Učenje kroz pokret

Pet, 18.12.2020.

Nekoć je pokret bio sastavni dio svakog djetinjstva. Trčanje, skakanje u lokvama, penjanje na drveće viđali smo stalno na ulicama. Danas rijetko vidimo djecu u takvim aktivnostima, češće ih vidimo na mobitelu ili računalu. Pokret je nužan za sazrijevanje djeteta jer pobuđuje osjetila i razvija mozak, stoga ne budimo oni koji će to uskratiti djeci.

Vjerujem da je i to jedan od razloga zašto sve više imamo djece s raznim teškoćama, bilo to u području motorike, koncentracije ili pamćenja. Zašto to kroz par jednostavnih svakodnevnih vježbi ne bi promijenili.

Kroz svoj individualni rad s djecom s teškoćama primjenjujem neke od aktivnosti iz Brain Gyma. Vjerujte da ih djeca jako vole, donekle jer im je to promjena u svakodnevnom radu, a donekle jer im je to nešto novo, zabavno i većini neviđeno. Nekoliko svakodnevnih aktivnosti Brain Gyma pomaže učenicima u pripremi za mirno sjedenje, pažljivo slušanje i usredotočenost na novo učenje.

ucenje kroz pokret
Foto: Rozali Sanja Šlogar

Navedimo neke aktivnosti koje možete lako izvesti u učionici:

  • Križno gibanje - stanite opušteno i krenite prema središnjem dijelu tijela naizmjence mičući jednu ruku i njoj suprotnu ruku, zatim drugu ruku i njoj suprotnu nogu, ritmički dodirujući svaku šaku ili lakat suprotnim koljenom. Ovime stvaramo preduvjet za razvoj bolje prostorne orijentacije, glasovne analize i pisanje, te poboljšavamo slušanje i pažnju.
  • Ležeće osmice - crtanje ležeće osmice započeti crtanjem u zraku, crtanjem nogom po podu, crtanjem na velikim površinama, crtanjem u pijesku, te naposljetku crtanjem na papiru. Ovom aktivnošću vježba se mehanizam čitanja, razumijevanje pročitanog i percepcija dubine.
  • Dvostruko šaranje - šakama i rukama rade se istovremeni pokreti crtajući zrcalne slike oblika po zraku, pa na velikom papiru, te s vremenom smanjujemo površinu za crtanje. Aktivnost se preporučuje za bolje praćenje uputa, pisanje, razvoj glasovne analize, koordinacije oko-ruka.
  • Misleća kapa – palcima i kažiprstima potegnute uši nježno unatrag i „odmotajte“ ih . Počnite na vrhu uha i nježno masirajte prema dolje i okolo zavoja te završite na donjoj jagodici uha. Ponovite tri ili više puta. Ova aktivnost dobra je za bolju slušnu pažnju, slušno razlikovanje, javni govor.

Naravno da će djeci ove aktivnosti biti puno privlačnije ako ih provedete unutar igre. Jedna od moguće igre je „Vlakić“. Učenici naprave svojim tijelima vlak koji se upravo zaustavio. Učenici crtaju ležeće osmice ili dvostruko šaranje osobi ispred sebe na leđa, također mogu osobi ispred sebe napraviti Misleću kapu.

Sve ovo može se popratiti glazbom, te na zaustavljanje glazbe učenici moraju napraviti aktivnost koju ste zadali učeniku ispred sebe. Varijanta je i ta da zadnjem učeniku date nalog što da nacrta učeniku ispred sebe i učenici crtaju tako sve dok ne dođu do prvog učenika koji ono što je osjetio na leđima crta na ploči. Vjerujte, završni rezultat na ploči uistinu znaju biti smiješni.

„Ne zaboravite, igra je jedini način na koji se može razviti najviša inteligencija ljudske vrste.“ - Joseph Chilton Pearce

Literatura: Brain gym, Priručnik za obitelj i edukatore,, Paul E.Dennisom, Gail E.Dennison

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće