Pametni telefoni kao članovi obitelji

Sri, 28.6.2017.

Smartphone ili pametni telefon pruža nebrojene mogućnosti raznih aplikacija, pristupa društvenim mrežama, igranja igrica, gledanja crtića, filmova i stalno je uz nas te posljedično uz našu djecu.

Zapravo, prema svjedočenju roditelja pametni telefon predstavlja najbolji način smirivanja djeteta- kada je tužno ili uzrujano dijete se ubrzo smiri ako mu se ponudi „mobitel“.

Smartphone je ujedno i top nagrada za dijete ako učini nešto dobro - nagradimo ga igranjem igrica na pametnom telefonu. Učestalo imamo i situaciju „mobitel-dadilja“ kada djetetu „uvalimo“ pametni telefon, crtić ili tablet kako bi u miru mogli popiti kavu ili pospremiti stan ili jednostavno uzeli malo vremena za sebe.

Sve ovo je razumljivo i nije za osudu jer i mi „odrasli“ ne možemo zamisliti život bez naših gadgeta.

Samo treba osvijestiti posljedice naših radnji i biti umjeren u svemu – ako u većini slučajeva posežemo za pametnim telefonom kada želimo smiriti dijete tada moramo biti svjesni da mu uskraćujemo razgovor o emocijama, da ga ne učimo samoregulaciji, da mu ne dozvoljavamo da izrazi svoje stanje i da se nauči samosmirivanju.

Ako nam je igranje igrica na telefonu nagrada za svako dobro djelo koje dijete učini moramo biti svjesni da potencijalno razvijamo ovisničko ponašanje kod djeteta a i sve ostale nagrade koje ćete mu ponuditi neće biti dovoljno zanimljive te ćete morati nahraniti dječje apetite još boljim nagradama jer npr. odlazak u šetnju s roditeljima sigurno neće proći kao „adekvatna“ nagrada.

pametni telefoni kao clanovi obitelji

Kako pretjerana izloženost modernoj tehnologiji utječe na predškolsko dijete

Negativni utjecaj pretjeranog korištenja TV-a, tableta, pametnih telefona, video igrica kod djece predškolske dobi dokazan je u mnogobrojnim istraživanjima.

Pretjerana izloženost tehnologiji od najranijeg doba negativno utječe na mentalni,fizički,emocionalni i socijalni razvoj djeteta, kašnjenje kognitivnog razvoja, otežano učenje,povećanu impulzivnost,smanjenu mogućnost samoregulacije, na razvoj poremećaja pažnje i koncentracije.

Predškolska djeca koja su učestalo i previše izložena TV-u, sadržajima koje nude pametni telefoni i video igricama, manifestiraju ponašanja i stanja poput:

 • otežane komunikacije
 • neznanje u ostvarivanju adekvatnih odnosa s vršnjacima
 • poteškoće održavanja pažnje i koncentracije
 • agresivno ili introvertirano ponašanje
 • te siromašniji vokabular.

Također takvoj djeci treba stimulacija na potenciju, ona se ne zadovoljavaju igrom običnim drvenim kockama ili likovnoj aktivnosti s vršnjacima, igra im se svodi na projiciranje scena iz crtića, igrica i fiksirani su samo na navedeno dok su im ostale vrtićke aktivnosti pretežito dosadne.

Kako prepoznati ovisnost o pametnim telefonima?

 • Dijete neprestano krši vrtićka/obiteljska pravila o mjestu i vremenu dozvoljenog korištenja pametnog telefona
 • Dijete se otuđuje od prijatelja/obitelji kako bi provelo vrijeme na telefonu a najčešće se počinje skrivati kada ga koristi
 • Dijete laže i skriva koliko je vremena provelo na telefonu
 • Anksiozno je , ljuto i depresivno kada mu se oduzme telefon
 • Pokazuje da mu je potrebno sve više i više vremena na telefonu
 • Djetetu se smanjuju interesi za okolinu i događaju se promjene u ponašanju
 • Popratne negativne posljedice kao što su iscrpljenost, impulzivnost, agresivnost, napetost i sl.

pametni telefoni kao clanovi obitelji

Samsung, Sony ili LG kao član obitelji

Djeca i roditelji provode sve manje vremena zajedno što je posljedica današnjeg načina života. Obiteljsko zajedničko vrijeme svodi se na svega nekoliko sati dnevno.

U tom vremenu jako puno pažnje se posvećuje i „nevidljivim“ članovima obitelji – pametnim telefonima. Djeca započnu priču, žele nešto pitati roditelje , započnu zajedničku igru ili je vrijeme večere i vrlo često dobiju odgovor od roditelja: “ zvoni mi telefon, moram se javiti, pričekaj dušo pa ćeš mi nastaviti priču“ ... „moram odgovoriti na poziv, zovu me s posla, za minutu završim, nastavite večerati “...“ čim odgovorim na mail,dolazim, pričekaj me“...“ ne sad zlato, samo da provjerim mobitel “.

Djeca su frustrirana takvim ponašanjem, isprva su ljuta pa tužna i razočarana. Kako žele provesti vrijeme s roditeljima i podijeliti svoje doživljaje , osjećaju se i bespomoćno jer zbog nedostatka vremena to ne mogu.

Isto tako djeca odlutaju s mislima ako roditelji prekinu radnju i posvete se razgovoru na telefon, ne mogu čekati da se vrate i nastave igru već odustaju i osjećaju se zbunjeno i nesigurno jer se ne mogu sjetiti započetog razgovora. Kada roditelj odabere dati prednost svom pametnom telefonu dijete zaključuje da je roditelju nešto drugo važnije od njega te se osjeća usamljeno i procjenjuje da je nedovoljno dobro i vrijedno.

No djeca nisu zlopamtila, isprva su naravno tužna no počinju surađivati s ponašanjem roditelja tj. ako se neko ponašanje učestalo ponavlja prelazi u naviku. Tako se i djeca prilagode, prestaju se truditi i povuku se.

U određenoj ranoj dobi počinju kopirati svoje modele i njihova ponašanja - roditelje i usmjeravaju se na svoje ekrane – tablete,TV, pametne telefone. I tada se roditelji pitaju – što se događa s našom djecom?

pametni telefoni kao clanovi obitelji

Jesper Juul, danski pedagog i obiteljski terapeut nudi prijedloge za stvaranje boljih obiteljskih odnosa. Predlaže da svaka obitelj napravi dvotjedni eksperiment.

Ovo su njegovi prijedlozi:

 1. Jutarnji ritual – zona bez telefona i večernji ritual (pola sata prije večere do odlaska djece na spavanje) – zona bez telefona. U hodnik stavite lijepu kutiju u kojoj će svi ostavljati i puniti svoje telefone tijekom vremena bez telefona
 2. Neka svi telefoni budu ugašeni od odlaska na spavanje do polaska u vrtić i na posao slijedećeg dana
 3. Svi obroci su vrijeme bez telefona (uključujući restoran i vrijeme dok čekate da posluže hranu)
 4. Roditelji i parovi se mogu dogovoriti u kojim situacijama se pametni telefoni i tableti mogu koristiti, ali trebaju biti ugašeni barem tijekom zajedničkih obroka i spavanja, kina, izleta i sl.
 5. Svakako obavijestite prijatelje i kolege, obitelj da više niste dostupni cijelo vrijeme

Riječ je o tome da budete pristupačni i dostupni svojim najbližima, umjesto da ste stalno dostupni svima drugima.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće