Pomoćnici u nastavi

Čet, 17.9.2020.

Zašto baš ova tema na početku ove nastavne godine? Zato što smo upravo završili sa zapošljavanjem pomoćnika u nastavi i zato što smo jako teško našli samo 6 pomoćnika. Uistinu malen broj, zar ne? Tako malen broj, a tako velik problem pronaći odgovarajuće ljude. Baš zato odlučila sam malo detaljnije opisati koje su zadaće samih pomoćnika.

No, za početak treba definirati tko je pomoćnik u nastavi.

Pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža neposrednu potporu učeniku tijekom odgojno - obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri preuzimanju hrane i pića, obavljanju higijenskih potreba , u svakodnevnim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima, a sve prema programu rada prema utvrđenim funkcionalnim sposobnostima i potrebama svakog učenika. ( Čl. 2 Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručno komunikacijskim posrednicima). Moramo priznati da je definicija pomoćnika uistinu opširna i složena i vjerovali ili ne upravo takav je i njihov posao. Mnogi ljudi misle da je to lak posao, sjediš uz učenika, malo mu pomogneš prepisati, dodaš mu olovku i tako u krug. Vjerujte, to nije ni nalik tome. Taj pomoćnik učeniku je desna ruka, osoba koja s vremenom tog učenika puno bolje poznaje od učiteljice.

pomocnici u nastavi
Foto: Depositphotos

Nabrojat ću samo neke od poslova pomoćnika:

  • Potpora u komunikaciji i socijalnoj uključenosti - tu je izuzetno važno učenika poticati na suradnju s ostalim učenicima jer često su učenici s teškoćama izolirani. Pomoćnik treba učenika poticati na socijalno poželjna ponašanja, kao i upozoriti ga na eventualno nepoželjno ponašanje, pokušati otkriti uzrok istog i riješiti problem.
  • Potpora u kretanju - ako učenik ima fizičke poteškoće onda je pomoćnik taj koji ga pridržava ako je potrebno, pomaže prilikom korištenja stepenica, prelaženja preko prepreka.
  • Potpora pri uzimanju hrane i pića - ako je potrebno pomoćnik mora razrezati hranu učeniku, utočiti piće, te nahraniti učenika ako je to potrebno.
  • Potpora u obavljanju higijenskih potreba
  • Potpora u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka - pomoći učeniku u korištenju didaktičkih pomagala, pridržavati nastavni materijal, dodatno pročitati ili pojasniti uputu, pripremiti plan ploče, usmjeravati učenika na rad
  • Suradnja s djelatnicima škole te vršnjacima iz razreda - pomoćnik mora razmjenjivati informacije s učiteljima, roditeljima i stručnim suradnicima ne bi li rad učenika bio što uspješniji.

Ali, ni to nije sav posao. Na kraju svakog mjeseca ostaje onaj najmanje drag posao, a to je ispunjavanje papirologije. Naime, svaki pomoćnik mora ispunjavati dva dnevnika rada i mjesečne izvještaje. Možda nakon što smo barem malo približili poslove pomoćnika bolje razumijemo zašto je iste jako teško pronaći.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće