Blue Whale izazov – savjeti za djecu i roditelje

Čet, 8.6.2017.

O Blue Whale-u, opasnom izazovu čija su ciljana skupina djeca, posljednjih nekoliko dana puno se priča u medijima diljem Hrvatske. Zbog poziva uplašene djece i općenite zabrinutosti javnosti oko toga kako reagirati ako neko dijete dobije poruku da sudjeluje u izazovu, odlučili smo podijeliti smjernice za djecu i roditelje vezane uz ovaj izazov, ali i sigurnost na internetu općenito.

Do sada nas je kontaktiralo desetak djece i mladih vezano uz ovaj izazov, najčešće je bilo riječ o tome da su izazovu čuli iz medija pa ih je zanimalo o čemu se radi i jesmo li upućeni u to da izazov postoji. Više su nam se javljala djeca iz viših razreda osnovne škole, uplašeni zbog toga što je do njih došla informacija da će morati sudjelovati u izazovu ako ih netko za to “odabere” te su čuli razne priče o tome da će im osoba koja stoji iza izazova na neki način nauditi. Iz svega vidimo potrebu da se djecu i mlade informira o tome što mogu napraviti ako oni ili netko iz njihove okoline dobiju poziv za sudjelovanje u izazovu.

Djeca i tinejdžeri su vrlo znatiželjni, a nedostatak znanja o sigurnosti na internetu kao i strah od posljedica ih može spriječiti u tome da s odraslom osobom podijele da sudjeluju u ovom izazovu.

Vršnjački pritisci koji su posebno izraženi u adolescenciji također mogu utjecati na to da se tinejdžeri odluče na sudjelovanje u ovom izazovu. Važno nam je reći i da izazov uključuje prijetnje i ucjene što predstavlja i oblik nasilja na internetu, a anonimni počinitelji mogu smatrati da za takvo ponašanje neće snositi posljedice. Upravo zbog ovih ucjena neka djeca mogu misliti da su primorana provesti izazov do kraja jer će u suprotnom nepoznata osoba nauditi njima ili njihovim roditeljima. O ovakvim slučajevima stoga je potrebno obavijestiti policiju i administratore društvenih mreža te je važno da mladi razgovaraju s odraslim osobama.

Ako ih je strah ili ne znaju kako se obratiti nekome iz svoje okoline, mogu nazvati Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111 ili nam se javiti putem chata (www.hrabritelefon.hr/chat) kako bismo vidjeli na koji način mogu dobiti pomoć.

Važno je i da roditelji s djecom razgovaraju o trendovima koji se pojavljuju na internetu te ih uče kritičkom razmišljanju o sadržaju na koji nailaze.

blue whale izazov

Savjeti za djecu:

 • Ako ti netko pošalje poruku da sudjeluješ u izazovu Blue Whale ili u bilo kakvoj aktivnosti koja ti izaziva nelagodu, pokaži poruku odrasloj osobi kojoj vjeruješ.
 • U slučaju da dobiješ poruku neugodnog sadržaja, ne trebaš bacati mobitel, razbijati ga ili izrezivati SIM karticu. Na ovakve poruke ne moraš odgovoriti.
 • Anonimnost čini slanje neugodnih poruka lakšim. Osobe koje stoje iza poruka često misle da su zbog anonimnosti zaštićene – policija i administratori društvenih mreža mogu spriječiti da ti ovakve poruke dolaze.
 • Nauči više o sigurnosti na internetu igrajući našu memory igru.
 • Ponekad može biti teško suprotstaviti se vršnjacima koji od tebe traže da radiš nešto što ne želiš. Imaš pravo ne sudjelovati u aktivnostima koje su ti neugodne ili ti izazivaju nesigurnost.
 • Ako se ne osjećaš ugodno u nekoj aktivnosti u kojoj sudjeluju tvoji prijatelji, možeš predložiti da radite nešto drugo.
 • Ako si zabrinut/a oko pritiska vršnjaka ili bilo čega na internetu, možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona na broj 116 111.

Savjeti za roditelje:

 • Razgovarajte sa svojom djecom o sigurnosti na internetu, pokažite razumijevanje za njihove strahove i brige.
 • Jasno dajte do znanja djeci da ne moraju odgovarati na poruke koje im dolaze, ponudite im utjehu i sigurnost.
 • Ne plašite djecu pričama o ovom izazovu – može se dogoditi da zbog toga zadrže informacije o neugodnim porukama za sebe.
 • Obavijestite policiju ako vaše dijete dobiva neugodne poruke od strane nepoznatih ili poznatih osoba. To možete napraviti i putem interneta (https://redbutton.mup.hr/)
 • Više savjeta o sigurnosti na internetu potražite u brošuri “Sigurno surfanje”.
 • Razgovarajte sa svojom djecom o pritisku vršnjaka i pokažite zanimanje za ono što vam govore.
 • Ako niste sigurni kako pristupiti svom djetetu ili želite razgovarati o bilo kojem drugom problem vezanom uz roditeljstvo, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800.

Izvor i autor teksta: Hrabri telefon
Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće