Glazbeni zapis ljubavi

Čet, 6.4.2017.

Radeći kao nastavnik u srednjoj glazbenoj školi uvijek pokušavam pronalaziti nova metodička rješenja u svojoj nastavi jer svake godine ispred mene su neki drugi ljudi. Jednostavno je nemoguće sve njihove različitosti utisnuti u isti kalup. Ali to i nije i ne bi trebao biti cilj obrazovanja pa to niti na svojoj nastavi ne želim raditi.

Prilagođavanje i individualizacija programa nužni su ako želim da moji učenici uče bez velikog napora, stresa i prisile

Zato im uvijek nastojim ponuditi nešto novo, u skladu s njihovim preferencijama, ali i podijeliti s njima i neka svoja nedavna "otkrića".

Tako sam prije početka ove školske godine (2016./2017.) opet prerađivala program nastave Povijesti glazbe i odlučila u program uvrstiti skladateljice jer ih po sadašnjem preporučenom programu (a i svim prethodnima) uopće nema. To je iziskivalo i moje dodatno učenje jer se niti tijekom svog školovanja nisam susrela sa niti jednom skladateljicom.

Kako je krenula školska godina, nekako se nametnulo prvo ime - Clara Wieck Schumann. Pripremila sam predavanje i oduševljenje njenom glazbom bilo je obostrano tako da je jedna učenica 3. razreda odlučila napisati samostalan rad o njenom životu i djelu.

Cijela stvar se razvila u projekt Glazbeni zapis ljubavi - priča o Clari Wieck Schumann, ženi s novčanice, njenom suprugu Robertu i njihovoj ljubavi.

Projekt smo realizirali prigodno 13. veljače, uoči Valentinova. Projekt je bio namijenjen mlađem uzrastu (predškolski uzrast i 1.-4. razred osnovne glazbene škole) i starijem (5.-6. razred osnovne glazbene škole i srednja glazbena škola). Za mlađi uzrast pripremili smo radionicu i igraonicu.

Prvo smo uz slike Clare i Roberta upoznali glavne likove naše priče, a potom smo im ispričali njihovu ljubavnu priču. Poslušali smo Clarinu Etidu u As-duru i nakon slušanja komentirali što su doživjeli. Ideja je bila da pomoću skladbe doživimo trodijelni oblik kroz pokret. Clara i Robert dolaze na bal i plešu (A dio). U jednom trenutku dolazi jedan gospodin moleći Claru za ples, ali ga Robert samo mrko pogleda (B dio) pa Clara i Robert nastavljaju svoj ples (A dio). Clarin Koncert za glasovir i orkestar u a-molu, op. 7 malo je duži pa su za vrijeme slušanja rješavali razne radne listiće, igrali igre koje smo izradili i slagali slagalice.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće