Razvijamo mišljenje igrajući gumi-gumi

Sri, 22.3.2017.

Zima se polako bliži kraju pa je time i boravak na zraku ugodniji i topliji, kako za odrasle tako i za djecu. Znamo da je dolazak elektronskog doba (tv, tableti i računalne igrice) djeci privlačan, pa često djecu moramo nagovarati da vrijeme provode drugačije, tj. da više borave vani na zraku. Da bi si takve situacije olakšali potrebno je djeci boravak na zraku učiniti poticajnim i zanimljivim za dijete.

Ono što je za djecu moglo biti izazovno je GUMA (elastika). Prisjetimo se nekih igara koje smo se mi kao djeca igrali s gumom, a isto tako ih i Vi sada možete igrati sa svojom djecom kada boravite na zraku. Guma je mala, stane u džep i možete se s njom igrati bilo gdje.

Jedna od jednostavnijih igara gumom je „Tko voli?“

Pravila su jednostavna. Igra se tako da svi igrači stanu u krug omeđen gumom (guma se drži nogama) pa jedan pita: Tko voli, tko voli...(smisli neko smješno jelo)?, a svi se trude iskočiti što brže kao znak za "ne". Tko ostane zadnji tj. zapetlja se u gumu, ispada. I tako redom, dok se ne dobije pobjednik. (može i bez ispadanja!). Igru mogu igrati od dva igrača na više.

Igra Gumi-gumi ima nekoliko verzija jer u njoj su točno zadana pravila igre. Dvoje djece oko svojih nogu drže razvučenu gumu, dok treće dijete skakuće po njoj izvodeći točno određene pokrete - najčešće od 1 do 10. Ako pogriješi, proglašava se trop i ono postaje držač, dok u igru ulazi drugo dijete. Igra počinje s gležnjevima, a potom bi se guma podizala na koljena, bedra, struk... postoji čitav niz stilova igre koje je danas vrlo lako pronaći na internetskim stranicama, a možete i sami osmisliti svoj stil. Igru može igrati i jedan sam igrač, ali tada mora pronaći „držače“ za gumu (npr. stolica ili stup) ili dva i tri igrača.

Još jedna zanimljiva igra sa gumom je igra „Sik – sak – suk“

Dvoje djece drži gumu, koja je složena u određen oblik (x omeđen pravokutnikom), s obje ruke. Kad izgovore „sik, sak suk“ gumu , sa svojim rukama moraju razvući u bilo koji položaj i tako ostati dok se ostali igraći ne provuku kroz bilo koji otvor gume, ali pri tom ne smiju taknuti gumu s ni jednim djelom tijela. Igru mogu igrati najmanje tri igrača.
Znajte da igrajući se ovako s djetetom provodite korisno vrijeme, a ujedno potičete njegov zdrav razvoj!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće