I roditeljima je potrebna podrška

Pon, 17.7.2017.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju često se susreću s nizom prepreka, što pridonosi jačanju osjećaja krivnje, niskom samopoštovanju, osjećaju da nemaju razvijenu mrežu podrške kakva im je potrebna i kakvu zaslužuju.

Zbog loših socioekonomskih prilika kojima je zahvaćena većina stanovništva naše zemlje, njih naravno nisu pošteđeni niti roditelji djece s teškoćama u razvoju, sve je više roditelja koji provode sve manje vremena sa svojom djecom, što također rezultira promjenama u socioemocionalnom životu djeteta.

i roditeljima je potrebna podrska

Često čujem od roditelja kako im je potrebna podrška, ne samo u vidu materijalnih prava, veće senzibiliziranosti lokalne zajednice, veće tolerancije prema različitosti, već i potrebe za toplim, otvorenim i ljudskim razgovor kako sa stručnjacima, tako i s članovima obitelji, susjedima, kolegama koje svakodnevno susreću.

Stručna psihoterapijska/savjetodavna podrška nužna je kako bi se omogućilo kvalitetnije i djelotvornije suočavanje s teškoćama i zahtjevima na koje nailazimo. Putem psihoterapije/savjetovanja osoba uči kako preuzeti djelotvorniju kontrolu nad svojim životom, kako promijeniti „perspektivu“ gledanja na teškoću, te kako da osoba promjenom svojeg ponašanja dostigne željene ciljeve ili ih zamjeni dostižnim, te razvija nove strategije suočavanja s teškoćama.

i roditeljima je potrebna podrska

Često su roditelji toliko posvećeni djetetu da zaborave na zadovoljavanje svojih potreba, što dugoročno gledano dovoditi do još većih teškoća i udaljavanja među roditeljima.

Sretan i zadovoljan roditelj, koji ima kontrolu nad vlastitim životom, koji je pun samopoštovanja i razumijevanja, preduvjet je pozitivne obiteljske atmosfere, te zadovoljnog djeteta. Stoga roditelji, razmišljajte o sebi i svojim potrebama jer sretan roditelj znači i sretno dijete.

i roditeljima je potrebna podrska

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće