Kako uključiti dijete u čitanje

Sri, 23.9.2020.

Čitate li djeci? Vjerojatno uglavnom čitate djeci prije spavanja i to je vrlo lijep i kvalitetan običaj. No, u ovom članku bit će riječi o drugačijem čitanju - aktivnom čitanju tijekom dana. Dok djeci čitate prije spavanja, namjera vam je umiriti se, ne diskutirati o sadržaju pročitanog, ne razgovarati o onome što ste pročitali. Barem ne biste trebali to raditi, ako je vaša namjera da dijete zaspi i umiri se.

Aktivno čitanje provodi se u vrijeme kada dijete nije umorno, kada je koncentracija na visokoj razini, kao i energija budnosti. Dakle, ne odmah nakon buđenja ili prije popodnevnog odmora. Pa kako to "aktivno" čitate? Ovisno o dobi i razvojnim kompetencijama djeteta - uključite dijete u čitanje.

kako ukljuciti dijete u citanje

To znači da ćete dijete mlađe dobi uključiti na jedan način, dok ćete nešto starije dijete uključiti na drugačiji način.

Navest ću nekoliko mogućnosti aktivnog čitanja na primjeru Crvenkapice (primjenjivo je na sve što pročitate). Prvo odaberite odgovarajuću, klasičnu verziju, jer danas postoji mnogo modificiranih, proširenih i skraćenih verzija. Nije svaka verzija istog naziva jednake kvalitete. Ako je dijete mlađe, objasnite zašto je takav naziv priče, a malo starije dijete slobodno pitajte što misli zašto takvo ime, na što se ta riječ odnosi. Razvijte njihovu sposobnost povezivanja, poznavanja jezika i sadržaja. Zato je važno pročitati prije za sebe kako biste mogli naglasiti određene dijelove, napraviti stanku u određenim dijelovima i uključiti dijete.

Slobodno se zaustavite za vrijeme čitanja i pitajte dijete nakon što Crvenkapica uđe u šumu - što dijete misli da će se dogoditi. Potom to ponovite nakon susreta s vukom i pitajte dijete što misli o prethodno opisanom događaju. Nije potrebno često pauzirati kako se ne bi izgubio sam tijek čitanja. Ako primijetite da je dijete izgubilo pažnju napravite kratku, kratku pauzu i zainteresirajte ga za daljnji sadržaj.

kako ukljuciti dijete u citanje

Ne čitajte monotono i tiho - to niti vas ne bi zanimalo.

Pretjerano gestikuliranje može postati lakrdija, a vjerojatno želite postići efekt budnosti i znatiželje. Nakon čitanja pitajte dijete što misli o onome što je pročitano. Potaknite dijete da iskaže svoj doživljaj, dopustite da vam kaže kako mu se možda priča i ne sviđa te umjesto kritiziranja, radije porazgovarajte zašto je to tako. Probajte potaknuti dijete da izdvoji što mu je bilo najdraže te koju emociju je koji dio izazvao u njemu.

Autor teksta: Daria Antonović

Za više tekstova posjetite: https://www.roditeljstvo-bez-tabua.com/ ili https://www.instagram.com/roditeljstvo_bez_tabua/?igshid=1fo0e3ibbety
Fotografije: Roditeljstvo bez tabua

Napiši komentar
Komentirajte prvi!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće