Priroda je djetetu potrebna

Uto, 25.7.2017.

Dragi moji, s dolaskom lijepog vremena razmišljam, kako da vam napišem - vašem je djetetu potreban boravak u prirodi. I onda nedavno na internetu pročitam kako je djeci jako potreban vitamin N ( napolje - članak je očito iz regije, ali to u ovom slučaju nije važno), što u prijevodu znači van u prirodu s djecom.

No ja vas i razumijem, mediji stalno pišu o strašnim opasnostima koji vrebaju u prirodi, te krpelji, te mišja groznica, uglavnom se roditelje potiče da djecu ne vode u prirodu. Krenite u bilo koji “šoping-centar”, sve puno djece, čak i malih beba u kolicima, muzika prilično glasna, jako prisutan žamor, djeca trče po hodnicima, po trgovinama, nude im se svakakve slatkarije za na brzinu, pa zar je to mjesto za provesti vikend ?!?

Tijekom tjedna djeca su u vrtiću, kasno s roditeljima dolaze doma, roditelji imaju masu obaveza, kuhanje, spremanje, čišćenje, spremanje za drugi dan. Dijete je cijelo vrijeme u zatvorenom prostoru. Ako dijete polazi vrtić ili školu, pa još ima malih poteškoća (a danas, tko ih nema) nakon škole i vrtića ide se logopedu, defektologu, ili ako su nadarena polaze svakakve aktivnosti sport, muzika, jezici...Uglavnom djeca su kao mali radnici, dan isplaniran u zatvorenom.

priroda je djetetu potrebna

A djeca su tako puna energije, stalno bi željela biti u pokretu, naprave tisuće i tisuće koraka, i još imaju snage, pa se i mi pitamo od kud im tolika snaga - a što im činimo, sputavamo ih.

Povedite vikendom svoje dijete u prirodu, na livadu, na obližnji brežuljak, neka istražuje, ništa zato što će se spotaknuti i pasti, pa razbijena koljena su dio sretnog djetinjstva, nek upozna biljni i životinjski svijet oko sebe,nek upozna i divi se bubama koje se nalazi u travi, leptirima koji lepršaju oko poljskog cvijeća,neka se valja po travi, neka nauči popeti se na malo, a kasnije i na veće drvo, to je najbolji način da razvijaš svoju motoriku, da naučiš gledati svijet oko sebe, da razviješ svoju kreativnost.

Da ne govorimo kako će se nadisati velike količine svježeg zraka, a na taj način i potaknuti svoj imunološki sistem i biti otpornije na razne boleštine.Tamo mogu trčati do mile volje, ispucati svu svoju energiju, u prirodi mogu naći milion malih predmeta koji mogu potaknuti njihovu kreativnost, ne moraju igračke biti samo iz dućana, puno vrijednije su kad u igru uvedeš i malo mašte, a ne da ti je sve servirano.

A djeca su tako kreativna, komadić drveta u njihovim maštanjima mogu biti što god požele. Ja imam jednu malu drvenu kučicu na obroncima Ivanščice, na kraju sela. O kako je tamo djeci lijepo. Cijeli dan su vani, cijeli brijeg odzvanja cikom i vikom lokalne djece. Od granja grade kučice, ulaz od kartona, uopće se ne igraju igračkama, iako ih svi imaju, priroda je njihova najbolja igračka.

Kreativni su, u pokretu do iznemoglosti, niti jedno dijete tamo nije loš učenik, svi su motorički izuzetno spretni, nitko nema smetnje u ponašanju, ADHD je za njih nepoznat pojam, oni svoj ADHD unište u korijenu, istrče se do mile volje.

Kad ogladne u svojoj igri, sve je dobro za jesti, kruh i putar, ali nitko tamo ne jede iz dosade, jedu jer su gladni. A navečer na mom bregu ispod Ivanščice zavlada mir i spokoj vrijeme je za zasluženi odmor, jer sutra je novi dan i sve ispočetka.

I ne mogu se oteti dojmu, da su to sretna djeca.

priroda je djetetu potrebna

Nemojte misliti da je djeci za sreću potrebno mnogo skupih igračaka, pa i ovako se njima vrlo malo i kratko igraju, nemojte misliti da im je za prehranu potrebno brdo slatkiša, i da je to dokaz vaše ljubavi, nemojte misliti kako je šoping centar dobro mjesto za njih, bit će prije da je dobro mjesto za vas.

A da ne kažem kako pretila djeca neće misliti samo na jelo, jer će imati puno važnijih stvari igrati se i upoznavati prirodu, kako će “špurava” djeca biti gladna nakon dana provedenog u prirodi. I ono što je najvažnije, nakon dana provedenog u obližnjoj livadi, ili manjoj planini, san će im tako dobro sjesti, zaspat će ko mali anđeli.

I zato krenite s vašom djecom u upoznavanje prirode, koristi su višestruke, reklo bi se čak nesagledive!

S poštovanjem Vaša doktorica!

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće