i kako, važno je i koliko učiš i kada. Budući da imam dvoje djece školskog uzrasta, imala sam vremena provoditi eksperimente i isprobavati razne načine učenja kod kuće, pa vam iz osobnog iskustva mogu napisati nekoliko važnih savjeta, koje govorim i na svom radnom mjestu djeci koja dođu kod mene na savjetovanje.

Dakle, važni savjeti za pametno učenje su sljedeći:

 1. Nikad nemoj učiti dulje od pola sata odjednom – nakon pola sata pamćenja mozak je preopterećen informacijama pa trebaš usporiti. Nastaviš li učiti bez pauze, gubiš puno vremena, a rezultati postaju sve lošiji.
 2. Nakon pola sata učenja napravi pauzu od 10 minuta – bilo bi pametno tada obaviti neki fizički posao: oprati suđe, počistiti sobu... izvesti psa u šetnju možda...pustiti malo zraka u sobu i popiti malo vode. Nikako ne preporučujem sjesti za kompjutor ili prileći jer ti se neće dati ponovo početi učiti! A zašto nešto raditi fizički, objašnjavaju psiholozi. Mozak puno aktivnije radi kada se krećemo jer se bolje opskrbljuje kisikom, a ispijanje vode je bitno da ne dehidriraš. Dok se krećeš i dišeš u toj pauzi, informacije koje si utrpao u mozak se polako „slegnu“ pa u njemu opet ima mjesta za nove.
 3. Noć prije ispita nemoj učiti, spavaj! – Neurolozi kažu da je san vrijeme kada naš mozak u miru procesuira ono čime smo ga zatrpali u budnom stanju. Sređuje, povezuje i sprema u dugoročno pamćenje tako da se lako možeš dosjetiti kad ti što od toga zatreba. Ne daš li mozgu da obavi taj dio posla ujutro će ti informacije u glavi biti razbacane i nikako se nećeš moći sjetiti baš one koja ti zatreba. Često kažem svojoj djeci da su mozak preopteretili pa se može zablokirati, isto kao računalo. I baš to voli napraviti kada je najveća frka!

Dakle zaključimo:

 • Učenjem dulje od pola sata u komadu samo gubiš vrijeme.
 • Mozak se odmara dok ti fizički radiš.
 • Surađuj sa svojim mozgom: dopusti mu da odradi svoj dio posla dok ti spavaš!

Osim ovih savjeta o izmjeni duljine učenja i odmora, postoji još niz savjeta kako učiti. Razni stručnjaci, koji se bave učenjem, navode razne metode učenja, kartice, piramide i slično, ali svi se slažu u sljedećem:
1. Beskorisno je čitati, a ne bilježiti (na primjer dok čitaš lektiru) isto kao i sjediti na satu i ne bilježiti! Pola onoga što vidiš i gledaš, nakon dva tjedna ćeš zaboraviti. ZAŠTO JE TO TAKO? Zato što se mozak kojeg zasipamo s puno informacija brani tako da – ZABORAVLJA. Briše sve ono što smo naučili pasivno – gledajući, čitajući, slušajući, a sami pri tome nismo ništa radili niti smo razmišljali ili zaključivali, samo upijali kao spužve. Naš mozak se prvo toga rješava.
2. Najbolje pamtimo ono u čemu smo aktivno sudjelovali: govorili, predstavljali, prezentirali, tumačili nekomu, izrađivali svojim rukama...ZAŠTO JE TO TAKO? Zato što je rad uvijek vezan uz emocije. Pametno učenje traži da budeš aktivan, kreativan, da sudjeluješ u aktivnostima na satu, radiš zadaće... Oni koji samo sjede čekajući da im profesori ulju znanje u glavu, uče nepametno!

Prošlo je pola sata... pa toliko za danas!
Hvala na čitanju, nadam se da ste uz put i bilježili!?

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće